сряда, 11 ноември 2020 г.

Гювеч с телешки джолан

    Поднасям ви вкусен гювеч през есента, който с чаша хубаво, червено вино истински може да сплоти семейството около трапезата. Букет от всички зеленчуци и крехко телешко, бавно готвени заедно с нежен, домашен бульон. Уютна храна за душата. Поднесете с лъжица заквасена сметана за разкош или кисело мляко.


Продукти:

2 бр. патладжана

2 бр. червени чушки

1 глава лук

2 бр. тиквички

2 големи картофа

2 стръка праз лук

1 бр. глава целина

1/2 пакет замразен грах

3 скилидки чесън

+ по желание 2 пакета замразен микс за гювеч

1,5 кг. телешки джолан

30 мл. зехтин

черен пипер

сол

1 ч.л. червен пипер

200 мл. домашен бульон

200 мл. доматено пюре

пресен магданоз


Измийте и нарежете всички зеленчуци на кубчета. Сложете ги в голяма тава. Добавете замразеният микс за гювеч. Овкусете всичко добре със зехтин и подправки и разбъркайте. 

Почистете месото от жили и кокал и го нарежете на малки парчета. Поръсете с черен пипер и сол.

Започнете да ги редувате в тенджера под налягане зеленчуци и месо. На финала полейте с доматеното пюре, още малко зехтин. Налейте бульона и още 1 ч.ч. вода.

Затворете капака, вдигнете винтила и сложете на силен огън, докато свисне тенджерата. Когато чуете звука, бутнете надолу клапана и намалете веднага котлона на минимум. Гответе така ястието около 50 минути. Изключете. Изчакайте 10 минути да спадне налягането в тенджерата и тогава отворете капака. 

Загрейте фурната на 200 градуса.

Прехвърлете всичко в голяма тава, добавете и образувалият се бульон на дъното. Полейте със струя зехтин. Ако е необходимо доовкусете с малко сол, поръсете със ситно нарязан магданоз и печете ястието около 30 минути, до готовност. 

Поднесете с кисело мляко или лъжица заквасена сметана.

Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар