понеделник, 28 ноември 2016 г.

Карфиол в два варианта - Печен карфиол с ароматно масло и Салата от карфиол с горчичен дресинг

Много обичам карфиол и често експериментирам с него. Приготвяла съм много рецепти с карфиол, някои от които можете да видите по-долу. 
Днес Ви поднасям карфиол в два варианта - като салата и като предястие.


Печен карфиол с ароматно масло

Продукти:

1 малка глава карфиол
80 г масло
2 скилидки чесън
1 рибка аншоа
1-2 стръка пресен розмарин
черен пипер и сол
50 г Пармезан


Загрейте фурната на 200 градуса.
Отделете розичките карфиол. Измийте ги и ги поставете във фолио в малка тавичка. Изрежете такова парче, което да може да покрие и отгоре карфиола, когато го завиете. 
В малко тиганче сложете бучката масло, нарязан на ситно розмарин, нарязана на ситно рибка аншоа, черен пипер, сол и стиснати две скилидки чесън. Сложете го на котлона и стопете маслото. Бъркайте непрекъснато. Излейте билковото масло върху розичките карфиол. Покрийте със свободните краища на фолиото и печете карфиола 30 минути на силно загрята фурна. Отворете фолиото и настържете Пармезан. 
Поднесете предястието топло с чаша бяло вино.


Салата от карфиол с горчичен дресинг

Продукти:

1 малка глава карфиол
1 връзка пресен магданоз
1 скилидка чесън
2 с.л. каперси
черен пипер
сол

за дресинга:

зехтин
сокът от 1/2  лимон
1 ч.л. ретро, едрозърнеста горчица

Сварете розичките карфиол за 5 минути. Отцедете и охладете. Сложете ги в купа. Нарежете пресен магданоз, стиснете скилидка чесън, поръсете с каперси, черен пипер и сол.
В малко бурканче налейте зехтина, стиснете сокът от лимон и сложете горчицата. Затворете капачето и разклатете дресинга добре. Полейте с него салатата и разбъркайте добре.
Поднесете добре охладена.

Да ви е сладко!

Ако и Вие обичате карфиол, опитайте някоя от следните рецепти с любимия ни зеленчук:


















Източник:адаптирано от сп. Good food, бр. 164

четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Крем супа от зелени аспержи и картофи

    Сгряваща душата, питателна и много вкусна крем супа от зелени аспержи и картофи. Чудесно разнообразие на зимната Ви трапеза. Кадифено нежна и много ароматна. Можете да я поднесете с крутонки, ако децата ги обичат. За най-добър резултат Ви препоръчвам да ползвате домашен, пилешки бульон, като мен. Донесоха ми домашна кокошка, която приготвих по два начина и си отделих два литра бульон, който ползвах за крем супата от аспержи и за пилаф. Всичко става по-вкусно с домашен бульон, а ретро горчицата добавя финалния щрих на тази разкошна супа. 



Продукти:

1 глава лук
1 скилидка чесън
60 г масло
12-15 бр. зелени аспержи
4 бр. картофа
1 ч.л. ретро, едрозърнеста горчица
1 ч.л. сух риган
1 дафинов лист
черен пипер
1 л. горещ пилешки бульон
200 мл. топло прясно мляко
сол


Обелете с картофобелачка аспержите. Отрежете по-твърдата част от дръжката отзад и изрежете връхчетата. Измийте ги. Ето как се почистват:


Нарежете ги на ситни парчета. Обелете и нарежете картофите на малки кубчета. 
Нарежете на ситно лука и чесъна. Стопете маслото в тенджера на котлона и задушете лука и чесъна с малко водичка, до омекване. 


Добавете картофите и аспержите и разбъркайте добре. Подправете с риган, черен пипер, сол и сложете един дафинов лист. Долейте малко водичка и бъркайте, докато поомекнат зеленчуците. Добавете горчицата. 


Налейте горещия пилешки бульон и топлото, прясно мляко. Разбъркайте добре и оставете супата да поври на слаб огън, след като заври, около 15 минути. Охладете леко и пасирайте супата на крем.


Да ви е сладко!

сряда, 23 ноември 2016 г.

Обърнат бананов пай

  Десертът, който Ви поднасям днес ще ви плени със своята сезонност, фантастичен аромат, сочност и леснота. Обърнатите сладкиши носят своето очарование от факта, че могат да бъдат приготвени с различни видове плодове - ябълки, круши, смокини, ананас, портокали и по-красивата си визия.
   Банановият пай е много подходящ за зимния сезон - ухае на масло, карамел и банани. Горещо Ви препоръчвам да опитате този сладкиш. 


Продукти:

100 г кафява захар
80 г масло
1/2 ч.л. канела
3 бр. банана
сокът от 1/2 лимон

за тестото:

2 яйца
180 г захар
1 ванилия
80 г стопено и охладено масло
220 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
300 мл. кисело мляко
100 г счукани орехи


Маслото и кафявата захар се стопяват на котлона. Прибавя се канелата. 
Дъното на тава, с размери 20:30 см се покрива с хартия за печене, така че да покрие дъното и стените и в нея се излива канелената смес. Разпределя се равномерно. Бананите се обелват и режат по дължина на две половини. Подреждат се с отрязаната страна надолу в канелената смес, като се спазва посоката на редене. Поливат се с лимоновия сок.


Яйцата се разбиват, заедно със захарта с миксер, след което се добавя ванилията и стопеното и охладено масло и киселото мляко. Всичко се разбърква добре.
Брашното се смесва с бакпулвера и солта и се пресява. Добавят се в сместа и се разбива с миксер. На финала се добавят счуканите орехи. Всичко се разбърква добре.


Тестото се изсипва върху бананите. 
Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 50 минути. Охлажда се за около 20 минути, захлупва се с дъска или друга чиния и внимателно се обръща на обратно.


Сладкишът е много вкусен топъл. По желание можете да го поднесете с топка сладолед.



Да ви е сладко!


Адаптирано от: сп. Billa Кулинариум, бр. 4, 2016 г.

понеделник, 21 ноември 2016 г.

Свежа салата с паста, домати и риба тон

    През зимата изборът на салата е доста ограничен. Предлагам Ви една свежа алтернатива - Салата с паста, домати и риба тон. Богата на витамини и доста хранителна, достатъчна за лек обяд или вечеря.


Продукти:

250 г корали паста
1 розов домат
1 консерва риба тон
две шепи прясна рукола
150 г сварен на пара грах
1 скилидка чесън
сол
зехтин


Сварете корали пастата за 10-11 минути, до готовност. Отцедете и охладете. Сварете на пара 150 г замразен грах.
В купа нарежете един домат, добавете рибата тон, сварения грах, една стисната скилидка чесън, листата рукола и сварената паста. Подправете със сол и полейте със струя зехтин. Разбъркайте добре и поднесете.

Да ви е сладко!
P.S. По желание можете да добавите и едно нарязано авокадо.

сряда, 9 ноември 2016 г.

Сочни кюфтета

     Преди около месец, по време на поредните почивни дни, с приятели посетихме за няколко дни град Берковица и град Белоградчик. Останах възхитена от красотата на природата в Северозападна България, особено през един от любимите ми сезони есента. Горещо Ви препоръчвам ако не сте били в този район да го направите. Има много забележителности, които можете да видите.


     Имахме удоволствието и късметът да отседнем в една превъзходна и много уютна руска къща, която отново възроди представите ми за селски туризъм. Чисто, уютно, всичко домашно и много вкусно. Домакинята Марина, освен, че беше много гостоприемна, готвеше фантастично. Рецептата за кюфтета, която днес Ви представям е нейна. 


Мога да ви кажа, че това са най-вкусните и сочни кюфтета, които съм опитвала досега. Попитах Марина как ги приготвя и тя ми сподели, че ползва домашна телешка кайма, леко запържва кюфтетата в малко мазнина, колкото да се запечатат и да добият коричка и след това за повече сочност ги пече във фурната. Записах си рецептата. 


Новото за мен бе, че напоява хлябът с мляко, не с вода, както аз правя, и че слага повече чубрица, отколкото кимион. Не обичам да пържа, но вкусът на тези кюфтета остана дълго в съзнанието ми и все пак реших да опитам да ги приготвя у дома. Получиха се чудесни, сочни кюфтенца, които изчезнаха светкавично бързо. Марина ги поднасяше с гарнитура от варено-пържени картофи, които, както тя ни сподели са по руска рецепта - по същия начин, първо се пържат в малко мазнина в тиган и след това се задушават под капак. Поднасят се със сирене. Бяха феноменално вкусни! 
        

Продукти:

700 г кайма смес или телешка
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 яйца
3 филии хляб, напоени в прясно мляко
1 връзка магданоз
1 и 1/2 ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. кимион
черен пипер и сол
1/2 ч.л. червен пипер

200 мл. олио

Нарежете на ситно лука и чесъна. Добавете ги в каймата. Чукнете две яйца и наронете 3 филии хляб, предварително накиснати в прясно мляко. Нарежете на ситно магданоз и добавете подправките. Омесете каймата и я приберете в хладилника за поне половин час. 
Пригответе си купа с вода. Налейте олиото в дълбок тиган и го загрейте на котлона. Мазнината в тигана трябва да бъде само два пръста. Намокрете леко ръце в купата с вода, вземете шепа кайма и оформете кюфтенце, не сплеснато, а леко по-пухкаво. Поставете го в тигана. Внимавайте, че може да пръскат. По същия начин оформете и останалите кюфтета. Пържете кюфтетата само, колкото да се запечатат от двете страни и да добият леко карамелен цвят, след това ги извадете върху кухненска хартия и ги прехвърлете върху тава, покрита с хартия за печене. 
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете кюфтетата за 15 минути в загрята фурна. 
Поднесете ги топли.


Да ви е сладко!

понеделник, 7 ноември 2016 г.

Пиле с домати и Моцарела в един съд

     Не веднъж съм Ви споделяла колко обичам ястия от типа "всичко в един съд". Бързо, практично, лесно, само един съд за миене и не на последно място всички аромати в едно. Особено удобно е през седмицата, когато сте се прибрали късно и нямате много време за приготвяне на вечеря. Може да го поднесете само със свежа салата или с гарнитура от ориз или паста. 


Продукти:

4-6 бр. пилешки гърди
1 консерва белени домати
1 глава лук
3 скилидки чесън
черен пипер
сол
2 с.л. заквасена сметана
200 г сирене Моцарела


Изсипете доматите в тавата, в която ще печете ястието. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги смесете с доматите в тавата.


Поръсете с черен пипер и сол и добавете заквасена сметана.


Разбъркайте добре и поставете отгоре пилешките гърди.


Полейте със струя зехтин и поръсете с черен пипер и сол. Печете 35 минути, до готовност. Поставете резенчета сирене Моцарела и печете още 5 минути, докато се разтопи.
Поднесете топло.


Да ви е сладко!