неделя, 13 декември 2015 г.

Швейцарската перла в короната сиренето Раклет

    Една от кулинарните визитки на Швейцария е Алпийското сирене Раклет. То представлява полу-твърдо сирене от краве мляко, обикновено оформено като пита от около 6 кг, което се използва за топене. Отличава се с остър аромат и мек, ядков вкус, който със сигурност няма да забравите, след като веднъж го опитате. Във Франция, Германия и САЩ е популярно и ястие на име раклет, което представлява стопено на машина или специален грис, изстъргано сирене, поднесено върху сварени картофи с кисели краставички, понякога с перлени лукчета или други зеленчуци. Предлагат се уреди за половин и цяла пита, както и уред раклет, който запича предварително нарязани зеленчуци на принципа на грил, а отдолу разтапя сиренето в малки кошнички. В Щатите са много популярни домашните Раклет партита, при които приятели се събират на чаша вино и качествено сирене и се социализират.


    Аз съм възхитена от вкуса му. Категорично това е най-вкусното сирене, което съм опитвала. С една дума е божествено. Представям Ви го, поднесено стопено, върху друг Швейцарски специалитет - Рьощи. Благодаря на магазини Дар от Боговете за възможността да Ви го покажа в уред Раклет за половин пита. 


Продукти за картофеното Рьощи:

1 кг. картофи
1 малка глава лук
50 г масло
черен пипер
сол
30 мл. зехтин

био кисели краставички Био органика
маринован артишок Био органика
франзела Дар от Боговете


Измийте добре картофите и ги сварете с обелките за 20 минути в тенджера с малко сол. Отцедете ги и ги обелете. След това ги настържете и подправете с черен пипер и сол. Нарежете на ситно лука и го задушете в тиган със зехтина и маслото, с малко водичка, до омекване, и докато остане само на мазнинка. Сложете настърганите картофи и леко притиснете с шпатула. Покрийте ги с капак. След 5-6 минути ги обърнете, за да се запържат и от другата страна. Извадете ги в чиния. 


Половин пита Раклет (предлага се в магазини Дар от Боговете) се стяга в уреда и се включва в контакта. Реотаните започват да нагряват сиренето и след няколко минути то започва да се зачервява и топи. Внимателно се повдига, заедно с поставката и с помощта на шпатула се изстъргва. Поднася се върху картофеното рьощи и се аранжира с кисели краставички. 



Алтернативно може да се поднесе върху брускети от франзела, намазани със зехтин и натрити с разполовена скилидка чесън. Невероятно вкусно! Можете да го поднесете също с маринован артишок или сушени домати.
Налейте си чаша червено вино и се насладете!


Да ви е сладко!

12 коментара:

  1. Чудесна идея и поднасяне, Ани!
    Сигурна съм, че всяка следваща публикация ще бъде
    все по-интересна и вкусна!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Дани. И при теб винаги е много вкусно!

      Изтриване
  2. Ани, публикацията ти за пореден път е изклюително вдъхновяваща. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Марги. Надявам се, че ти е било интересно.

      Изтриване
  3. Харесвам рецептите ви, част от тях съм пробвал и се получават страхотни ястия...
    Но напоследък стават твърде луксозни, определено не за всеки джоб и се появяват рекламни елементи. Моля ви, не разваляйте хубавия си блог!

    ОтговорИзтриване
  4. В добавка към горното.
    Ще е добре за почитателите ви да посочвате ориентировъчна цена на ястието. Особено когато в тях има луксозни продукти като половин пита алпийско сирене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък смятам това за цената за продуктите за абсолютно ненужно. Защото едва ли всички, които четем блога живеем на едно и също място и купуваме продуктите от един и същи магазин. А човек и сам може да прецени кои продукти са му по джоба, както вероятно е и във вашият случай.

      Изтриване
  5. И още една добавка,често се случва рецептите ви да имат източник,който пропускате да споменавате.Това в един утвърден блог ми се струва недопустимо.Ще кажете анонимен коментар,но тъй като не държите на източниците,не се чувствам длъжен да спомена името си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми г-н Анонимен, както сам предпочитате да Ви наричам, както сам отбелязвате това е моят личен блог и съгласете се в него само аз мога лично да преценявам какво да публикувам и какво не. Ценя мнението на читателите си, когато е в рамките на разумния коментар. Когато си позволявате да ми казвате, че не посочвам източник ме обиждате, защото категорично винаги посочвам такъв!Това е нещо, на което много държа, предвид факта, че и с моите рецепти изключително често се злоупотребява. Моля, не хвърляйте празни обвинения в пространството. Относно публикациите. Ако следите блога вероятно знаете, че целта му е да предлага разнообразни рецепти, от супа топчета, кашкавал на фурна, печена тиква и крем карамел, до изискани гурме специалитети. Това са моите интереси, това представям на читателите си. Интересувам се от кулинария, от новостите в нея и всичко ново, което науча го споделям с Вас. Никой не е казал да се купи половин пита Раклет. Взех я само, за да я снимам с уреда, защото той е за половин пита и да Ви разкажа за методите на топене на това сирене. Днес я връщам в магазина! Надявам се сте научили нещо ново. Ако някоя рецепта не е по моя джоб аз я подминавам и търся друга, която ми допада. Това не е блог за нискобюджетни рецепти, а блог за любовта към кулинарията и вкусната храна. Аз искам моят блог да се отличава с винаги успешни рецепти, с които хората да разнообразяват трапезата си и да изненадват сами себе си и близките си. Що се отнася до появата на рекламодатели, лично аз се гордея с този факт. Създадох този блог от нулата, живея ежедневно с него и влагам огромно старание и страст, за да бъде на това ниво, което е днес. В развитите държави, каквато смятам, че сме и ние, е напълно нормално един добър и добре посещаван блог да влезе в полезрението на различни брандове и да си партнират успешно. Не виждам нищо лошо в това, дори напротив, това повишава добавената стойност на блога. Освен това наскоро интегрирах с колегите от promotino.com бутон, с който хората могат да проверяват най-добрата цена на продуктите в рецептата в хипермаркетите. Така че, уважаеми г-н Анонимен, този блог се развива, защото самата аз се развивам и променям. Радвам се, че въпреки всичко, тук откривате вкусни и интересни рецепти. Молбата ми към Вас е да не бъдете толкова тесногръди и критични. Опитайте се понякога да казвате браво на някой, който е постигнал нещо. Критиката е най-лесното нещо. Пиша ви целия коментар с най-добри чувства и без никаква ирония. Надявам се да сте го разбрали. Хубав ден ви желая и успешна седмица.

      Изтриване
    2. "Г-н Анонимен" сме трима, съдейки по стила и граматичните особености на написаното.
      И аз лично съм анонимен не защото предпочитам да ме наричат така, както иронично забелязахте, а защото имам принцип да не се логвам в сайтове с неизвестен хостинг с публичен акаунт. Приемам го за един вид лична онлайн хигиена.

      Изтриване
  6. Ани продължавай все така не се засягай от анонимни коментарим все пак има конкуренция, блогът е супер и аз се интересувам от кулинария но не съм си направила още блог. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Рали. Аз не се засягам от такива коментари. Намирам ги дори за нормални, но те не биха променили моето отношение към кулинарията и в частност към моя блог.. Благодаря ви за подкрепата!Предпочитам да се фокусирам върху позитивизма на хората, не върху негативизма.

      Изтриване