Търсене в този блог

понеделник, 9 декември 2019 г.

Коледна торта "Звездичка"

     Нежна и лека тази вкусна, плодова торта е идеална за празничния Коледен обяд. Начинът на приготвяне е много оригинален, а украсата е истинска забава за децата. Затова я кръстих "Звездичка".  


Продукти за бадемовите блатове (2 бр. по 25 см):

5 белтъка (яйца размер М)
150 г белени сурови бадеми
200 г захар
1/2 ампула ванилена есенция dr. Oetker

продукти за крема:

400 мл. сладкарска сметана
250 г Маскарпоне
1 ч.л. лимонови корички dr. Oetker
1 ч.л. портокалови корички dr. Oetker

300 г малини
3 бр. киви
2 банана
2 портокала
50 г орехи

звездички и перлички dr. Oetker


Загрейте фурната на 180 градуса.


Смелете бадемите в блендер. Разделете белтъците от жълтъците в две отделни купи. Разбийте белтъците на сняг, като постепенно добавяте захарта. Сложете и ванилената есенция. Накрая внимателно разбъркайте с шпатула смлените бадеми в сместа. Вземете кръгла купа с диаметър 25 см., в която ще сглобите в последствие тортата и я обърнете върху хартия за печене. Очертайте обиколката й. Обърнете хартията върху тавата, за да не поеме блатът от молива. По очертанията разпределете 1/2 от белтъчния крем и печете 25 минути до готовност, докато добие златист загар и леко се сниши.


Охладете ги напълно. Внимателно отделете хартията, като обърнете блата върху ръката си. Единият блат нарежете на малки квадратчета. Другия оставете цял за основа на тортата.

В друга купа разбийте сметаната на сняг, добавете Маскарпонето, ванилената есенция, лимоновите и портокалови корички. Разбъркайте всичко добре и охладете.

В купички нарежете отделно бананите на кръгчета, кивитата на кубчета, обелете портокала и го нарежете на кубчета (внимавайте да отстраните ципите) и малините цели.


Сглобяване на тортата:

Вземете стъклената купа и покрийте дъното и стените с прозрачно, кухненско фолио, като се стараете отстрани да остане да виси достатъчно фолио, че на финала да можете да го покриете отгоре.
Сложете малко от крема на дъното. Отгоре сложете малко от парченцата бадемов блат и разпределете част от плодовете. Натрошете на едро орехите и поръсете.
Отново сложете част от крема, парченца от блата и букет от плодове. Продължете по същия начин до изчерпване на продуктите. Когато сложите парченца от блата може леко да натиснете с ръце надолу. Завършете с крем. Поставете втория блат отгоре. Завийте фолиото и охладете тортата за една нощ в хладилник.


На сутринта разгърнете фолиото отгоре. Сложете голям поднос и обърнете тортата върху подноса. Внимателно вдигнете купата и отстранете фолиото. Изрежете звездички от станиол и ги сложете върху тортата.



Поръсете с натурално какао и нежно отстранете звездичките. Поръсете с цветни перлички и звездички.




Да ви е сладко!





2 коментара:

  1. Страхотна торта! Поздравления!

    Всяка 1 рецепта, която съм правила от Вашият блог е уникална (особено френската селска торта, с която съм очаровала много хора).
    Имам нужда от Вашият съвет - искам да направя тази утре и да е готова точно за Коледа, но не намирам портокаловите и лимонови корички на Dr. Oetker, мога ли да заменя с настъргани такива от пресни портокал и лимон?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че можете да сложите и пресни. По принцип тези на dr. Oetker ги има в хипермаркетите, при подправките. Сърдечно Ви благодаря за милите думи. Надявам се тортата да ви се услади.

      Изтриване