Търсене в този блог

неделя, 18 декември 2016 г.

Напукани, шоколадови сладки

    Започнахте ли Коледните приготовления? Започва най-хубавото и романтично време в годината! Кипи празнична подготовка, опаковат се подаръци, пишат се менюта, украсява се, а домовете ухаят на шоколад, канела, джинджифил и ябълки...
    Ако все още не сте приготвили своите Коледни сладки, опитайте моите шоколадови, напукани, трюфел сладки. Рецептата е изключително популярна, но аз като любител на шоколада и маслото реших да ги приготвя без олио и какао. Вкусът е чудесен. Хрупкави отвън, мекички и топящи се в устата отвътре, вкус на шоколадово брауни, който ще Ви накара да се влюбите в тях завинаги - божествени сладки. Можете да ги съхранявате в плътно затворена кутия с капак до Коледа.


Продукти:

175 г натурален шоколад
60 г масло
175 г брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
2 яйца
150 г кристална захар
125 г счукани орехи
60 г пудра захар за овалване


Стопете на водна баня шоколада и маслото. Охладете сместа.
Смесете в купа брашното, бакпулвера, ванилията и солта. Пресейте ги един път.
В друга купа разбийте с миксер двете яйца и кристалната захар, до побеляване. Добавете охладената шоколадово-маслена смес. Разбъркайте. Сложете смлените орехи, а след това на части и сухите съставки. Разбъркайте с миксер добре. Сместа се сгъстява доста.


Покрийте с прозрачно фолио и приберете в хладилник за 1 час. Не пропускайте тази стъпка.
Покрийте две тави с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса на горен и долен нагревател.
Извадете купата. Сложете пудра захар в друга купа за овалване.


Намажете леко ръцете си с малко от сместа и полепете пудра захар по тях. Правим това, за да не залепва сместа по тях. Вземете с помощта на супена лъжица от сместа и оформете с ръце топче. Овалявайте го в пудрата захар и го сложете в тавата. По същия начин си покрийте ръцете с пудра захар и оформете и останалите топчета. Подреждайте ги на разстояния 4-5 см едно от друго.


Печете сладките 13 минути. Ще видите как се уголемяват и започват да се напукват. 


Трябва при пипане в средата леко с пръст да бъдат леко мекички. Когато се прехвърлят на решетка и изстинат се втвърдяват. 


Да ви е сладко!

Източник:Бон Апети

59 коментара:

  1. Изглеждат много вкусни, ще се пробват! А, и фурната ви е страшно красива :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Фурната е ретро дизайн на Gorenje.

      Изтриване
  2. Сладките чудни, но още повече е това слънчево детенце, чакащо с корона,пред фурната.Прекрасни празници и топлина в душите ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да е жива и здрава. Сърдечно ви благодаря. Много обича да помага и да опитва :)

      Изтриване
  3. Прекрасни сладки, Ани, и още по-прекрасно слънчево дете.
    Благодаря, поздрави и също прекрасни празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  4. На на колко градуса ги печете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Горе е написано:180 градуса !Четете,хора !Весели празници ! :)

      Изтриване
    2. Здравейте, изпълних всичко, но станаха тънки и леко изгорели..Къде греша ?

      Изтриване
    3. Здравейте. Вероятно сте направили много малки топчетата и при печенето са се разляли и препекли, защото са тънки. Трябва да ги правите с големината на орех.

      Изтриване
  5. Избрах си рецептата по картинката и рискувах с две дози. Първата тава прегоряха, докато им се радвах през стъклото какви са напукани:) но нататък потръгна и сладките са просто великолепни, много вкусни! Имат дори лек целувчен привкус, не знам как се появи:)
    Сърдечно благодаря за хубавата рецепта и за подробното обяснение.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сте се влюбили в тези сладки, напукани бисквитки. У дома станаха любими.

      Изтриване
  6. Уникален вкус, незнам дали ще останат до Коледа. Благодаря Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вкусът е уникален, много пристрастяващ, като брауни.

      Изтриване
  7. Станаха чудни сладки. Спазвах точно рецептата, технологията и времето за печене.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата е точна Мариана. За много години!

      Изтриване
  8. Чудесни станаха. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са ви харесали Галя. Да ви е сладко!

      Изтриване
  9. Ани, честита Коледа!
    Бъдете здрави и щастливи!
    Чудесни сладки, и много сладка принцеса!

    ОтговорИзтриване
  10. Сладките станаха страхотни. Как да ги съхраня до утре твърди отвън и меки отвътре? Мерси за отговора :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, че се забавих с отговора Радина. В кутия, затворени с капак, моите издържаха 2 седмици.

      Изтриване
  11. Здравейте ,искам да попитам счукани или смлени да са орехите защото сте написали и дветеили няма значение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не е от особено значение, не едри.

