Търсене в този блог

събота, 7 януари 2017 г.

Бавно печени свински пържоли

      С малко закъснение, чак сега Ви казвам За много години! Желая Ви най-вече много здраве, мир и спокойствие в домовете Ви, семейно щастие и много хубави пътешествия през новата 2017 г. Надявам се, че сте изкарали хубави и вкусни празници, с по-малко грип, който и нас не подмина.
     Когато бях дете баба ми казваше, че когато човек не се чувства добре трябва да си хапне една свинска пържола и бързо ще се вдигне. Когато пораснах, разбрах, че е била права! Ароматът на бавно печени, свински пържолки и чаша червено вино е способен да вдигне от леглото всеки болен. Приготвих ги в глинения гювеч, бавно печени и буквално се разпадаха при докосване с вилица. Голяма вкусотия! 


Продукти:

6 бр. свински вратни пържоли
черен пипер и сол
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. сушена чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. Дижонска горчица
2 моркова
3 скилидки чесън
200 мл. червено вино
2 дафинови листа
30 мл. зехтин
1 ч.ч. вода


Измийте пържолите и ги подредете в глинения гювеч. Поръсете с черен пипер и сол. Поръсете и със сушените подправки - риган, чубрица, както и с червен пипер. Покапете тук-там от Дижонската горчица и я размажете с лъжичка върху пържолите. Обелете морковите и ги нарежете на половинки. Почистете скилидките чесън и ги нарежете на филиики при месото. Сложете два дафинови листа, полейте с червеното вино, зехтина и налейте чаша вода. 


Затворете капака и поставете гювеча в студена фурна, включена на 200 градуса. 
Печете пържолите 1 час и 15 минути, след това отворете капака и допечете още 45 минути при отворен капак, докато течността се поизпари и пържолките останат почти само на мазнинка. 


Да ви е сладко!


2 коментара:

  1. Честита Нова година, Ани! С пожелания за здраве, щастие и късмет! Явно празниците сме ги карали по сходен начин:), но дано сме здрави през цялата година вече! Пържолките са неустоими и много питателни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване