Не мога да не се изфукам! :) Първите ми истински козунаци! Домашни, вкусни и с огромни конци :))
Преди около 4 години направих първия си опит с козунаците и дали заради рецептата, дали заради втасването, или някое от стотиците изисквания за перфектния козунак, но накрая завърших с козуначени кифли. Нямаха конци. Разочаровах се и години наред повече не пипнах козунак. До днес. Сдобих се с домашни яйчица и тъй като от миналата година бях хвърлила око на рецептата на Роси (автор Ева) от Кулинарен Еликсир за Козунак със заквасена сметана реших, че сега е идеалният момент. Разполагах с всички продукти. А и самата Роси много ми помогна със съветите си, преди да започна. Роси благодаря ти!
Този път реших да се доверя на моите помощници - Kitchen Aid и Мултикукър. Месих тестото в Kitchen Aid миксера. Към края на времето ми се видя, че прегря, защото самото тесто е много тежко, извадих го и си го доомесих още 5 минути на ръка. От това количество тесто направих два козунака - един чист, плетен, кръгъл и един правоъгълен с плънка от стафиди. Кръглия втасах и изпекох в мултикукъра, който се справи блестящо, разбира се без хрупкавата коричка отгоре. Затова леко го допекох във фурната, за да се запече и отгоре, а правоъгълния се наложи да пека във фурната на моята приятелка Марги, защото трябваше да излизам за лекар и не можех да го оставя без надзор. Марги благодаря ти! :) Идеалният вариант е да ги печете заедно. Просто си предвидете повечко време, когато планирате да правите козунаци. :)
И още нещо. От опита ми до момента установих, че вторият път тестото втасва по-добре, когато е в по-дълбок съд, а не в разлят, например правоъгълните форми за кекс са идеални, защото са по-високи и тестото се надига нагоре.
Много съм доволна от рецептата. Изключително сполучлива и много вкусна!
И още нещо. От опита ми до момента установих, че вторият път тестото втасва по-добре, когато е в по-дълбок съд, а не в разлят, например правоъгълните форми за кекс са идеални, защото са по-високи и тестото се надига нагоре.
Много съм доволна от рецептата. Изключително сполучлива и много вкусна!
Продукти: NB: всички продукти е необходимо да бъдат на стайна температура
3 цели, домашни яйца + 1 белтък
180 г захар (по желание можете да сложите и малко повече)
200 г заквасена сметана
2 пакетчета суха мая др. Откер (или 1 прясна)
щипка сол
кората от един портокал
кората от един лимон
2 с.л. портокалов сок
1 ванилия
750 г пресято брашно
60 г масло + 40 мл. олио
стафиди по желание
Възможно е да ви поеме малко повече или по-малко брашно в зависимост от големината на яйцата.
за намазване отгоре:
останалия жълтък + 1 с.л. прясно мляко
филирани бадеми
захар
Стопете маслото и добавете в него олиото. Охладете. Сложете настрана.
Разбийте яйцата (3 яйца + 1 белтък), заедно със захарта. Сложете заквасената сметана и разбъркайте. Изсипете двете пакетчета мая и отново разбъркайте, до пълното й разтваряне. Сложете щипка сол, кората от портокал, кората от лимон, ванилията, портокаловия сок и разбъркайте. Накрая сложете половината брашно и след като го поеме започнете постепенно, при работещ миксер да добавяте една по една останалите лъжици брашно, докато го поеме. Лъжица по лъжица прибавете и стопените масло с олиото. Изчаквайте хубаво да поеме мазнината, преди да слагате следващата лъжица.Ако тестото ви се види много меко сложете още една супена лъжица брашно. Месете около 20 минути.
Покрийте го с фолио и го оставете на топличко да втаса, докато удвои обема си. Разделете тестото на две. Ще направим два козунака от това тесто - един кръгъл чист и един правоъгълен с плънка от стафиди.
Едната топка разделете на 6 равни части и ги оформете като дълги фитили.
След това ги сплетете по следния начин:
След това сплетете всеки три свободни края на плитка.
Накрая подпъхнете всяка една "плитка" отдолу под основната част и прехвърлете така сплетеното тесто в кръгла тавичка, в която ще печете, като предварително я намажете с масло или покрийте с хартия за печене. Тестото трябва да втаса втори път в съда за печене, докато удвои обема си. Ако ще го печете във фурната го намажете със смес от жълтък и прясно мляко и поръсете със захар и филирани бадеми. Печете на 170 градуса до готовност. Аз втасах и пекох кръглия козунак в мултикукъра на 150 градуса около 55 минути. След това го допекох за 10 минути във фурната, за да добие хубава коричка отгоре.
Втората топка тесто разделете на 3 топки. Разточете всяка топка на правоъгълник и поръсете със стафиди.
Навийте по дължина на руло. Сплетете трите рула на обикновена плитка. Подпъхнете двата края леко отдолу.
Прехвърлете в правоъгълна, намаслена или покрита с хартия за печене форма. Необходимо е да втаса втори път, докато удвои обема си.
Можете да направите като мен - да загреете фурната на 50 градуса и да пъхнете тавичките да втасват там по-бързо.
След като втасат намажете козунаците със смес от един жълтък и 1 с.л. прясно мляко и ги поръсете обилно със захар и филирани бадеми.
Загрейте фурната на 170 градуса и печете козунаците заедно, докато придобият златист загар и клечка излезе суха.
Да ви е сладко!
А, ориентировъчно на стайна температура по колко време отнема втасването? :)
ОтговорИзтриванеСъс сигурност със суха мая няколко часа. С жива знам, че втасват по-бързо.
Изтриванеаз оставям тестото във включена фурна на 50 градуса и тестото втасва по-бързо (за около 40 мин.)
ИзтриванеЧудесни са станали, Ани!
ОтговорИзтриванеТази рецепта работи безотказно!
Успешна и с много усмивки празнична подготовка!
Дани, права си, много добра рецепта. Весело посрещане на Великден!
ИзтриванеНе само изглеждат чудесно, сигурна съм, че са много вкусни!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея за сплитането, Ани, ще я използвам!
Весели празници!
Креми, така е, много са вкусни и ефирни. Весели празници
ИзтриванеАни,поздравявам те за отличния резултат и се радвам,че са се получили въпреки ограниченото време,с което разполагаше-я гледай какви конци,браво!А оформлението на кръглия-до сега не съм виждала по-прецизно от твоето,моите най-искрени адмирации!Пожелавам щастливи и вкусни празнични дни!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за насоките и помощта Роси. Много ми помогна със съветите ти! Благодаря ти за комплимента за плетката, учих се от теб! Весели и светли празници ти желая!
ИзтриванеПоздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)
ИзтриванеАни, бравоооо! Страхотни козунаци! И аз съм решила да опитам някой ден точно тази рецепта, но още събирам смелост... Светли празници! :)
ОтговорИзтриванеГеринце, весели празници мила! Събирай смелост, че време не остана. Зян няма да станат :)))
ИзтриванеАни, перфектните козунаци ни представяш!
ОтговорИзтриванеС пожелания за светли празници, здраве и благодат на теб и семейството ти!
Иглика, много ти благодаря. Радвам се, че ти харесват. Аз много им се радвах :)
ИзтриванеМайсторска работа е това! Фантастични козунаци! Светли Великденски празници на всички у дома, мила Ани.
ОтговорИзтриванеЙолинце, благодаря ти скъпа. Весели празници и на теб и твоето семейство!
ИзтриванеСтрахотни са, страхотни! И моят любим е този със сметаната, въпреки, че и другите домашни ги харесвам:). Плетката на кръглият ти е мастер клас! Комплименти! Весели празници!
ОтговорИзтриванеКате, много си мила, благодаря ти! Постарах се, но то самото тесто е хубаво за работа.
ИзтриванеНевероятни са! Вкусни и красиви!
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Благодаря ти Инче. Весели празници!
ИзтриванеУтре ще правя точно този козунак. Признавам, че първо го видях в Кулинарен еликсир, но тези просто ме грабнаха. Дори и на снимката личи, че са станали вкусни и усещам аромата им...Ох, прияде ми се. Весели празници! Красимира.
ОтговорИзтриванеКраси, а мен описанието на Роси ме впечатли и й се доверих безрезервно. Рецептата е много успешна! Аз самата съм начинаеща в козунакоправенето и нямах никакъв проблем.
ИзтриванеКолко време му трябва за да втаса???
ОтговорИзтриванеЗарко цялото тесто първия път ми втаса за час и малко.После като ги сплетох и ги сложих във формите втасваха на 50 градуса за час-два, докато удвоиха обема си.
ИзтриванеСтрахотни са! И аз замесих сега по твоята рецепта да видим какво ще се получи!
ОтговорИзтриванеНаталия, ще се радвам да споделите резултата успешен ли беше :)
Изтриванеако е жива маята трябва ли да се разтвори предварително?
ОтговорИзтриванеСложете я в сместа от яйца, захар и заквасена сметана и бийте с миксера, докато се разтвори.
ИзтриванеТестото ми стана твърдо и не втасва. Какво да правя??
ОтговорИзтриванеАко сте спазили всички стъпки, тестото става меко и еластично, меко като възглавничката на ухото...Най-вероятно не е станало.
ОтговорИзтриванеСупер !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)
ИзтриванеИзглеждат превъзходно! Моля, да ми кажете, може ли заквасената сметана да се смени с течна, растителна сметана или прясно /кисело/ мляко и ако Да - в какво количество ? Благодаря Ви за отговора! Хубав Празник !
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не мога да си позволя да ви посъветвам да замените заквасената сметана, защото не съм експериментирала. За първи път правя по тази рецепта и предвид това колко деликатно е козуначеното тесто съм спазила всичко точно по рецепта, без да променям нищо. Все пак заквасената сметана е по-маслена от кисело мляко.
ИзтриванеСпазих рецептата но тестото ми стана твърдо и не втаса,май не е само мойто тесто така!От какво може да е ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, много съжалявам, че не се е получил. Мога да си представя разочарованието ви. Бяха ли продуктите на стайна температура преди да започнете? Спазихте ли всички стъпки по смесване на продуктите, месене и двойно втасване? Ако е така би трябвало да няма проблеми. При мен тестото стана меко като възглавничката на ухото, нелепнещо, еластично. Много лесно за плетене. Вече доста хора ми писаха и показаха козунаците си по тази рецепта на фейсбук страницата на Вкуснотека и са им се получили успешно. Козунаците са много деликатно нещо. Една стъпка ако се пропусне и крайният резултат може да бъде неуспешен..Отново съжалявам!!
ИзтриванеСамо сметаната не беше със стайна температура!
ОтговорИзтриванеНадявам се догодина отново да опитате. Козунакът си заслужава :)
ИзтриванеАни, направих една доза и всичко се изяде. Аз си разбих течните съставки и към тях добавях брашното. Така можах да преценя колко брашно ще ми поеме и тестото стана меко и еластично. Сложих им доста плънка в плитките (течен шоколад с орехи, стафиди, локум...). Отгоре поръсих със захар и филирани бадеми. Намазах ги с разбит белтък, а не с жълтък. Така също става много добре и не прегаря. Единствено си позволих да добавя 1/2 ч.ч. пр. мляко, в което разтворих маята. Станаха два невероятно вкусни и ухаещи козунаци. Благодаря на теб за сполучливото изпълнение на рецептата и на Роси за самата рецепта. Красимира.
ОтговорИзтриванеБраво Краси, ти направо си създала нова рецепта мила! Сигурна съм, че с тези плънки са били страхотни козунаци! Поздравявам те!
ИзтриванеЗамесих точно по рецептата и се получи превъзходно тесто,сега втасва,дано да се справя и с останалото.Сега се уча да правя козунаци и харесах вашата рецепта,защото е много подробна, но ако все пак има още хитринки ,моля споделете!Много искам да се науча да правя сполучливи козунаци.
ОтговорИзтриванеКъсно се включвам, но не бях у дома. Надявам се, че козунаците са станали превъзходни! Стискам палци. Много са факторите за това един козунак да се получи. Опитала съм се да опиша всичко подробно от процеса. Чакам отзивите ви.
ИзтриванеАз нямам голям опит с козунаците, миналата година правих два пъти. Първия малко се препече, но точно за Великден намерих тази рецепта, пробвах я и резултата беше уникален. Само пълнежите бяха шоколад и стафиди. Наистина като за моя почти никакъв опит се получават лесно и стават страхотни и на конци. Дори не успях да ги снимам ;)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата ви е харесала. Лесна е и успешна. Изпробвана много пъти. Сърдечни поздрави
ИзтриванеCialata smes ot maznina li slagate v testoto
ОтговорИзтриванеДа, като я добавяте лъжица по лъжица.
ИзтриванеМоже ли да кажете с какво брашно е месен козунака? Богато на глутен или бедно на глутен? В чужбина съм и не мога да използвам Българските брашна, но отговора ви ще ми помогне много. На опаковката на брашното може и да пише. Предварително благодаря.
ОтговорИзтриванеИзчетох опаковката на моето пише само пшенично брашно, нищо друго. Предполагам, че е с глутен. Съжалявам, че не мога да помогна. Тук няма такъв избор..
ИзтриванеПисали сте че печете на 170* С но не сте уточнили във фурна с вентилатор или без?
ОтговорИзтриванеМерси....
Не пека с вентилатор. 170 градуса на включен горен и долен вентилатор.
Изтриванепревъзходно изглеждат, много мои познати са много доволни от рецептата, реших и аз да я пробвам... не разбрах...добявате останалото брашното лъжица по лъжица и след това мазнината или редувате брашно и олио...благодаря :)
ОтговорИзтриванеЛъжица по лъжица добавяте останалото брашно. След това лъжица по лъжица и сместа от масло и олио. Успех ви желая :)
ИзтриванеЗдравейте, не разбрах в машина за хляб ли месите или с миксер, комбайн за тесто.Бихте ли ми отговорули на Gmail- ми d.i.traikova@Gmail.com. Благодаря ви. Колко време приблизитено печете.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, отговарям ви тук. Меся в професионален миксер Kitchen Aid. Пека, докато добият златист загар и клечката излезе суха.
ИзтриванеИ аз да не остана по-назад ,да се похваля че ги направих-добавих и локум.Станаха страхотни ,на конци и по-вкусни козунаци никога не съм опитвала!
ОтговорИзтриванеМного се радвам. Благодаря ви, че споделихте. Знам какво удовлетворение сте изпитали, когато се е получил.
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеПопадам на Вашите козунаци, търсейки рецепта.
Благодаря Ви, че сте споделили с всички нас опита си. Тази година, незнайно защо... :)) и аз съм решила да направя козунаци. Ще ползвам Вашата рецепта. Написаното и снимките действат много убедително. В живота си не съм пробвала да меся, каквото и да било, но все някога има първи път! Стискайте палци! Ще се обадя.
Ако резултатът надминава очакванията ще направя и снимки...:)))
Здравейте! Напълно съм съпричастна към първия ви опит и ви стискам палци. Аз също ще правя тази година :) Домашното си е домашно :)
ИзтриванеАни, Ани,
ОтговорИзтриванеКак успяваш да останеш елегантна (съдя по снимките) сред всичките тези вкусотийки?!
Комплименти!
С твое позволение - подарявам ти една любима моя рецепта. Пилешки жулиенчета в сметанов сос. При мен всяко готвене е импровизация, затова не мога да дам точна рецепта. По-скоро това е идея за рецепта. Жулиените се запържват в олио до златисто. Изваждат се. В мазнината се запържва лук, връщат се жулиените и се долива топла вода. Добавя се сока от един лимон. Врят до сваряване. Преди да се извадят се добавя счукан чесън и почти веднага се спира котлона. Внимателно се добавя бита заквасена сметана и нарязан на дребно копър. Преди чесъна можеш да добавиш и останали на мазнина печурки.
Не се е случвало някой до момента да не хареса тази лесна и бърза рецепта. Спасявала ме е в много случай.
Здравейте и благодаря от сърце за вкусната рецепта. Непременно ще я изпробвам! :) Правя нещо подобно, но без гъбите.
ИзтриванеБлагодаря ви и за комплимента по отношение на външния ми вид. Уверявам ви, че той е плод на много труд. Спортувам почти всеки ден, за да хапвам с чиста съвест от изкушенията, които приготвям :)
Поздравления за чудесната рецепта!
ОтговорИзтриванеВчера на шега реших да направя първия си опит в живота да сътворя козунаци и не сбърках като се доверих отново на твоя рецепта, Ани. Макар, че леко ги изтървах и като че ли малко превтасаха, пак станаха невероятно вкусни и пухкави. Благодаря!
Поздрави,
Доротея
Благодаря ви Доротея. Много се радвам, че рецептата не ви е подвела и имате успешен резултат в първия ви опит! Това е страхотно! Знам как се радвате :)))
ИзтриванеСърдечни поздрави
И аз се включвам да благодаря за перфектната рецепта! Реших на шега да се опитам да направя козунак, а накрая имах два невероятни. Тестото омесих на машината в програма "Тесто" - първо само да се омеси, после спрях и пуснах отначало цялата програма. Така втаса, че повдигна капака.. Сплетох като предложените горе, втасаха във фурната на 50 градуса и после пекох. Отново благодаря за идеалните пропорции (както на всички досеа изпробвани рецепти от блога). Светли празници и здраве!
ОтговорИзтриванеНаправо се усмихнах широко на екрана Захар :))) Каква по-добра атестация от тази! Сърдечно ви благодаря! Знам, че удовлетворението ви е голямо в момента и то напълно заслужено! Надявам се и за в бъдеще да се доверявате на моите рецепти. :)
ИзтриванеСъс сигурност! Уверила съм се, че каквото и да избера от Вкуснотека, няма да сгреша. А и арменските рецепти са много любопитни и ме чакат да се наканя :)
ИзтриванеЗдравейте! Казвам се Кристина и за първи път ще правя козунаци, ще се постарая да изпълня рецептата точно, както сте я написали. Но исках да Ви попитам, тъй като не прочетох никъде в коментарите, ако нямам такъв уред за правене на тесто, как да процедирам? Правила съм тесто за питки, курабийки и т.н. по стандартен начин - с кладенче в брашното, в което се поставят продуктите. При тази рецепта как е най-добре да се постъпи?
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви предварително за отговора и отделеното време! :-)
Здравейте Криси,
Изтриванеправете го в купа, като постепенно добавяйте брашното, маслото и олиото.
Благодаря!
ИзтриванеЗдр, а може ли на робот с приставката с двата ножа да се меси? Мн ми се иска да пробвам - изглеждат страхотно :-)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, а какъв е точно този робот? Вид миксер ли е? Моят Kitchen Aid меси с приставка от две перки.. Опишете ми го
ИзтриванеРоботът е на Kenwood. Приставката е с 2 големи ножа накрая. Мисля, че по принцип тя е за тесто, но досега не съм я ползвала и не знам дали е подходяща за козунаци.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :-).
Здравейте. Този робот ми звучи като моя миксер. Стационарен, голям миксер с приставка за тесто. Моите приставки не са ножове обаче.
ИзтриванеПратете ми снимка.
Изтриванездравейте исками се и аз да я пробвам,имам миксер с въртяща купа и бъркалки за тесто.дали ще стане?както и мн други въпроси ще ми изникнат има ли друг вариант за комуникация? поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравейте. А какво значи въртяща се купа?? Пишете ми във фейсбук, ако имате трудности.
ИзтриванеАко имате снимка на уреда ми я покажете моля.
Изтриванетоест миксер с 5 скорости,пускаш го на стойка,купата се върти и сам си бърка.ако утре се захвана ще ви пиша във фейсбук
ОтговорИзтриванеЗдравейте, ще си го изпека в кукыра на Филипс. На коя программ да е? И Като го доопичам в печката, Вадя ли го от сьда на кукыра или пека както е в него. Мерси
ОтговорИзтриванеЧудесно. Програмата е Bake. За да го допечете го прехвърлете в другата тавичка, колкото само да направи коричка отгоре. Защото на кукъра реотаните са долу и попринцип не прави коричка на нищо. Иначе пече много равномерно.
ИзтриванеАз втасах само на подгряване и пекох кръглия козунак в мултикукъра на 150 градуса около 55 минути. След това го допекох за 10 минути във фурната, за да добие хубава коричка отгоре.
Може ли всички съставки да сложа в машината за хляб и тя да омеси тестото? Дали ще стане на конци или си трябва ръчно месене се пак?
ОтговорИзтриванеО разбира се, че ще стане. Много хора ги правиха само в машина за хляб. Аз нямам и си ги меся в професионалния ми миксер.
ИзтриванеБлагодаря Ви много за прекрасната рецепта, мила Ани!
ОтговорИзтриванеЗа пръв път правя козунаци със сметана и стана чудесен!
Аз също месих тестото с миксер с въртяща се купа и се получи както трябва.
