Търсене в този блог

събота, 22 декември 2018 г.

Сушени червени чушки, пълнени с белен боб и праз лук

    По традиция на Бъдни вечер се поднасят пълнени сушени, червени чушки с боб. Моят вариант е вариация  по темата, като разнообразих чушките с леко по-сладък праз лук, вместо лук и като ползвах за мое удобство белен боб на Krina, който няма люспи, по-лесно смилаем е и от него не ме боли корем. Не на последно място е и много удобен за ангажирани майки и работещи жени като мен, които нямат време да накисват от предишната вечер боб и да го варят дълго. Изключително доволна съм от резултата. Чушките станаха превъзходни! 



Продукти за 11 бр.:

1 голяма ч.ч. белен боб KRINA
5-6 стръка праз лук
1 скилидка чесън
70 мл. олио
1 ч.л. сух джоджен
1 ч.л. сушена чубрица
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
1 ч.л. брашно
сушени червени чушки


Прегледайте боба и го измийте в цедка. Сложете го в тенджера, долейте 2 и 1/4 ч.ч. вода и малко сол и го сварете, според указанието на опаковката. Разбърквайте периодично. При мен се свари за 40 минути.


Нарежете на ситно праз лука и чесъна и ги задушете в олио с малко вода до омекване. Добавете подправките джоджен, чубрица, червен пипер, черен пипер и сол. Накрая запържете и брашното. 


Прехвърлете готово, сварения, белен боб при лука и разбъркайте. Гответе заедно още около 5 минути и изключете котлона.


Загрейте фурната на 200 градуса.
Отберете сравнително еднакви по големина чушки и ги почистете от семките. Накиснете ги във вряла вода за няколко минути и ги извадете с решетъчна лъжица. Внимателно ги напълнете с плънката от боб и праз лук. Подредете ги в тава. Полейте със струя олио, налейте една чаша вода и печете чушките 30 минути до готовност.


Вкусни са топли и студени.


Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Ани,
    прекрасни пиперки за Бъдни вечер с много праз лук, чудесни и много, много вкусни.
    Поздрави и весело посрещане на празниците !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници и на теб мила Ели. Бъдете здрави :)

      Изтриване
  2. Прекрасни са и аз ги правя с праз, но добавям и орехи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Орехите са много добра идея :) Весели празници!

      Изтриване
  3. И аз правя подобни, чудесно са!

    ОтговорИзтриване