четвъртък, 9 ноември 2023 г.

Бьоф Строганов

    Бьоф Строганов е традиционно и много популярно ястие от руската кухня, което се приготвя от крехко телешко със сос от гъби и заквасена сметана. Често се поднася с гарнитура от картофено пюре, ориз или макаронени изделия.

   Безспорен плюс е, че се приготвя изключително бързо и в един тиган. Сосът е много ароматен и кадифен. За гарнитура поднесох с домашно приготвено картофено пюре и чаша рубиненочервено вино Kabile Syrah


Продукти за телешкото:

600-700 г телешко бонфиле

3 с.л. брашно

1/2 ч.л. сол

черен пипер

3 с.л. зехтин

2 с.л. масло

1 малка глава лук

250 г гъби Печурки

1 скилидка чесън

400 мл. телешки бульон (или зеленчуков)

2 с.л. сос Уорчестър

1/2 ч.л. Дижонска горчица

1/2 ч.л. листенца прясна мащерка

1/2 ч.ч. заквасена сметана


Нарежете лука на ситно. Оставете настрана.

Нарежете гъбите на филии. 

Нарежете и скидката чесън.

Нарежете телешкото бонфиле на жулиени. Сложете го в купа и поръсете със сол, черен пипер и с.л. брашно.  Изтупайте излишното.

Загрейте зехтин в тиган и запечатайте в него телешките филенца буквално за минута, като внимавате отвътре да останат розови. Не бива да ги пресготвяте, защото след това ще се досготвят в соса. Прехвърлете ги в отделна чиния.

Намалете котлона на средна степен. Добавете маслото и нарязания на ситно лук и го запържете до омекване. Сложете нарязаните гъби в тигана. Добавете и чесъна и гответе до омекване на гъбите. Добавете останалите 2 с.л. брашно към гъбите и гответе за още минута време. Налейте бульона, сложете горчицата, соса Уорчестър и прясната мащерка. Кипнете, разбъркайте добре и намалете, като продължите да готвите още 5 минути на среден огън.


Върнете месото и соса от него в соса. Гответе още 2 минути, докато месото се затопли отново.

Отстранете от котлона и разбъркайте в соса 1/2 ч.ч. заквасена сметана. Подправете със сол и черен пипер на вкус и поднесете с домашно приготвено картофено пюре.

Да ви е сладко!


Продукти за картофеното пюре:

1 кг картофи

40 г масло

120 мл. прясно мляко

черен пипер

сол

Измийте картофите с четка много добре. Сложете ги в тенджера с вода и 1 ч.л. сол и ги сварете с обелките, докато вилица влезе в картофа изцяло. Отцедете водата, обелете картофите още топли и ги върнете в тенджерата на слаб огън. Намачкайте ги с маслото и добавете прясното мляко на части. Намачкайте добре пюрето, доколкото е възможно да стане гладко. Подправете с черен пипер и сол. 

Да ви е сладко!

-------------------------------------------------------------------------------------

Ястието се съчетава отлично с ароматното червено вино Kabile Сира.
Серията Kabile на Вила Ямбол e кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира на няколко километра от самата винарна. Избата е една от най-старите в Южна България и произвежда вина от собствени лозови масиви, които наброяват 10 000 дка. Традициите и наследството на региона са вдъхновение за екипа на винарната и в знак на почит, на етикета на вино Kabile е изобразена великата тракийска богиня-майка Кибела – символ на природата и плодородието.
Kabile Сира има богат, наситен рубиненочервен цвят с виолетови оттенъци. Притежава пленяващ аромат с барикова зрялост. Едно добре балансирано вино с хармоничен вкус, плътно тяло и запомнящ се финал, което е изключително подходящо за червени меса и дивеч.


Няма коментари:

Публикуване на коментар