Поднасям ви вкусен гювеч през есента, който с чаша хубаво, червено вино истински може да сплоти семейството около трапезата. Букет от всички зеленчуци и крехко телешко, бавно готвени заедно с нежен, домашен бульон. Уютна храна за душата. Поднесете с лъжица заквасена сметана за разкош или кисело мляко.
Продукти:
2 бр. патладжана
2 бр. червени чушки
1 глава лук
2 бр. тиквички
2 големи картофа
2 стръка праз лук
1 бр. глава целина
1/2 пакет замразен грах
3 скилидки чесън
+ по желание 2 пакета замразен микс за гювеч
1,5 кг. телешки джолан
30 мл. зехтин
черен пипер
сол
1 ч.л. червен пипер
200 мл. домашен бульон
200 мл. доматено пюре
пресен магданоз
Измийте и нарежете всички зеленчуци на кубчета. Сложете ги в голяма тава. Добавете замразеният микс за гювеч. Овкусете всичко добре със зехтин и подправки и разбъркайте.
Почистете месото от жили и кокал и го нарежете на малки парчета. Поръсете с черен пипер и сол.
Започнете да ги редувате в тенджера под налягане зеленчуци и месо. На финала полейте с доматеното пюре, още малко зехтин. Налейте бульона и още 1 ч.ч. вода.
Затворете капака, вдигнете винтила и сложете на силен огън, докато свисне тенджерата. Когато чуете звука, бутнете надолу клапана и намалете веднага котлона на минимум. Гответе така ястието около 50 минути. Изключете. Изчакайте 10 минути да спадне налягането в тенджерата и тогава отворете капака.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Прехвърлете всичко в голяма тава, добавете и образувалият се бульон на дъното. Полейте със струя зехтин. Ако е необходимо доовкусете с малко сол, поръсете със ситно нарязан магданоз и печете ястието около 30 минути, до готовност.
Поднесете с кисело мляко или лъжица заквасена сметана.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар