вторник, 28 февруари 2017 г.

Ягодов сладкиш със заквасена сметана

   Много ароматен, изключително лесен и много вкусен Ягодов сладкиш със заквасена сметана, с който да зарадвате близките си! 
   Честита баба Марта приятели! Бъдете живи и здрави, румени и засмени, обичани и обичащи. Усмихвайте се и прекарвайте повече време със семействата си и с приятелите си.


Продукти за форма с диаметър 21 см:

125 г меко масло
170 г кристална захар (1 ч.ч.)
2 яйца
190 г брашно (1 и 1/3 ч.ч.)
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
100 мл. заквасена сметана
250-300 г. ягоди

пудра захар за поръсване


Разбийте с миксер мекото масло и захарта. Добавете яйцата и разбийте отново.
В друга купа смесете сухите съставки - брашното, бакпулвера, ванилията и солта. Разбъркайте. 



Започнете да редувате сухата смес със заквасената сметана, като ги слагате последователно в маслената смес и разбърквате с миксер. Завършете със сухата смес. Разбийте добре.
Нарежете ягодите на парчета и ги разбъркайте с лъжица в сместа за пая.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Покриите дъното на форма за печене с хартия. Излейте сместа и заравнете. Разпределете ягодите равномерно. Печете сладкиша около 45-50 минути, докато клечка излезе суха. 
Охладете и поръсете с пудра захар, преди поднасяне.


Да ви е сладко!

неделя, 26 февруари 2017 г.

Сладкиш с бишкоти, ванилов крем и сладко от боровинки

    Сочен и много вкусен сладкиш с бишкоти, домашен ванилов крем и сладко от боровинки, в който ще се влюбите. Освен това е много лесен за приготвяне. Рецептата за този вълшебен десерт знам от много години от една колежка и от тогава често присъства на трапезата ни. Толкова е лесен, че момичетата го приготвиха сами, под мой контрол :) 
  Ще Ви споделя и още един, още по-бърз вариант за приготвяне на десерта. Ако не разполагате с много време можете да ползвате от готовите кремове на dr. Otker. Понякога съм ползвала Gala Mandel, с парченца бадеми. Само сварявате крема с мляко и сглобявате сладкиша. Отново става много вкусен, но разбира се с домашен крем със заквасена сметана е най-хубав. 


Продукти за крема:

500 мл. прясно мляко (аз ползвам кокосово)
6 с.л. захар
4 с.л. с връх брашно
1 ванилия
2 жълтъка
2 с.л. заквасена сметана

1 пакет бишкоти Саворяди
500 мл. мляко за напояване
(по желание капки ром)

1 буркан сладко от боровинки

150 г смлени орехи


Загрейте млякото за крема в тенджера, без да кипва. През това време смесете в купа захарта, брашното и ванилията. Сложете два жълтъка и разбъркайте, след което налейте топлото прясно мляко. Разбийте добре с миксер на ниска степен, след това върнете цялата смес на котлона отново и бъркайте на ниска степен с лъжица, до сгъстяване. Охладете крема. Добавете заквасената сметана и разбийте с миксер.


Налейте останалото мляко в дълбока чиния. Потопете една по една бишкотите и ги подредете на дъното на йена. Покрийте ги с 1/2 от крема. Намажете сладкото от боровинки и го покрийте с нов ред, потопени в мляко, бишкоти. Завършете с втората половина ванилов крем и поръсете със ситно смлени орехи. Охладете сладкиша за една нощ в хладилник и поднесете студен.


Да ви е сладко!


неделя, 19 февруари 2017 г.

Домашна торта с Маскарпоне крем и компот от праскови

    Представям ви домашна торта с Маскарпоне крем и компот от праскови, която приготвих за 75-тия рожден ден на моя баща. Тортата е много лека, със сочни, орехови блатове, нежен лимонов, Маскароне крем, сладки праскови и ганаш от бял шоколад. Комбинацията от вкусове е вълшебна. 
    Татенце, честита 75 годишнина! Гордея се с теб! Пожелавам ти само да бъдеш здрав и още дълги години да ти се радваме. Ти си моят рицар! Обичам те!


Продукти за 2 бр. блатове с диаметър 23 см:

6 жълтъка
6 с.л. кристална захар
6 белтъка, разбити на сняг
4 с.л. брашно
1 ванилия
1 ч.ч. смлени орехи

продукти за крема:

200 мл. студена сладкарска сметана
100 г кристална захар
500 мл. сирене Маскарпоне
3 капки ванилия
кората от 1 лимон

продукти за ганаша:

80 мл. сладкарска сметана
80 г бял шоколад

700 мл. компот от белени праскови
50 г смлени орехи за украса
шепа пресни боровинки


    Загрейте фурната на 170 градуса. Извадете плодовете праскови от компота и ги оставете да се отцедят в цедка, докато приготвяте блатовете и крема.
  Отделете жълтъците от белтъците в две отделни купи. Разбийте жълтъците, заедно със захарта до хубав крем. Измийте бъркалките и внимателно ги подсушете. Разбийте белтъците на пухкав сняг и ги разбъркайте в яйчения крем с лъжица, като се стараете максимално да запазите неговата въздушност. След това поръсете с брашното и отново нежно разбъркайте с лъжица. Добавете ванилията и ситно, смлените орехи и внимателно разбъркайте. Покрийте тава с хартия за печене. Поставете отгоре ринг, нагласен на 23 см. Излейте в него сместа за блатовете. Ще изпечем един блат, който ще разрежем на две, когато напълно изстине. 
     Печете блата около 35-40 минути, докато клечка излезе суха. Оставете го да изстине. След това внимателно прекарайте нож за хляб посредата на блата от всичките му страни, като го въртите. След това се опитайте да прекарате ножа все по-навътре към средата, докато отделите два напълно еднакви блата.


    За да приготвите крема разбийте с миксер студената, сладкарска сметана до гъст крем. Добавете захарта и продължете да биете, до нейното стопяване. Изсипете сиренето Маскарпоне и разбийте леко, колкото да се поеме от крема. Покапете с ванилия и добавете лимоновата кора. Разбъркайте добре крема. 
     Вземете картон или поднос, в който ще поднесете тортата. Обърнете върху него единия блат, с отрязаната страна нагоре. Напоете го с няколко лъжици от сиропа на компота от праскови. Намажете блата с малко по-малко от половината крем, като внимавате да си оставите още толкова за втория блат и малко за измазване отстрани на готовата торта. 
Отделете си три праскови за украса и нарежете останалите на кубчета. Разпределете ги равномерно, на гъсто върху крема. Покрийте с втория блат, отново обърнат с отрязаната страна нагоре. Напоете го със сироп. Намажете с втората част от крема и заравнете. Приберете тортата за една нощ в хладилника, за да стегне добре. 


      На другия ден прекарайте нож по ръба на ринга и внимателно го отстранете. Измажете тортата отстрани с отделения крем.
        Сложете на котлона сметаната за белия ганаш, докато клокне. Добавете белия шоколад и бъркайте до хомогенност. Оставете леко да се охлади и полейте тортата небрежно, така че да покапе отстрани. Приберете тортата отново за 2 часа в хладилник. Нарежете на кубчета останалите праскови и ги поръсете по ръба на тортата. По средата украсете с фино, смлени орехи. Тук-там сложете някоя боровинка за повече цвят. Охладете и поднесете.


Да ви е сладко!



неделя, 12 февруари 2017 г.

Кокосови сърца за св. Валентин

  Аромат на кокос....тежък парфюм и кафе....специален момент за две близки, специални души........

    От много време исках да направя кокоски. Реших обаче да ги направя малко по-интереси, за предстоящия празник св. Валентин, като ги оформя във формата на сърца в розово. Получиха се много красиви и вкусни кокоски, които се харесаха от всички. 
    Можете да ги поднесе, заедно с кафето на Вашия любим и да му намекнете за обичта си.
    Хрупкави отвън и мекички отвътре това са идеалните розови сладки на любовта. 



Продукти:

3 бр. яйца на стайна температура
120 г кристална захар
3 капки ванилия
2 с.л. лимонов сок
240 г. кокосови стърготини
1/4 кафена лъжичка червена сладкарска боя на прах


Загрейте фурната на 180 градуса.
Разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете ванилията и лимоновия сок.Накрая сложете
кокосовите стърготини и сладкарската боя и разбъркайте всичко добре. Внимавайте, цветът, който трябва да получите е розов.
Покрийте тава с хартия за печене. Поставете отгоре формичка сърце и я напълнете с лъжичка.
Притиснете добре и заравнете. 


Внимателно вдигнете формичката. По същия начин оформете и
останалите кокосови сърца.


Печете около 13-15 минути в силно загрята фурна. Охладете.



Да ви е сладко!