Търсене в този блог

понеделник, 13 април 2015 г.

Мед, джинджифил и лимони - еликсир за здраве, детоксикация и отслабване

    Непостоянното време през последните месеци е сериозна предпоставка за леки настинки и вируси. С настъпването на пролетта и в следствие на голямото празнично преяждане идва и така неизбежната пролетна умора. Човек трябва да се стреми да хапва много плодове и зеленчуци, за да си набавя необходимите витамини и минерали през този нестабилен сезон, но не винаги успява. Споделям ви една рецепта, която аз научих от моята свекърва, и може би повечето от вас знаят, за един страхотен еликсир, помощник в борбата с инфекциите и килограмите - мед, джинджифил и лимони. 
  Медът е богат на калий, магнезий, натрий и антиоксиданти. Има противовъзпалително и антивирусно действие. 
  Джинджифилът също е известен със своето противовъзпалително действие и с това, че подпомага храносмилането. Богат е на витамин А, витамин C, витамин К, желязо и магнезий.
    Лимоните от своя страна изобилстват от витамин C и действат антисептично. 
Комбинацията от трите съставки е мощна сила в борбата с вирусите и настинките, стимулира храносмилането и засилва метаболизма. Еликсирът се приготвя и съхранява в буркан на студено и хладно място (може и хладилник). Консумира се на гладно, с пластмасова или дървена лъжица по 1 чаена или супена лъжица. При първи симптоми на настинка или вирус дозата се увеличава. От тези съставки излиза 750 мл. доза. Аз я разпределих в две по-малки бурканчета. Ако нямате блендер лимоните могат да се нарежат на много ситни парченца, а джинджифилът да се настърже на ренде. Отделете конците.
   Вкусът е сладко-кисело-лют. В първия миг се усеща лютивината на джинджифила, но в следващия усещате как се разлива лека топлина в гърлото ви. Много е приятно и дори бих казала вкусно. Далеч по-добре за имунитета ни, отколкото да пием лекарства, нали така? :) 


Продукти за 750 мл. :

120 г корен джинджифил
2 цели лимона
360 г мед


Лимоните се измиват със сапун с гореща вода. Разрязват се на четвъртини и се почистват от дръжките и семките. Джинджифилът се обелва и нарязва на парченца. Лимоните и джинджифилът се смилат в блендер. Отстраняват се конците от джинджифила. Смесват се с меда и се бърка с дървена лъжица, до пълното му стопяване.
Оставя се за 12 часа на хладно и студено (може и в хладилник), за да се абсорбира медът и е готов за консумация. 
Консумира се по 1 ч.л. на гладно. Препоръчително е да не се приема вечер, защото възбужда нервната система и пречи на съня.
При първи симптоми на настинка дозата се увеличава на 3 пъти дневно. 
Препоръчително е да се приема с пластмасова или дървена лъжица, не с метална, защото металът окислява меда.


Източник: www.az-jenata.bg

95 коментара:

  1. Още утре ще го направя и ще го хапвам всяка сутрин, напоследък задържам много вода и мисля, че това ще добро средство, а и за имунитет, че сега като започнат едни алергии! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поли, правилно. Сега идват и пролетните алергии. Онзи ден получих невероятен сърбеж в очите в парка. Всичко цъфти. Добре е да подсилим имунитета си с нещо полезно.

      Изтриване
    2. Ами за задържане на вода най доброто е червен чай

      Изтриване
  2. дали може да се дава на двегодишно дете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Посъветвайте се с Вашия личен лекар дали можете да го давате на детето. Аз лично на моите деца давам почти всичко. Но е важно да прецените дали детето ви няма алергии и пр. Консултирайте се с лекаря за Ваше спокойствие.

      Изтриване
  3. Как най-лесно се отстаняват конците от ждинджифила Ани? Винаги ми е било проблемен момент :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей gogolina, честно да ти кажа и аз още не съм открила най-лесния начин за това. Ако го стържеш ще ти е по-лесно. Аз ги пасирах и след това лъжица по лъжица отстраних големите конци.

      Изтриване
    2. Конците се отстраняват лесно, когато джинджифила се смели на машинка за мелене на месо / не пасатор или блендер /, а после се прецеди сместа през фина марля.

      Изтриване
    3. Най-лесно е с електрическа сокоизтисквачка. Изцежда перфектно. След това добавяш мед и разбъркваш.

      Изтриване
    4. Настърган джинжифил или сок от джинцифил?

      Изтриване
  4. Ани, честит Великден! Здраве и много топлинка ти желая. :)
    А предложението ти наистина е подходящо за сегашните дни, изглежда и звучи толкова свежо! Макар така и да не заобичах този джинджифил...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит Великден миличка. Опитай го мила. Не надделява като вкус, а е толкова полезен!

      Изтриване
  5. Имам опасения,че за язва,гастрит и синдром на раздразненото черво е противопоказно? Някой има ли опит и информация за тези проблеми и посочената рецепта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз имам гастрит и нямам проблем. Вече пием втори буркан. Не виждам как може да навреди. По-скоро джинджифилът облекчава стомаха..

      Изтриване
    2. Благодаря ВИ за споделения опит! Притеснява ме лимонът с кората ,влакната и лютивината на джинджифила! Вероятно гастритът не се влияе,особено ако не е атрофичен.

      Изтриване
  6. Ани ,
    Христос Воскресе с малко закъснение, бъди жива и здрава и ни вдъхновявай с прекрасните си рецепти.Правя всяка година по 1 кг. смлян джинджифил - меля го с машинка за мелене на месо.Прецеждам само сока и слагам мед на вкус.Друг начин е да се сложи и сок от лимони.Имам язва, ползвам този еликсир прецеден от влакнестите части на джинджифила и лимона.Нямам проблеми.Така ,че ако имате проблеми - прецедете сока от лимоните и джинджифила.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Ани страхотна рецепта, благодаря. Бях намерила друга рецепта за отслабване и подсилване на иумната система. Но трябва всяка вечер да се приготвя за другия ден. Тя се състои от 2 л вода, нарязват се 1 лимон, малка краставица, джинджифил около един палец и 12 листа мента. Но твоята рецепта е супер практична, с малко дете съм и не винаги успявам с тази която споделих. Въпросът ми е колко време е годен ако се държи в хладилника. Благодаря ти още веднъж :) .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, еликсирът ще издържи седмица-две. При мен се получава буркан и половина от тези на снимката и свършва за седмица.

      Изтриване
  8. Благодаря ти за бързия отговор :). Рецептите ти са великолепни най вече тези които се правят на фурна. Ще ги пробвам :)
    Semra Kocyigit

    ОтговорИзтриване
  9. Привет! Скоро открих, че се продава джинджифил на прах, което решава проблема с конците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да продава се джинджифил на прах, но е загубил голяма част от полезните си вещества защото е изсушен и стрит.

      Изтриване
    2. Благодаря за рецептата вече за 2-ри път правя и съм много доволна .Аз смилам всичко в блендар и невиждам никакви конци които да махам .Нормално ли е това?

      Изтриване
    3. Щом няма никакви конци още по-добре. Явно ви е много добър блендера. Радвам се, че сте доволна!

      Изтриване
  10. Приятели, тази смес я ползвам от много време. Уникална е. Ще Ви споделя моя метод: обелвам около 250- 300 гр. корени от джинджифил, за да не се получават конци, ги нарязвам на много тънки филийки и след това ги смилам в блендер. В зависимост от размера нарязвам 2-3 лимона с кората на малки парченца /предварително добре измити с топла вода и сода за хляб/, след което изцеждам сока от няколко лимона, в зависимост от сочността им, смесвам всичко това и добавям мед на вкус. След това насипвам сместа в буркани и я слагам в хладилник. Случвало се е, когато съм направила голямо количество да престои няколко месеца в хпадилника, не се разваля и вкусовите качества не се променят. Може да се взима на гладно по 1-2 лъжици, но аз си слагам в билков или зелен чай на вкус или си я разреждам с вода и пия като студена напитка през целият ден. Вусно е, а и много полезно. Наистина оказва благотворно влияние върху организма!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте
    Лимоните с кората ли се смилат и как отстранявате конците на джинджифилът?
    Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да лимоните се измиват с четка и сапун много добре и се смилат с корите. Конците се отстраняват след смилането с пръсти няма друг начин :)

      Изтриване
  12. Ани..браво...ти си страхотна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Сърдечно благодаря. Надявам се да ви е полезно.

