Търсене в този блог

петък, 3 април 2015 г.

Среща на тема Здравословно хранене с децата от 117 ОДЗ "Надежда" и рецепта за морковени бонбони

    На 2 Април получих най-интригуващата покана от детската градина на децата ми, 117 ОДЗ "Надежда" да си поговорим с децата от предучилищната група на Аида на тема здравословно хранене и да сготвим заедно нещо. Разбира се без да се замисля приех, защото обичам децата и вярвам, че те имат нужда да им се говори за правилното хранене, за да растат здрави.
   Г-жа Карлова и г-жа Петрова организираха всичко и в уреченият ден пристигнах в градината с пълен багажник на автомобила. Водех си и помощник - прекрасната и всеотдайна Ваня Желязкова от Lunchbox, за срещата ми, с която ще ви разкажа след Великден. Само ще ви спомена, че хората с общи ценности и цели животът ги свързва.
  Децата пощуряха от радост :) и чуруликаха около нас като птички :) Аида ги беше подготвила подобаващо и всички ни очакваха с нетърпение. :) Госпожите им бяха направили готварски шапки и бяха много сладки :) 


Подготвихме всичко и нашият разговор започна на тема здравословно хранене.а За целта раздадохме на децата листа с нарисувана и разграфена чиния, която представлява дневната им хранителна дажба от зърнени храни, белтъчини, плодове и зеленчуци и ги помолихме да ни разкажат кои храни попадат в тези категории според тях. 



Останахме много изненадани колко много знаят малките сладури. След това ги помолихме да нарисуват любимите си храни от тези групи. 


    Предишния ден бях поканена от Лидл България на разходка из базата им в Равно поле, във връзка с кампанията на Мениджър свежест, където видяхме пътят на плодовете и зеленчуците и качествения контрол по пътя им до крайния потребител. Проведоха прес конференция с медиите и за финал поднесоха на всеки кошница с перфектно подбрани и разнообразни плодове и зеленчуци от Мениджър свежест, която аз реших да занеса в градината и заедно с децата я нарекохме "Кошница на здравето". 


Поговорихме, заедно с госпожите за различните плодове и зеленчуци и ползите от тях. 


Научихме от децата кои са "глупавите храни", както те наричат сладкишите, вафлите, чипсовете и шоколадите и си разказахме защо е добре да предпочитаме домашно-приготвените такива от мама, вместо пълните с оцветители, консерванти и подобрители от магазина и лавката в училище. За финал опитаха и научиха какво е нектар от агаве и заедно направихме здравословни, морковени бонбони. 




Целта ми беше да им покажа как от зеленчук като моркова, може да се приготви вкусен сладкиш. Децата ги оформиха и оваляха в кокос. 





Поизцапаха се и после доволно си ги излапаха :) Настъпи оживление и радост. Споделиха, че са много вкусни, което много ме зарадва!




Малките сладури бяха толкова мили, че дори ни поднесоха цветя. Прегръдки и целувки и тихичко се измъкнахме, за да продължат с програмата си за деня. 


А сега ще ви споделя вкусната рецепта за Морковени бонбони, която направихме с децата.


Продукти за 10 бр. бонбона:

2 пресни моркова
шепа сушени, червени боровинки
5-6 сушени смокини (с почистени дръжки)
1 ч.ч. ядки (белени бадеми и лешници)
1/2 ч.л. канела
2 ч.л. нектар от Агаве (или мед)

кокос за овалване


Накиснете бадемите и лешниците в купа с вода за половин, един час. Отцедете и ги изплакнете добре под течаща вода. Обелете, измийте и настържете морковите в купа. Сложете ги в блендера, заедно със сушените плодове, измитите ядки, нектарът от Агаве (или медът) и канелата. Пасирайте добре, докато получите хомогенна смес. Навлежнете ръцете си и оформете топчета, с големината на орех, след което ги оваляйте в кокос. Охладете в хладилник за няколко часа, за да стегнат леко и поднесете.



Да ви е сладко!



21 коментара:

  1. Чудесна инициатива, Ани! Точно това е начина да се научат децата как трябва да се хранят. Поздравявам те и тебе, и ръководството на детската градина, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми, благодаря много. Наистина нашата детска градина е за пример във всяко едно отношение. Това се дължи най-вече на хората, които работят в нея. Професионалисти, отдадени на професията. Истински късметлии сме, че децата ни учат там.

      Изтриване
  2. Много приятна за четене публикация, Ани! Надявам се повече детски градини в страната да се организират по сходен начин, за да може още от малки да знаят кое е полезно и кое вредно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Габриела. Имам две малки деца и за мен тази тема е важна!

