Много обичам червена леща. Приготвям я по различни начини, поне един път седмично готвя супа, правя салати и яхнии. Ястието, което днес Ви поднасям е много вкусно, не съдържа глутен и млечни продукти, подходящо е за активно спортуващи и хора на хранителни режими - яхния от червена леща с печени зеленчуци. Заложих на любимите ми патладжан, чушка, селъри и морков, но ако Вие имате свои предпочитания можете да експериментирате смело.
Подправките са леко индийски, но не люти. Вкусът изключително много ми допадна и определено ще повторя, освен това е доста колоритно.
1 голяма ч.ч. червена леща
2 ч.ч. вода
1/2 зеленчуков бульон
сол
1/2 ч.л. куркума
1/4 ч.л. къри
1/4 ч.л. сух джинджифил
30 мл. зехтин
1 патладжан
1 червена чушка
1 морков
1 стрък селъри
шепа рукола
черен пипер
сол
зехтин
1/2 ч.л. сух риган
Загрейте фурната на 220 градуса.
Обелете и нарежете зеленчуците. На стръка селъри издърпайте с нож конците. Сложете парченцата върху тава, покрита с хартия за печене, поръсете с подправките. Полейте със струя зехтин и печете до пълно омекване.
Почистете, измийте и сварете лещата във вода, в съотношение 1:2. Добавете подправките и бульона. Когато поеме водата добавете и струя зехтин. Разбъркайте добре.
Сложете печените зеленчуци в лещата и леко разбъркайте. Поднесете в контрастна чиния и поръсете леко с шепа рукола.
Ани,
ОтговорИзтриванеи аз често приготвям червена леща.Скоро гледах едно кулинарно предаване, в което приготвяха лещата с печен сладък картоф и индийски подправки.И твоето предложение е чудесно.Ще изпробвам и двата варианта.
Поздрави !
Днес опитах батат и е много приятен на вкус. Вероятно ще си подхожда с лещата. Ще се радвам да опиташ и моето предложение Ели.
ИзтриванеАни, интересна комбинация. Обичам червена леща и със сигурност ще пробвам твоята рецепта. Прекрасен уикенд.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Танче. Да ти е сладко :)
Изтриване