      Изтриване
  13. Радвам се че видях тази рецепта ще пробва

    ОтговорИзтриване
  14. А нещо за псориазис?

    ОтговорИзтриване
  15. Аз не можах да махна конците на джинджифила! Това пречи ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не успявам да ги махна напълно. Не е проблем.

      Изтриване
  16. здравейте!Поздравления за прекрасните статии в блога и за положения труд.имам въпрос относно джинжифила приготвен по този начин колко време може да се съхранява а също и може ли по друг начин да се процедира понеже така детето ми не иска да го яде горчало ...та се чудех ако направя тинктура спиртен извлек и по няколко капки да давам в сокче например ...какво е мнението ви?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Не мога да дам отговор за тинктурата, тъй като не съм опитвала, но тази смес в буркан спокойно можете да съхранявате седмица, седмица и половина в хладилник.

      Изтриване
  17. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравеите колко време може да се консумира тая смес

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      сместа се съхранява седмица-две в хладилник.

      Изтриване
  19. Здравей,Ани!И аз направих тази смес по твоята рецепта.Искам да кажа,че се получи един компотен буркан хомогенна смес,а не течна.При теб така ли е и една чаена лъжица разрежда ли се или се консумира директно?Колко пъти на ден я консумираш?
    Благодаря предварително ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Асенка, справила сте се чудесно. Не се тревожете. Директно се консумира, без разтваряне. 1 път на ден на гладно.

      Изтриване
  20. Здравейте!
    Предполагам тази смес,приета вътрешно е добра и при косопад ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За това не мога да ви ориентирам. Може би отделните съставки да имат ефект в тази посока, но трябва да проверите.

      Изтриване
  21. Здравейте искам и аз да опитам от тоя елексир! Но аз искам да сваля някой друг килограм с това ще стане ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитайте го Диана, няма да съжалявате. Има детоксикираш и слабителен ефект, разбира се, ако внимавате и с храната и спортувате редовно. Не е панацея за съжаление :) Освен това ще ви пази от вируси!

      Изтриване
  22. Здравейте! След като има слабителен ефект, подходяща ли за деца? Тоест за отслабване ли е по-подходяща или за имунитет? Бих искала да давам на детето си за това питам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, лично аз давам на децата си, когато искат. Мисля, че само може да подсили имунитета им.

      Изтриване
  23. Може ли да се ползва от кърмачка.Ще навреди ли на бебето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Единственото ми опасение е от джинджифила да не стане малко по-пикантна :) Не съм лекар. Консултирайте се с лекар.

      Изтриване
  24. Здравейте, бих искала да попитам дали мога да добавя орехи и настъргана канела, дали ще бъде толкова полезно ?...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канелата е много полезна. Ако желаете ги добавете.

      Изтриване
  25. Трябва ли да има почивка след първата доза от елексира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да добре е да се почине известно време, преди нова доза.

      Изтриване
    2. Колко време се почива

      Изтриване
    3. Аз направих пауза от почти седмица, вече почнах второ бурканче.
      Не свалям килограми ( аз съм 53-54 и съм висока 1,65см-1,66см), но задържам сегашните си кила и то хапвайки си без притеснения. Спортувам поне два или три пъти в седмицата. Забелязах,че откакто приемам сместа излишните тлъстинки около ханша и в областта на корема изчезват. Те принципно се дължат на неправилно хранене.

      Изтриване
  26. Много е приятно за хапване. И има ефект 11кг. за два месеца.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте! Бременни могат ли да го консумират?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не съм компетентна и не бих могла да Ви посъветвам. Ако искате се консултирайте с личния си лекар.

      Изтриване
    2. Относно конците!Опитайте с остър нож да нарежете джинджифила на малки кубчета. Два-три милиметра не би могло да се нарече КОНЕЦ!!! След това пасиране заедно с лимона.

      Изтриване
    3. на готварски- накълцване на ситно на джинджифила.

      Изтриване
  28. Най- лесния начин според мен за конците е използването на сокоизтисквачка - машина за правене на сок.Отделен е въпроса, че трябва да се внимава с количеството и с това да не си алергичен към някоя съставка. Затова в началото дори по половин лъжичка.

    ОтговорИзтриване
  29. А дали няма да е хубаво да се добави и канела към тази смес. Мисля, че ще се получи добре!

    ОтговорИзтриване
  30. А ако не се махнат конците на джинджифила проблем ли е?

