Търсене в този блог

събота, 28 юли 2018 г.

Лятна манджичка с патладжани, домати и чушки

    Този тип летни, зеленчукови манджички създават у мен усещане за уют и спокойствие. Представете си вкусен букет от всички любими, летни зеленчуци - патладжан, чушка, домат, морков, лук, с дъх на босилек и риган. Сигурна съм, че това ястие ще ви стане истински любимо, поднесено, за разкош, с пухкав хляб и лъжица заквасена сметана. 


Продукти:

2 бр. патладжани
2 бр. червени чушки
1 морков
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 консерва белени домати на кубчета
15 черни маслини, без костилка
връзка пресен босилек
1 ч.л. сух риган
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1 и 1/4 ч.л. сол
30 мл. зехтин

заквасена сметана за поднасяне


Почистете зеленчуците. Обелете патладжана на ивици, за да не се разпадне и го нарежете на кубчета. Нарежете моркова и чушката на парченца, а лука на полумесеци.
Задушете лука в зехтина в тенджера, с малко вода. Добавете кубчетата патладжан, морков и червена чушка. Поръсете със сол. Запържете ги без да добавяте повече вода за кратко на силен огън, като непрекъснато бъркате. Когато поомекнат, добавете маслините на парчета, подправките и скилидките чесън, нарязани на филиики и намалете леко котлона. Последни добавете доматите на кубчета. Разбъркайте и намалете котлона на среден огън, докато течността от тях поизври. 
Поръсете с пресен босилек, нарязан на ситно. Ястието е вкусно, както топло, така и студено, поднесено с лъжица заквасена сметана.


Да ви е сладко!

3 коментара: