Една от причините толкова да обичам кулинарията е, че тя създава вкусни рецепти, обичаи и традиции, които се запазват в семейството, предават се в поколенията и съхраняват паметта на хората.
Тази голяма палачинка е традиция в моето семейство от както бях дете. Почти никога мама не ни е правила обикновени, малки палачинки на тиган. Уикенда, събота или неделя сутринта, задължително приготвяше голяма палачинка на фурна с много масло, която хапвахме с вкусно, домашно сладко от вишни или ягоди, приготвено от баба...Мама от своя страна я е научила от своята майка. А днес аз я поднасям на моето семейство. Децата буквално я обожават! За мен това е най-вкусната палачинка на света. Пухкава, мека, плътна и ухаеща на масло.
В неделя сутринта, когато се събудих Аида, която е на 12 г. беше изпекла сама палачинката. От известно време в един тефтер преписва моите рецепти и си създава своя колекция от семейни, любими рецепти. В сряда ме посрещна от работа с домашно изпечен кекс. (Като дете и аз правех такива изненади на майка ми) Започна да й харесва да готви и все по-често сама се изявява. Бети също се включва активно и вече й давам да извършва много повече и по-сложни действия. Дори се стига до караници коя от двете да готви с мен като ме видят, че запретвам ръкави :)))
Голямата палачинка или също така популярна като Немска палачинка се приготвя много бързо. Всичко се разбърква за минути в една купа, изсипва се в тавата и се пече. Разбира се има някои особености, които в годините съм усетила:
- фурната трябва да е загрята на 200 градуса
- най-добре се получава в тефлонова тава или ако нямате такава сложете хартия за печене, за да не залепне
- продуктите са за правоъгълна тава с размери 25:37
- палачинката се подува на вълни по време на печене, но спада за минути като се извади да не се учудите
- ползвайте качествено масло за прекрасен аромат
- имайте предвид, че тъй като е малко по-дебела от традиционните палачинки, палачинката е възможно да не се изпече равномерно на места, но това по никакъв начин не повлиява на божествения вкус.
- на края на печенето може да включите само долен нагревател за 5 минутки
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. брашно (190 г.)
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко (300 мл.)
щипка захар
щипка сол
60 г качествено масло
Загрейте фурната на 200 градуса.
С помощта на миксер разбийте яйцата, заедно с брашното. Налейте прясното мляко и сложете щипка захар и щипка сол. Разбъркайте всичко добре.
Сложете голяма бучка масло в тавата да се стопи. Наблюдавайте я и щом се стопи веднага излейте сместа за палачинката. Печете палачинката около 20-25 минути, до златисто и хрупкава коричка. Както е във фурната, проверете я леко с нож отдолу, като повдигнете. Ако е необходимо превкючете за пет минути само на долен нагревател.
Извадете, нарежете на парчета с помощта на шпатула. Намажете със сладко по избор и завийте на рула.
Да ви е сладко!
Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)
Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.
Ани, благодаря за рецептата! Тази неделна сутрин приготвих палачинката и всички много я харесаха! Определено влиза в нашето семейно меню от днес. ❤
ОтговорИзтриванеТоку що я направих, невероятно вкусна закуска.Благодаря
ОтговорИзтриванеМоите детски спомени са подобни на твоите - майка ми правеше такава палачинка, но аз не бях много доволна тогава, защото ми се струваше дебела и скучна. Сега я разбирам - доста по-бързо и лесно е от това да стоиш до тигана и да ги пържиш една по една, а вкусът не е по-лош. Единствената разлика е, че тя я правеше в кръгла тава и поднасяше на триъгълници. Подходяща и за закуска, и за десерт за гости!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, направих палачинката, но стана като твърд блат. Изобщо нямаше тази пухкавост и мекота като вашата на снимката.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, това може да се получи ако не сте спазили грамажите на количествата продукти. И на мен ми се е случвало веднъж. Ако човек сложи повече брашно се получава като блат :)
ИзтриванеИ при мен срана твърд блат, явно е заради “в тавата сложете голяма бучка масло да се разтопи…….” - може би е добра идея да се прецизира колко е “голяма бучка масло” и да се добави, че тя е допълнително към 60-те грама преди това. На вкус е хубава.
ИзтриванеТова е една от рецептите в Етрополския край - името е Млечник, и си го описала много точно - аз също съм израснала с него ;)
ОтговорИзтриванеАни,уникално вкусна палачинка🌸❤️
ОтговорИзтриванеСупер Диди, много се радвам, че ви е харесала палачинката. Много е любима и у дома.
ИзтриванеСупер
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесала. Тази палачинка е толкова благодатна. Може да се поднася в най-различни варианти.
Изтриване