Ако и вие като мен сте фен на сусамовия тахан, няма как да подминете тази страхотна рецепта за Шоколадово брауни с тахан. Хрупкава коричка и нежна, топяща се в устата сърцевина, подобна на фъдж. Браунито не съдържа глутен, млечни продукти и ядки. В него няма никакво брашно. Ароматът, който се носи по време на печене е наистина неустоим, а всяка хапка е вълшебна!!
Продукти:
170 г натурален шоколад
3 с.л. кокосово масло
1 с.л. сусамов тахан
2 големи яйца
1/3 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. кокосова захар (може да се замени с кафява отново)
2 с.л. натурално какао
2 щипки сол
ванилена есенция
за тахановия топинг:
3 с.л. сусамов тахан
1 с.л. мед
Загрейте фурната на 200 градуса.
Стопете на котлона шоколада, кокосовото масло и 1с.л. тахан, до хомогенност. Охладете напълно.
В друга купа разбийте добре с миксер двете яйца, двата вида захар, солта и ванилената есенция. Прибавете шоколадовата смес и разбъркайте. След това сложете и какаото.
Покрийте малка правоъгълна или квадратна тавичка с хартия за печене. Излейте шоколадовата смес и заравнете.
В малка купичка разбъркайте сусамовия тахан и меда. Покапете на различни места върху шоколадовата смес. След това минете по дължина с дървен шиш и направете няколко вълнички.
Печете брауните 20 минути на силно загрята фурна.
Охладете напълно и нарежете на парчета.
Да ви е сладко!
Адаптирано от: https://thereislifeafterwheat.com/2018/02/chocolate-tahini-brownies-gluten-free-dairy-free-flourless/
Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)
Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.
Страхотно брауни!��Аз замених тахана с фъстъчено масло и се получи страхотна вкусотийка!Благодаря много за рецептата,Ани!
ОтговорИзтриванеЗвучи супер. А не стана ли много сладко с фъстъчено масло, питам, за да знам?
ИзтриванеНе,поне за нас беше супер😊Но задължително ще пробвам и с тахан и тогава ще мога да кажа,дали е било много сладко 😊😊😊
ИзтриванеПерфектно! :)
ИзтриванеЗдравейте, рецептата много ми хареса! Обичаме шоколад. Фурната ми загрява до 250С. На толкова ли го да печа?
ОтговорИзтриванеПоздрави!!
Здравейте, браунито се пече на 200 градуса.
ИзтриванеЗдравейте, а може ли да се използва обикновено краве масло вместо кокосово?
ОтговорИзтриванеМисля, че няма да повлияе на вкуса.
ИзтриванеЗдравей,Ани!Днес направих браунито с тахан както си е по рецепта.Определено по-вкусно се получи от това с фъстъченото масло.Хубав празник!
ОтговорИзтриванеАз не съм опитвала с фъстъчено масло и не мога да сравня, но в оригинал с тахан е супер според мен ;)
ИзтриванеЗдравейте, с какво мога да заменя захарта?
ОтговорИзтриванеЗдравейте дали може да се направи с лештиком тахан?
ОтговорИзтриванеЩе стане страхотно.
Изтриване