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте, тази смес е страхотна и вкусна. Мога да кажа, че има ефект и не сме боледували зимата,а около мен имаше доста болни, кихащи и подсмърчащи колеги. Колко време може да се взима? Трябва ли да се почива или няма да навреди ако се взима повече време. Ние вече може би два-три месеца го пием със семейството, вече сме сигурно на трети или четвърти компотен буркан. Няколко дни не сме пили, защото все отлагах и нямах време да направя, та мога да кажа доста ни липсваше.. От утре пак започваме консумацията му всяка сутрин по една лъжичка.

    ОтговорИзтриване
  32. А след като се препоръчва консумацията на гладно, означава ли, че след това не е хубаво да се закусва?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, разбира се, след това можете да си закусите.

      Изтриване
  33. Здравейте реди три години го правих този еликсир и останах доволна,сега наново го направих,джинджифила го беля с картофобелачка,после с лимоните го меля на блендер и прибавям към меда.

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте, каква доза давате на деца на 2 годинки?

    ОтговорИзтриване
  35. Ако добавите и равна лъжичка куркума и щипка чер пипер,коктейла е завършен!

    ОтговорИзтриване
  36. Ако добавите и равна лъжичка куркума и щипка чер пипер,коктейла е завършен!

    ОтговорИзтриване
  37. Ако добавите равна лъжичка куркума и щипка чер пипер,коктейла е завършен

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте, дали може на сокоистисквачка да прекарам джинджъра, само сока му да използвам, защото колкото и го чистя винаги остават конц, които ме отвръщават ... Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е да се усещат парченцата. Почистете си ги конците след това. Но в крайна сметка ако ви отвръщават го изстискайте.

      Изтриване
  39. Колко време може да се пие, и колко време да се почива?

    ОтговорИзтриване
  40. Може ли да се пие ако имаш киселини и дали помага за рефлуксна болест

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митко, джинджифилът, доколкото знам, лекува стомах, но за киселини не мога да кажа. Консултирайте се с лекар най-добре.

      Изтриване
  41. Здравейте! Аз също си я правя отвреме навреме, например пия 2-3 седмици после спирам, но сега си направих отново и мисля да не я прекъсвам поне 1-2 месеца , за ад усетя ползата напълно. ОТНОСНО : конците - АЗ НЕ ГИ ОТДЕЛЯМ , НЕ МИ ПРЕЧАТ... настъргвам джинджито, нарязвам лимоните , слагам в блендер и 5 минутки - става на кашичка. Вземам по 2 суп.лъж. преди хранене сутрин и на обяд , но сутрин задължително.. малко сваля кръвното , и аз специално си оправих запека, ДОВОЛНА СЪМ... НО ЗАЕДНО С ТОВА ПРИЕМАМ И АЛОЕ , КОЕТО ПРИГОТВЯМ САМА ! уСПЕХ НА ВСИЧКИ! бЪДЕТЕ ЗДАРВАИ

    ОтговорИзтриване
  42. Рецептата която знам аз е следната:
    150г джинджифил
    Половин буркан мед
    2 лимона
    2 чаени лъжички канела
    2 чаени лъжички куркума
    Лимоните изцеждам, а джинджифила настърган на ситно след което сока от лимона и джинджифила прецеждам през марля :)

    ОтговорИзтриване
  43. Кашлях повече от седмица, именно с чай от мед и джинджифил се излекувах. Благодаря за хубавата статия.

    ОтговорИзтриване
  44. Това означава ли че може да е противопоказно,ако се взима месеци без почивка? Защото майка ми го взима от няколко месеца и се чувства много добре

    ОтговорИзтриване
  45. Тази вечер приготвяме, утре ще консумираме, но ще прибавим канела, куркума и черен пипер.

    ОтговорИзтриване
  46. Проблем ли е, ако не се премахнат конците от джинджифила?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е проблем, но няма да ви е приятно по време на консумация.

      Изтриване
  47. Обожавам да чета такива блогове! Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
    Готвим с любов

    ОтговорИзтриване
  48. Отговори
    1. Радвам се, че ви помага. Моля пишете ако е възможно на кирилица, за да се чете по-добре. Благодаря ви.

      Изтриване
    2. Аз ям цяла зима захаросан дженжифил с канела и съм много доволна

      Изтриване