четвъртък, 18 юли 2019 г.

Рулца от тиквички с плънка от Рикота и пуешко

    Смело мога да кажа, че това е едно от най-вкусните летни ястия, които съм приготвяла скоро. Толкова много ни хареса. Леко, същевременно толкова ароматно и вкусно! Сложих тавата на масата и буквално за минути всичко се изяде. Децата се влюбиха във вкусните рулца от тиквички с Рикота и пуешко, а доматеният сос е перфектният завършек за небцето. 
Със сигурност ще го приготвя отново!
    Препоръчвам ви да ползвате тъмно зелените тиквички. Те имат по-плътна структура и изглеждат по-красиво изпечени, заради тъмно зелената си кора. Съветвам ви да си вземете и един малък помощник за навиването на рулцата, защото ще са ви необходими един чифт малки ръчички за придържане на рулцата да не се отворят.


Продукти:

300 г пуешки гърди
1 глава лук
2 скилидки чесън
пресен босилек
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. суха чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
30 мл. зехтин

500 г тъмно зелени тиквички
150 г сирене Рикота

300 мл. доматен сос
1 скилидка чесън
сух риган и мащерка
30 мл. зехтин
черен пипер
сол

връзка пресен босилек


Нарежете пуешките гърди на тънки ленти и след това на ситни парченца. Наситнете максимално много, с помощта на остър нож. Направете си кайма, без да я мелите. Така ще усещате по-добре парченцата месо.

Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тиган с малко зехтин и вода до омекване. Добавете каймата от пуешко и запържете до златистокафеникав цвят. Подправете с всички зелени и сухи подправки, сол и черен пипер. На финала добавете 3-4 с.л. доматен сос.

Загрейте фурната на 200 градуса.


Измийте добре тиквичките и отстранете горната и долната им част. Не ги белете.
Нарежете ги хоризонтално на широки ленти с дебелина 0,3 см. Вземете една лента, намажете я със сирене Рикота, отгоре поръсете обилно от каймата и навийте на руло. Поставете го в намазан  със зехтин съд. Повикайте някое от децата да ви помогне и да придържа завитото рулце да не се отвори, докато го притиснете със следващото. По същия начин навийте и останалите рулца. Подредете ги плътно едно до друго. 

В малка тенджерка кипнете доматения сос със зехтина, стисната скилидка чесън и подправките. След като поври за няколко минути и се посгъсти сосът е готов.

Полейте подредените рулца от тиквички с доматения сос и се уверете, че сте покапали и по дъното. Нека тиквичките да се виждат отгоре за повече цвят. 


Налейте една кафена чаша вода, поръсете със сол и полейте със струя зехтин. Финалният щрих е нарязан на ситно пресен босилек. 
Печете ястието 45 минути до готовност.


Поднесете топло. 
Да ви е сладко!

Източник: Billa Кулинариум, бр. 15

5 коментара:

  1. Ако пропусна пуешкото....?!?!??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можете да го пропуснете, ако не ядете месо, само с Рикота и доматен сос. Сигурна съм, че отново ще стане вкусно. Аз бих му добавила и малко натрошени орехчета вътре :)

      Изтриване
  2. Може рикота и спанак, пак би било добре според мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко може. Има много комбинации. Ще се радвам да опитате с пуешко, изключително вкусно се получава!

      Изтриване