      Изтриване
  3. Ани,
    чудесна инициатива.Децата от малки трябва да се приучат към натуралния вкус на храната, за да могат като възрастни да запазят здравето си.Затова вече в много страни по света има суровоядци, които консумират само необработена топлинно храна и това им помага в борбата с много и тежки заболявания.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много си права. Суровата храна поддържа алкална среда в организма и не позволява на бактериите и болестите да се развиват, както в киселинна среда. За съжаление обаче е трудно да се придържаме към нея..

      Изтриване
  4. И аз съм "за"! Всеки има право да живее добре, най-вече дечицата. Прегръдки, Ани, и за малките госпожици също. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления, Ани за чудесната инициатива! Нека тази твоя здравословна среща с децата бъде пример и за много други детски заведения. Нужно е децата от малки да се запознават с полезните храни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христина, благодаря ти. Дай Боже и други заведения да последват примера. Напълно съм съгласна с теб, че вкусовете се изграждат от малки. Много е важен и личният пример!

      Изтриване
  6. еее, браво, чудесна инициатива! а в нашата градина родителите /!/ решиха, че не епроблем за празници да се носят купени торти /гадост/...елате и при нас, ще бъде чудесно ;-) амо дето лидл няма място, що се отнася до качество.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Благодаря ви за милия коментар. Купените торти могат да бъдат проблем, наскоро дори имаше случай на натравяне от купешка торта в градина. Що се отнася до Лидл аз лично по моя преценка занесох кошницата с плодове и зеленчуци, която те ми бяха подарили. След като разгледах като гост базата им в Равнополе отговорно мога да заявя, че изключително много държат на качествения контрол по отношение на плодовете и зеленчуците и следят те да бъдат свежи.

      Изтриване
    2. купените торти са голям проблем, достатъчно е да видим съдържанието им. аз лично се ужасявам от подобни химически смеси, които са откровено изключително вредни. но родителите в крайна сметка почти единодушно /!/ решиха, че ако децата не се тъпчат с оцветена захар и боклуци, то това ще ощети детството им по непоправим начин! за лидл и подобните вериги - да, държат на вида....но истината е, че ни пробутват най-големите си боклуци на доста високи цени. специално месо и зеленчуци/плодове не бих купила от подобно място. но, разбира се, всеки прави преценка за себе си. а кошницата с плодове, не се съмнявам, е била достатъчно атрактивна за децата и е изпълнила предназначението си. което е важното в случая, защото акцентът трябва да е позитивен. отново поздравления!

      Изтриване
  7. Адмирации за тази чудесна инициатива, това е едно от наистина важните неща! Радвам се, че има ръковододители на такива заведения, които обърщат внимание на възпитанието на децата по отношиние на храненето, със сигурност това трябва да е част от възпитанието и в учебните заведения, както и в домовете ни.
    Рецептата за бонбоните е много свежа.
    Поздрави, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Таня. Ако повече възпитатели вършат работата си с любов и всеотдайност те ще търсят алтернативни начини да внушават добрите идеи у децата. Както ми каза по-късно госпожата.."Ние всеки ден им го говорим и разказваме, но друго си е да дойде някой външен човек, и да им го каже авторитетно!". Различни подходи и експертност. Имат значение.

      Изтриване
  8. Ани, поздравления за ентусиазма и всеотдайността! В крайна сметка цялото готвене и суетене се свежда до темата, че трябва да даваме пример на своите деца от рано, за да знаят в какво вярваме и сами да се грижат за здравето си. Весели и светли празници, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Дани. Темата е много дълга и много пластова. Сигурна съм, че и ти ще бъдеш страхотен пример за твоите деца някой ден. Весели празници мила.

      Изтриване
  9. Роси Руканова7 април 2015 г. в 14:32

    Ани, поздравявам те! Страхотно много ти се радвам и възхищавам! Ти си нашата "Джейми Оливър"! За мое съжаление (и твое успокоение), живея в Стара Загора, иначе щях денонощно да "вися" пред дома ти... (това в кръга на шегата) Исках само да кажа - продължавай в същия дух да вдъхновяваш хората (и децата)! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Роси. Трогнахте ме наистина! :) Много мило! Далече съм от Джейми Оливър, но за мен образоването на децата от малки е наистина важно. Да знаят кои са добрите и "глупавите" храни е също толкова важно, колкото и личният пример на родителите и градината, в която прекарват повече време, отколкото у дома. Весели празници :)

      Изтриване