Яйцата ми бяха доста големи и някои от тях дори с по два жълтъка, но увеличих брашното с 50 г и всичко стана както трябва.
Ето едно видео за миксера. С него меся дори тестото за хляб.
http://vbox7.com/play:b0d987b7bb
Още веднъж благодаря и Ви желая Светли Великденски празници!
Надежда много ме зарадвахте. Сигурно много се радвате и вие като мен. Да си ги хапвате сладко, сладко и със здраве. Благодаря ви. Ще видя миксера. Весели празници за цялото семейство!
ИзтриванеАни, здравей!
ОтговорИзтриванеИмам спешен въпрос - като меси и втасва козунака в мултикукъра - на коя програма го втасва и горе долу колко време?сега съм сложила тестото да се меси в хлебопекарната, там ще втаса първо, а после? на BAKE на 50 градуса ли?
Здравейте Роси. Втасвах го на програмата за подгряване, докато удвои обема си. После го рекох на Bake 55 минути
ИзтриванеЗдравейте Роси. Втасвах го на програмата за подгряване, докато удвои обема си. После го рекох на Bake 55 минути
ИзтриванеЗдравейте, Ани! Христос Возкресе! Благодаря за споделния опит, на Вас и на авторката на рецептата. Пробвала съм няколко години подред различни рецепти. Миналата ми беше най- сполучливият опит. Но ми попадна Вашата рецепта, която е написана толкова подробно, със снимки, които онагледяват прекрасно невероятния резултат, с положителните оценки от други престрашили се домакини. Да, доволна и предоволна съм от крайния продукт, прекрасен, пухкав, вкусен, ароматен, истински домашен козунак. Гордея се със себе си, въпреки че малко го препекох, ама и така обрах овациите. :) Следвах стъпките стриктно (почти), като първоначално с половината брашно меси хлебопекарната и постепенно и сложих и останалото брашно, а добавянето на сместа от масло и олио стана при ръчно месене, което продължи около 30 минути до пълното абсорбиране на мазнината. После ми се видя малко лепкаво и добавих към 50 г брашно още и така. Втаса веднъж, сплетох го, един в правоъгълна форма със стафиди, един в стъклена кръгла купа( по Ваш пример), удвоиха обема си във фурната на 50 градуса и после пекох по рецептата на Роси с вентилатор на 160 градуса около 30 минути на долен реотан, но май малко попрекалих( което си бе моя грешка ). Получи се чудо, много съм доволна! Благодаря Ви! Със сигурност си спечелихте в мое лице последовател и ще следя с интерес и другите Ви творения.Весел празник!
ОтговорИзтриванеЗдравейте и Христос Воскресе. Браво! Поздравления за успеха. Сигурна съм, че сте обрали овациите. Догодина опитайте новата ми рецепта. Също е много вкусна. Весели празници.
Изтриване~ Христос воскресе! ~
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта! Днес я правих. За втори път меся козунак (първият ми опит беше преди две години по друга рецепта и беше тотален провал).
Започнах да забърквам продуктите с обикновен миксер, като смесих всичко преди да започна да добавям брашното (дори маслото). След това го доомесих на ръка. Тестото стана както сте го описали. Единственото, което пропуснах бяха настърганите кори от портокал и лимон.
Предпочетох да намажа отгоре с белтък, както прочетох в един коментар. Пекох ги заедно около 30 мин. на фурна с вентилатор на 170 градуса. Получиха се два чудесни ухаещи козунака, от правоъгълния вече остана 1/3, толкова са вкусни :)
~ Благодаря ви за чудесната рецепта, Ани и светли празници! ^^
Во истина Воскресе Таня. Много се радвам, че козунаците са се получили страхотни и така изглеждат! Да ви е сладко :) Весели празници.
ИзтриванеПравя по същата рецепта от миналата година, невероятни са!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви се получават. Толкова са вкусни, че на човек му се приисква преди Великден да направи репетиция :))
ИзтриванеСтанаха страхотни! В продълговатия сложих мармалад от касии, кашу, орехи и стафиди. Репетицията мина повече от успешно, благодаря сърдечно'
ОтговорИзтриванеПредставям си радостта Ви Антонина. Уникално е усещането да направиш за първи път успешно козунак! Поздравления!
ИзтриванеТова е най-вкусният козунак, който съм хапвала. Вчера го изпробвах (това е първият ми козунак) и изчезна за минути. Страшно сполучлива рецепта! В момента пека още два, да остане поне нещо за празника :)))
ОтговорИзтриванеСтрахотно Деси М. :)) Много голям повод за гордост сте имали! Да направиш козунак изобщо не е лесна работа, а да направиш вкусен козунак е истинско майсторство! Поздравления! Весели и вкусни празници :) И не забравяйте да опитате Козуначената торта.
ИзтриванеПреди втасването тестото трябва ли е лепкаво? с алуминиево фолио ли се покрива тестото за първото втасване? След като се сложат във формите, за 2-то втасване покрива ли се?
ОтговорИзтриванеотносно лепкавостта - разбрах - трябва да е меко като възглавничката на ухо и еластично
Изтриванеа фолиото?
ИзтриванеСтафидите и ядките накисват ли се предварително, в какво и за колко време?
ОтговорИзтриванеСтафидите в ром. Ядките не
Изтриванеа бренди става ли?
ИзтриванеБренди става, коняк, метакса също. Фолиото е прозрачно кухненско
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеПерфектната рецепта за козунак е тази! Винаги ми се получава. Тестото не е твърде сладко и позволява добавки според предпочитанията. Този Великден за първи път пробвах да го направя с шоколад. Истинска наслада за сетивата :) Благодаря за рецептата, Ани!
ОтговорИзтриванеТака е Стеф. Много ми е любима. Другия път опитай и тази с Маскарпоне и шоколад. Страхотно вкусен стана!
ИзтриванеЗдравей Ани, Кажи за шоколада и маскарпонето - каква е тази плънка, как я приготвяш, има ли нещо по-специално? Благодаря много! Жива и здрава да си! :)
ИзтриванеЕто рецептата: http://www.vkusnoteka.bg/2016/04/blog-post_29.html
ИзтриванеЛюбима рецепта вече!Благодаря!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Ваня, че сподели. Сигурна съм, че сте имали много вкусен празник!
ИзтриванеПривет, Ани! Благодаря за хубавата рецепта! Днес направих козунаците - всичко беше като по учебник. Единствено използвах жива мая вместо суха с около 100мл прясно мляко и добавих още 1 яйце. Не станаха обаче достатъчно сладки (сложих около 200гр) - може би трябва малко повечко захар. Направих 3 вида - със стафиди, с локум и с шоколад.
ОтговорИзтриванеПривет, Ани! Благодаря за хубавата рецепта! Днес направих козунаците - всичко беше като по учебник. Единствено използвах жива мая вместо суха с около 100мл прясно мляко и добавих още 1 яйце. Не станаха обаче достатъчно сладки (сложих около 200гр) - може би трябва малко повечко захар. Направих 3 вида - със стафиди, с локум и с шоколад.
ОтговорИзтриванеЗдравей Ани! Рецептата е прекрасна, получиха се страхотни козунаци! Весел празник ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за рецептата, малко я промених относно месенето, добре се получи и в хлебопекарна.Весели празници
Здравей Ани!За втора година правя козунаци по тази рецепта.Станаха страхотни! Благодаря ти много!
ОтговорИзтриванеПоздрави Меги
Искам и аз да похваля козунаците, страхотни станаха и всички които ги пробваха много ги харесаха. Моите също втасваха във фурната на 50 градуса и станаха страхотни. Тази система с втасването е много добра, защото няма нужда да държиш стаята супер-топла.
ОтговорИзтриванеАни , здравей:)
ОтговорИзтриванеАз правя всяка година козунак с маскарпоне и съм много доволна:) Искам да пробвам тази рецепта, но да попитам жива мая 42 гр. ли трябва да използвам?
Здравейте, доколкото знам 1 пакетче суха мая отговаря на 25 гр. жива мая. Имайки предвид, че тук ползвам 7 г суха мая по-скоро бих сложила половин бучка жива мая.
ИзтриванеБлагодаря:)
ИзтриванеЗдравейте! За трета поредна година правя козунаци по Вашата рецепта. Всеки път резултата е прекрасен! Къщата се изпълва с прекрасен аромат, а когато дойде време за хапване...ммм :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта!
Светли празници!
Сърдечно ви благодаря! Толкова се радвам, че рецептите ми ви харесват и създават домашен уют. Светли празници.
Изтриване