вторник, 23 юли 2019 г.

Клафути с малини

    Клафути е елегантен френски десерт с нежен аромат и превъзходен вкус. Може да се приготвя с различни плодове. Аз избрах сезонни малини. 
       Тъй като от години не употребяваме прясно мляко с децата (освен за някоя рецепта, която е наложително) използвах напитка на растителна основа JOYA от бадеми. По никакъв начин не повлия на вкус, напротив, придаде лек бадемов аромат. Ако предпочитате можете да го замените с някой от другите вкусове на ванилия, кокос, соя, овес. Харесва ми фактът, че не съдържат захар, а са богати на калции и нискокалорични, а също така не създават и алергии към лактозата. Децата ги обожават. Аз ползвах масло в рецептата, тъй като обожавам аромата му в сладкиши, но ако вие имате лактозна непоносимост спокойно можете да направите сладкиша, като замените маслото с кокосово или бадемово масло например. 
         Сложих сладкиша на трапезата с няколко лъжици и изчезна буквално за минути :) 



Продукти за форма 20 см диаметър:

400 г пресни малини
2 яйца
60 г захар
1 ванилия
70 г брашно
120 мл. растителна напитка JOYA Almond
50 г масло + малко за намазване на формата
по желание пудра захар за поръсване


Загрейте фурната на 180 градуса.

Намажете формата с масло. Стопете и охладете 50 г масло.


В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете ванилията, брашното, растителната напитка и стопено масло. Разбийте добре с миксер. Разпределете половината от малинките на дъното на формата за печене. Полейте със сместа и разпределете останалите малини. 


Печете сладкиша 40 минути до готовност. Поръсете с пудра захар, когато се охлади.


Да ви е сладко!



1 коментар: