петък, 20 януари 2017 г.

Тосканска зеленчукова супа с боб

    Представям Ви една много вкусна, хранителна и нискокалорична традиционна, Тосканска зеленчукова супа с боб, прекрасна за бърза зимна вечеря. Супата е подходяща за хора с хранителни ограничения и трениращи активно - не съдържа глутен, месо, мляко, лук и чесън. Много ароматна, богата на витамини,  вкусна супа, която със сигурност ще приготвям и в бъдеще. Ако нямате алергии можете спокойно да добавите лук и чесън, а на финала при поднасяне да поръсите с Пармезан. 


Продукти:

2 стръка селъри
2 моркова
1 червена чушка
две шепи чери домати
1 тиквичка
1 голяма чаена чаша бял боб сварен
2 шепи бейби спанак
1 л. зеленчуков бульон
50 мл. зехтин
3 стръка прясна мащерка
2 дафинови листа
черен пипер и сол


Измийте, почистете и нарежете зеленчуците ( тиквичка, моркови, селъри, чушка) на парченца. Селърито има фини жили, които можете да издърпате с нож по цялото им протежение и да ги нарежете на полумесеци. Задушете нарязаните зеленчуци в тенджера със зехтин и малко водичка до омекване - селъри, моркови, чушка, тиквичка. Когато омекнат налейте горещ зеленчуков бульон, добавете нарязани на кубчета чери домати, сварения бял боб и спанака. Поръсете с подправките мащерка, черен пипер и сол и пуснете двата дафинови листа. Нека заври и след това намалете огъня и гответе супата още 20 минути до готовност. Не забравяйте да извадите дафиновите листа, преди поднасяне.


Да ви е сладко!

неделя, 15 януари 2017 г.

Хляб от лимец и кокосово брашно


     Щастлива съм, че успях да приготвя хляб с брашно от лимец и кокосово брашно, при това много вкусен.


   Лимецът е древен сорт пшеница, който не се поддава на химическа обработка и замърсявания в почвата.

   Съдържанието на глутен в Лимеца е много минимално, за това Лимеца е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на Лимеца – глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. На тях Лимеца дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот. Целиакията е състояние, изискващо специална диета и постоянен контрол на приеманата храна. Белтъчините в зърната Лимец са различни по състав и молекулна маса и не предизвикват симптомите, причинявани от протеина в обикновеното пшенично зърно. Завръщането на Лимеца като храна на нашата трапеза улеснява и подобрява качеството на живот на извънредно много хора, които досега имаха твърде малко алтернативи. То е много добър антиоксидант и успешно решава анемични проблеми. От другите видове жито, Лимеца има почти два пъти повече мазнини, белтъчини, фосфор, витамини от групите на В и А. Ако желаете можете да замените маята с квас или с безглутенова мая.
    Хлябът стана много вкусен, с лек аромат на кокос. Хрупкав отвън и мекичък отвътре. Хареса ми фактът, че не е глетав или мокър отвътре. 



Продукти:

400 г брашно от лимец
100 г кокосово брашно
7 г суха мая
50 мл. зехтин
1 стрък пресен розмарин
1 ч.л. сол
вода


Сложете маята в купа, добавете малко топла вода и я оставете настрана, на топло, докато започне да образува балончета на повърхността. 
Смесете в купа двата вида брашно. Добавете солта, зехтина и нарязан на ситно розмарин. Разбъркайте с дървена лъжица и направете дупка по средата. Изсипете сместа с маята по средата и налейте малко вода. Разбъркайте с лъжицата, докато получите тесто. Ако е необходимо добавете още малко вода. Прехвърлете го върху набрашнен плот и омесете тестото. Оформете го по дължина. 


Сложете го в намазнена със зехтин форма за печене на хляб. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в загрята на 60 градуса фурна да втаса за 40 минути, докато се надигне. 


Извадете го формата и го премесете отново. Оформете го отново по дължина и го върнете във формата. Втасайте отново за 40 минути. Извадете, направете леки разрези на повърхността. Загрейте фурната на 200 градуса, махнете фолиото и печете хлебчето 30 минути до готовност. Клечка, забодена в него трябва да излиза суха. Охладете добре, преди да разрежете. 


Да ви е сладко!

Източник за лимеца: http://www.darlimec.com/kakvo-e-limec.aspx

събота, 14 януари 2017 г.

Здравословно меню без глутен, без лактоза и без яйца

    От известно време наблюдавам тенденция на увеличаване броя на хората с хранителни разстройства и най-вече, за съжаление, много дечица. Лятото се запознах с много хора на морето, в чийто семейства имаше поне един член, който се налага по една или друга, свързана със здравето причина, да бъде на специална безглутенова или безмлечна диета. При някои от тях се наблюдаваше и непоносимост към яйца или дори месо. Споделиха ми огромната трудност да измислят рецепти с толкова много ограничения и условности и най-вече да бъдат вкусни. Поинтересувах се, почетох по темата и установих, че все повече автори говорят за непоносимост на възрастните към лактоза и силно алергизиращия глутен, който за съжаление се съдържа в почти всичко, дори и в неща, в които не сте предполагали, като горчица, колбаси, соев сос и шоколад. Те препоръчват временно спиране или ограничаване на приема на подобен тип храни с цел да се проследи промяна в здравословното състояние на човек. 


    Глутен – това е специфичен растителен протеин, който се съдържа в житните храни и произведените от зърно продукти. Между 1 и 2 процента от населението на земята има глутенова нетолерантност: организмът не възприема и не може да преработва тези протеини.
Протеинът глутен се разгражда бавно и точно това е причина за някои хора приемът на глутенови храни да е нещо разстройващо храносмилането и кондицията изобщо.
Глутенът е вреден единствено за хората, които имат непоносимост към него. При тях дори малките количества продукти с глутен могат да предизвикат здравословни проблеми.
Наблюденията на специалистите показват, че деца и възрастни с непоносимост към глутен имат аналогичен проблем с казеина. Човешкият организъм не е пригоден да разгражда техните протеини – глутен и казеин, а редовният им прием затруднява метаболизма, уврежда стомашно-чревния тракт и целия организъм и провокира автоимунни реакции и заболявания.
     Най-голямо предизвикателство се оказва да се храниш навън. Изборът обикновено се свежда до салата, леко ястие с киноа или крем супа. Забелязвам, че все повече заведения, обаче, започват да виждат тази тенденция у посетителите си и леко и ненатрапчиво предлагат алтернативни ястия за специални нужди. Според мен в днешно време всички заведения за хранене трябва да адаптират менютата си като предлагат поне едно меню от този тип - супа (или салата, основно и десерт). Аз имам лично виждане за причините, довели до това състояние на човека днес. За съжаление процесът не е обратим и е пряко свързан с "модерните" производства и силно замърсените почва и въздух. Налага се да бъдем по-внимателни и отгорни със здравето си като подбираме добре храната си.
     Менюто, което разработих днес е изключително здравословно, като съм спазила всички условности - да бъде без глутен, без лактоза (само козе кашакавал, който обикновено се дава като алтернатива на краве белтъка, но и той може да бъде по желание), без месо и без яйца. 
Освен това в менюто не присъстват лук и чесън, които също биха могли да създадат проблеми на някои хора. 
       Приготвих Крем супа от грах, карфиол и броколи, Пълнени, печени патладжани с киноа и зеленчуци и десерт Здравословен, безглутенов десерт с манго, чиа и бисквитки.
     Навлизайки в темата открих дори за мен нови брашна, заместители на глутеновите: от смляно просо, кокос, елда, грах, нахут, сорго, кестени, рожков. Често се ползва и от лимец, тъй като той е древен сорт пшеница и се смята, че съдържа много нисък процент глутен, който е по-безвреден. Има заместители на захарта като сироп от агаве, кленов сироп, малтитол, стевия, фруктоза, т.н., заместители на яйцата като спорните гума гуар и ксантанова гума и т.н. 
     Така приех това предизвикателство и вярвам, че то ще ми помогне да работя над моята креативност в създаването на специални рецепти за хора с непоносимост към глутен, лактоза и яйца. Ако рубриката Ви се стори любопитна не пропускайте вкусните рецепти, които ще Ви представя. Надявам се, че ще Ви бъдат полезни!

Крем супа от грах, карфиол, броколи и моркови



Продукти:

1 пакет замразен грах
1 пакет замразен микс карфиол, броколи и моркови
връзка магданоз
1 ч.л. сол
30 мл. зехтин

Сложете всички зеленчуци в тенджера и покрийте с вода. Поръсете с 1 ч.л. сол. Кипнете, след това намалете на слаб огън и варете зеленчуците до готовност. Добавете ситно нарязан копър и струя зехтин и пасирайте до гладкост. 

Да ви е сладко!

Пълнени, печени патладжани с киноа и зеленчуци

Много фино и нежно ястие.



Продукти:

4 бр. средно големи патладжана
1 ч.ч. киноа
1 тиквичка
1 червена чушка
парче целина
100 г сушени домати
връзка пресен копър
1/2 ч.л. сух риган
сол
30 мл. зехтин

козе кашкавал


Загрейте фурната на 230 градуса.
Измийте патладжаните и ги подсушете. Разрежете ги на две половини по дължина, без да отстранявате дръжката. Разполовете и нея. Издълбайте вътрешността с лъжица, като оставите малко по стените и дъното. Запазете месестата част. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, поръсете със сол, полейте със зехтин и печете до пълно омекване.


През това време сложете в малка тенджерка 1 кафена чаша киноа, отгоре налейте 2 кафени чаши вода и я кипнете на котлона. Когато заври намалете на слаб огън и гответе, докато киноата поеме водата. Подправете с малко сол и тънка струя зехтин.

Почистете зеленчуците (без да белите тиквичката) и ги нарежете на кубчета, заедно с вътрешността на патладжаните. Задушете ги в тиган с малко зехтин и сол до омекване и леко запържване. Сложете нарязаните сушени домати, ригана, и нарязания на ситно копър. 
Разбъркайте киноата в зеленчуците.


