неделя, 18 декември 2016 г.

Напукани, шоколадови сладки

    Започнахте ли Коледните приготовления? Започва най-хубавото и романтично време в годината! Кипи празнична подготовка, опаковат се подаръци, пишат се менюта, украсява се, а домовете ухаят на шоколад, канела, джинджифил и ябълки...
    Ако все още не сте приготвили своите Коледни сладки, опитайте моите шоколадови, напукани, трюфел сладки. Рецептата е изключително популярна, но аз като любител на шоколада и маслото реших да ги приготвя без олио и какао. Вкусът е чудесен. Хрупкави отвън, мекички и топящи се в устата отвътре, вкус на шоколадово брауни, който ще Ви накара да се влюбите в тях завинаги - божествени сладки. Можете да ги съхранявате в плътно затворена кутия с капак до Коледа.


Продукти:

175 г натурален шоколад
60 г масло
175 г брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
2 яйца
150 г кристална захар
125 г счукани орехи
60 г пудра захар за овалване


Стопете на водна баня шоколада и маслото. Охладете сместа.
Смесете в купа брашното, бакпулвера, ванилията и солта. Пресейте ги един път.
В друга купа разбийте с миксер двете яйца и кристалната захар, до побеляване. Добавете охладената шоколадово-маслена смес. Разбъркайте. Сложете смлените орехи, а след това на части и сухите съставки. Разбъркайте с миксер добре. Сместа се сгъстява доста.


Покрийте с прозрачно фолио и приберете в хладилник за 1 час. Не пропускайте тази стъпка.
Покрийте две тави с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса на горен и долен нагревател.
Извадете купата. Сложете пудра захар в друга купа за овалване.


Намажете леко ръцете си с малко от сместа и полепете пудра захар по тях. Правим това, за да не залепва сместа по тях. Вземете с помощта на супена лъжица от сместа и оформете с ръце топче. Овалявайте го в пудрата захар и го сложете в тавата. По същия начин си покрийте ръцете с пудра захар и оформете и останалите топчета. Подреждайте ги на разстояния 4-5 см едно от друго.


Печете сладките 13 минути. Ще видите как се уголемяват и започват да се напукват. 


Трябва при пипане в средата леко с пръст да бъдат леко мекички. Когато се прехвърлят на решетка и изстинат се втвърдяват. 


Да ви е сладко!

Източник:Бон Апети

20 коментара:

  1. Изглеждат много вкусни, ще се пробват! А, и фурната ви е страшно красива :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Фурната е ретро дизайн на Gorenje.

      Изтриване
  2. Сладките чудни, но още повече е това слънчево детенце, чакащо с корона,пред фурната.Прекрасни празници и топлина в душите ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да е жива и здрава. Сърдечно ви благодаря. Много обича да помага и да опитва :)

      Изтриване
  3. Прекрасни сладки, Ани, и още по-прекрасно слънчево дете.
    Благодаря, поздрави и също прекрасни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дианка. Много си мила.

      Изтриване
  4. На на колко градуса ги печете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Горе е написано:180 градуса !Четете,хора !Весели празници ! :)

      Изтриване
  5. Избрах си рецептата по картинката и рискувах с две дози. Първата тава прегоряха, докато им се радвах през стъклото какви са напукани:) но нататък потръгна и сладките са просто великолепни, много вкусни! Имат дори лек целувчен привкус, не знам как се появи:)
    Сърдечно благодаря за хубавата рецепта и за подробното обяснение.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте се влюбили в тези сладки, напукани бисквитки. У дома станаха любими.

      Изтриване
  6. Уникален вкус, незнам дали ще останат до Коледа. Благодаря Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусът е уникален, много пристрастяващ, като брауни.

      Изтриване
  7. Станаха чудни сладки. Спазвах точно рецептата, технологията и времето за печене.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата е точна Мариана. За много години!

      Изтриване
  8. Чудесни станаха. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са ви харесали Галя. Да ви е сладко!

      Изтриване
  9. Ани, честита Коледа!
    Бъдете здрави и щастливи!
    Чудесни сладки, и много сладка принцеса!

    ОтговорИзтриване
  10. Сладките станаха страхотни. Как да ги съхраня до утре твърди отвън и меки отвътре? Мерси за отговора :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че се забавих с отговора Радина. В кутия, затворени с капак, моите издържаха 2 седмици.

      Изтриване