      Изтриване
  12. Здравейте,без орехите дали би се получило?Изглеждат много вкусни,но нямам орехи.

    ОтговорИзтриване
  13. Направих ги,станаха невероятни.Дали ще се получат и с млечен шоколад?Утре ще занеса и на колежките.Благодаря от сърце за рецептата.Всички вкъщи ги одобриха,а децата...възхитени как мама е направила толкова вкусни бисквитки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че сладките са ви харесали. А децата са голям критерии :)

      Изтриване
  14. Стрaхотни сa слaдките! Блaгодaря! A кaк дa остaне пудрaтa зaхaр бялa и сухa, при моите сякaш попи в тестото и се овлaжни? И нямaт този снежен ефект.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм, странно. Може да попие ако сте увеличили дозата шоколад или масло. Моята пудра захар си остана отгоре. В краен случай ги поръсете леко :)

      Изтриване
    2. Ползвaх бг мaсло, може би е било водно, следвaщия път ще вземa немско :) Блaгодaря много зa отговорa :) Зaдължително ще ги нaпрaвя отново!

      Изтриване
  15. Здравейте, сладките изглвждат много апетитно. Имам два въпроса могали да заменя маслото с маргарин и ако ги направя сега до коледа пак ли ще имат същия вкус
    Благодаря предварително Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не в никакъв случай :) Маргаринът само ще развали вкуса. Гвоздеят на тези фактастични сладки е именно маслото :) 180 градуса с горен и долен нагревател.

      Изтриване
  16. Ани, въпросите станаха три. 180градуса с вентилатор или без.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря Ани.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  18. Ани, направих ги. Много, много вкусни. Само напуканото стана по грубичко но това не пречи на вкуса.
    Благодаря ти. Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Катя, че са ви се получили. Божествено вкусни са тези напукани сладки. Човек с една никога не се задоволява :)

      Изтриване
  19. Здравей Ани
    Имам въпрос относно сладките. Много са вкусни но защо мойте станаха по плоски и доста се напукаха. Твърдички са като бисквитки така ли трябва да се получи.
    Не че не си ги хапваме но искам да знам
    Благодаря ти предварително
    Пожелавам ти светли празници
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва при пипане в средата леко с пръст да бъдат леко мекички. Когато се прехвърлят на решетка и изстинат се втвърдяват.

      Изтриване
  20. Здравейте!
    Сладките изглеждат уникални и мисля да ги пробвам тази година :). Може ли да ми кажете от тази доза коко сладки стават ?
    Благодаря за отговора :)!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте!
    Когато ги оформяте с каква големина ги правите?
    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както е видно на снимката. С големината на голям орех.

      Изтриване
  22. Ако ги правим без орехи завишаваме ли дозата блашно или не???

    ОтговорИзтриване
  23. Честита нова 2018 година. Благодаря за хубавата и вкусна рецепта. Мила Ани желая на теб и твоето семейство много здраве, щастие, късмет, любов, успех и усмивки през цялата година. Много вкусни сладки. 😘

    ОтговорИзтриване
  24. Аз ползвах кафява захар и екологично брашно. Получиха се 30 броя напукани шоколадови сладки.

    ОтговорИзтриване
  25. Може ли да ми кажете използва ли се вентилатор 180 градуса

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотна рецепта, благодаря! Дори и след месец, казаха, че още по-вкусни били! В събота, нова доза

    ОтговорИзтриване
  27. Имате откраднати снимки. Ето една от тях: https://kulinari.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%ba%d0%b8/

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Ани! От миналата Коледа се каня да споделя с теб моя резултат. Това е единствената рецепта, която приготвих точно по твоите препоръки, но в един момент се изкушен към част от тестото да добавя портокалови корички. Станаха невероятни! Тази Коледа ще правя двойна доза! Поздрави за празниците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Портокал и шоколад е класика, сигурна съм, че са станали още по-вкусни! Весели празници и на вас :)

      Изтриване
  29. Здравейте! Може ли да се замени черния шоколад с млечен? Благодаря и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, лично аз ви препоръчвам да ползвате черен, защото млечният има по-малък процент какао и е възможно да повлияе на крайния резултат при печене.

      Изтриване
  30. Наистина станаха уникални. Благодаря за точната рецепта. Питам се каква марка черен шоколад използвате. Аз ги направих с Линд, но съм склонна да опитам с друг ( скъпичък е)😆

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много се радвам, че рецептата ви е харесала. Сладките са невероятно пристрастяващи. Относно шоколада - купувам специален сладкарски, белгийски шоколад от магазин Змееборец, намира се на ул. Кадемлия 6, в Редута. Продава се на килограм и е най-добрия за тези цели.

      Изтриване
  31. Здравейте, направих ги за Коледа и сега мисля да ги направя отново! Прекрасна рецепта с много приятен и балансиран вкус!

    ОтговорИзтриване