Намалете фурната на 200 градуса.
Напълнете патладжанените лодки с плънката от киноа и зеленчуци. Печете на силно загрята фурна 15 минути, след което настържете малко козе кашкавал отгоре и върнете във фурната за още 5 минути да се разтопи.


Да ви е сладко!


Безглутенови, безмлечни и без яйца кокосови бисквити

Много се гордея с тези бисквити. В биомагазините няма почти никакво разнообразие на безглутенови бисквити. 
Държат много хубава форма, не са трошливи и са вкусни! Ако предпочитате и нямате непоносимост към банан можете да замените авокадото с намачкан банан. Не съдържат захар и яйца.


Продукти за 18 бр.:

15 бр. фурми без костилки
1 ч.ч. кокосово брашно
1 с.л. кокосови стърготини
3 с.л. чиа
1 меко авокадо
1 с.л. сироп от агаве
2 капки ванилия
1/4 ч.л. канела
2 ч.л. кокосово масло

Накиснете 3 с.л. семена чиа в 3 с.л. вода, докато сместа се желира.
Смелете фурмите в блендер с 1/4 ч.ч. вода докато получите паста. Внимавайте, че доста тресе блендерът, докато ги смели. Добавете 1 ч.ч. кокосово брашно, желираната чиа, 1 с.л. сироп от агаве, 2 капки ванилия, 1 обелено, меко авокадо, 1/4 ч.л. канела, 2 ч.л. кокосово масло и пасирайте всичко до хомогенно тесто. 
Ако имате време охладете тестото за половин час. 
Загрейте фурната на 200 градуса. Покрийте тава с хартия за печене. 
Вземете с ръка от сместа и оформете топче, колкото орех. След това го сложете в тавата и леко притиснете с ръце, за да получите плоска бисквитка. 


По същия начин направете и останалите бисквити. Печете сладките 20-25 минути до готовност.  Охладете.


Да ви е сладко!

Безглутенов, здравословен десерт с манго и чиа

Използвайки безглутеновите, кокосови бисквити приготвих един лек и вкусен десерт с крем от манго и чиа.


Продукти за манго крема:

2 бр. меко манго
1 киви
1 мека круша
3 с.л. сироп от агаве
3 капки ванилия
1 с.л. лимонов сок
кората от половин лимон
4 с.л. семена чиа

продукти за натрошените, безглутенови, кокосови  бисквити  с авокадо:

15 бр. фурми без костилки
1 ч.ч. кокосово брашно
1 с.л. кокосови стърготини
3 с.л. чиа
1 меко авокадо
1 с.л. сироп от агаве
2 капки ванилия
1/4 ч.л. канела
2 ч.л. кокосово масло


За да приготвите крема сложете в блендер обелените и нарязани плодове, добавете сиропа от агаве, ванилията, лимоновия сок и кора и пасирайте. Прехвърлете в купа и добавете 4 с.л. семена чиа. Разбъркайте и изчакайте да набъбне и да се желира.
След като изпечете бисквитките ги охладете и начупете на парченца на дъното на стъклена купичка. Покрийте ги с манго-чиа крема, поръсете с малко лимонова кора и охладете десерта до поднасяне.


Да ви е сладко!


събота, 7 януари 2017 г.

Бавно печени свински пържоли

      С малко закъснение, чак сега Ви казвам За много години! Желая Ви най-вече много здраве, мир и спокойствие в домовете Ви, семейно щастие и много хубави пътешествия през новата 2017 г. Надявам се, че сте изкарали хубави и вкусни празници, с по-малко грип, който и нас не подмина.
     Когато бях дете баба ми казваше, че когато човек не се чувства добре трябва да си хапне една свинска пържола и бързо ще се вдигне. Когато пораснах, разбрах, че е била права! Ароматът на бавно печени, свински пържолки и чаша червено вино е способен да вдигне от леглото всеки болен. Приготвих ги в глинения гювеч, бавно печени и буквално се разпадаха при докосване с вилица. Голяма вкусотия! 


Продукти:

6 бр. свински вратни пържоли
черен пипер и сол
1 ч.л. сушен риган
1 ч.л. сушена чубрица
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. Дижонска горчица
2 моркова
3 скилидки чесън
200 мл. червено вино
2 дафинови листа
30 мл. зехтин
1 ч.ч. вода


Измийте пържолите и ги подредете в глинения гювеч. Поръсете с черен пипер и сол. Поръсете и със сушените подправки - риган, чубрица, както и с червен пипер. Покапете тук-там от Дижонската горчица и я размажете с лъжичка върху пържолите. Обелете морковите и ги нарежете на половинки. Почистете скилидките чесън и ги нарежете на филиики при месото. Сложете два дафинови листа, полейте с червеното вино, зехтина и налейте чаша вода. 


Затворете капака и поставете гювеча в студена фурна, включена на 200 градуса. 
Печете пържолите 1 час и 15 минути, след това отворете капака и допечете още 45 минути при отворен капак, докато течността се поизпари и пържолките останат почти само на мазнинка. 


Да ви е сладко!