Търсене в този блог

събота, 22 октомври 2016 г.

Ястие с патладжани, кайма и млечно-чеснов сос

    Идеята за това ястие се роди напълно случайно и илюстрира как остатък от едно ястие може успешно да се превърне в напълно ново такова. Предишната вечер бях правила Болонезе. Остана ми кайма. На другия ден чудейки се какво да правя с нея, реших да изпека патладжани на кубчета. Спомних си, че в един от добрите турски ресторанти в София съм опитвала ястие, комбинация от телешко месо, патладжани и млечен сос и идеята бързо се роди в главата ми.
Поднесох ястието по задушевно и уютно в плато. Отстрани разпределих патладжаните, посредата каймата с доматения сос и за финал полях патладжаните с млечно-чеснов сос и препържено масло с червен пипер. Настана малък празник! Облизахме си пръстите. Изключително вкусно, особено отопено с хубав хляб :) Надявам се моята импровизация да Ви допадне и на Вас :) Ястието не е от най-бързите. Има пет съставни части, които се приготвят по отделно и накрая се сглобяват заедно. Отделете му малко повече време през уикенда, но Ви обещавам, че няма да останете разочаровани!


Продукти:

700 г кайма смес
1 глава лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. червен пипер
връзка пресен магданоз
30 мл. зехтин

600 мл. доматен сос
1 скилидка чесън
сол и черен пипер
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. ронена чубрица
1/2 ч.л. сух босилек
1 с.л. заквасена сметана
30 мл. зехтин

3 големи патладжана
зехтин
сол и черен пипер

1 кофичка кисело мляко
1 скилидка чесън
сол на вкус

60 г масло
1/2 ч.л. червен пипер


В тенджера задушете ситно нарязан лук и две скилидки чесън със зехтин и малко водичка, до омекване. Добавете каймата и подправките. Бъркайте, докато се позапържи и накрая добавете ситно нарязан магданоз. На съседния котлон кипнете доматения сос, с малко зехтин, чесън и подправките. На финала добавете заквасената сметана и разбъркайте. Излейте соса в каймата и разбъркайте. 
Обелете патладжаните на ивици. Нарежете ги на кубчета и ги изпечете върху, покрита с хартия за печене тава, поръсени с черен пипер, сол и зехтин. Готови са, когато омекнат.
Разклатете затворената кофичка кисело мляко, докато млякото се разбие. Отворете и стиснете в нея скилидка чесън. Добавете и малко сол и разбъркайте.
В малък съд стопете на слаб огън на котлона 60 г масло и 1/2 ч.л. червен пипер, докато се позапържи. Изключете.
Сглобяване на ястието:
Вземете голямо плато и разпределете патладжаните по ръба на платото. Посредата изсипете каймата с доматения сос. Полейте патладжаните с киселото мляко с чесън и отгоре полейте стопеното масло с червен пипер. По желание може да поръсите каймата с малко магданоз. Поднесете ястието топло, с мек хляб, който да си топите в соса.

Да ви е сладко.


Няма коментари:

Публикуване на коментар