Предлагам ви едно много вкусно пролетно ястие. Мой експеримент, който много се хареса у дома. Нещо като мусака с лапад, спанак и булгур, но без заливката. С кисело мляко е чудесно.
Едно разнообразие, като съзнателно замених ориза с булгур, защото е много полезен. Надявам се да ви хареса!
7-8 бр. гъби
50 мл. зехтин
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
500 г пресен спанак
500 г пресен лапад
1/2 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол
1 кафена чаша булгур
3 яйца
100 г кашкавал
2 с.л. брашно
1 тиквичка
Загрейте фурната на 200 градуса.
Подгответе си продуктите, всеки по отделно. Измийте и нарежете гъбите. Обелете и нарежете лука и чесъна на кръгчета. Измийте лапада и отрежете жилите му, измийте и спанака. Нарежете ги на ситно. Накиснете булгура в 2 кафени чаши вода за половин час, докато набъбне.
Задушете гъбите в тиган с малко зехтин, докато покафенеят. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън, и налейте малко вода, за да поомекнат. Сложете спанака и лапада и разбъркайте добре. Овкусете с черен пипер, сол и индийско орехче. Гответе няколко минути, докато омекнат и намалят обема си. Охладете сместа напълно.
В купа разбийте яйцата, добавете настъргания кашкавал и 2 лъжици брашно. Изсипете спаначено-лападната смес и разбъркайте. Добавете и набъбналия булгур. Разбъркайте добре и излейте сместа в йена или тавичка. Отгоре подредете кръгчета тиквичка. Печете ястието до готовност, докато стегне добре.
Поднесете с кисело мляко.
Да ви е сладко!
Ани,
ОтговорИзтриванемного отдавна не съм приготвяла нещо с булгур.Чудесна е идеята ти, прекрасно ястие се е получило.
Поздрави !
Благодаря ти Ели. Радвам се, че те вдъхнових. Обичам булгур. Внася приятно разнообразие на тема зърнени храни.
ИзтриванеИзказах се и нещо се прецака. Затова пак: на една вълна сме били явно, ма разбираемо е, пролет е;) Другият път ще пробвам по твоя начин;)Хубава неделя, Ани!
ОтговорИзтриване