петък, 30 ноември 2018 г.

Полента с тиквички, чери домати и манатарки

    Много обичам полента. Италианците ги разбират тези неща. Грилована или просто варена като качамак полентата е чудесно решение за бърза вечеря. Приготвя се буквално за минути, а към нея можете да поднесете микс от зеленчуци, както направих аз или месо. Запържих тиквички, чери домати и манатарки с малко чесън, мащерка и зехтин. Ммм...и поднесох. Много вкусно! 



Продукти за полентата:

300 г царевично брашно
900 мл. прясно мляко
1 скилидка чесън
1 стрък мащерка
1 ч.л. сол
50 г масло
100 г Пармезан

продукти за зеленчуците:

10 бр. чери домата
1 зелена тиквичка
сушени манатарки
4 стръка прясна мащерка
30 мл. зехтин
1 скилидка чесън
черен пипер
сол


Нарежете тиквичките на кубчета, а чери доматите на половинки. Накиснете в гореща вода сушените манатарки, отцедете и ги нарежете. 
Сложете всичко в тиган и ги запържете с малко зехтин, стисната скилидка чесън, сол, черен пипер и мащерка, до омекване.

Налейте млякото в тенджера. Пуснете вътре скилидка чесън, стрък мащерка и чаена лъжица сол. Кипнете, намалете котлона, извадете чесъна и мащерката и започнете малко по малко да изливате царевичното брашно, като бъркате енергично, за да го поеме. Добавете бучка масло и настърган Пармезан. Разбъркайте. 
Поднесете топло със зеленчуци и поръсете с прясна мащерка.


Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Ани,
    чудесна полента, интересно и много вкусно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване