Започнахте ли Коледните приготовления? Започва най-хубавото и романтично време в годината! Кипи празнична подготовка, опаковат се подаръци, пишат се менюта, украсява се, а домовете ухаят на шоколад, канела, джинджифил и ябълки...
Ако все още не сте приготвили своите Коледни сладки, опитайте моите шоколадови, напукани, трюфел сладки. Рецептата е изключително популярна, но аз като любител на шоколада и маслото реших да ги приготвя без олио и какао. Вкусът е чудесен. Хрупкави отвън, мекички и топящи се в устата отвътре, вкус на шоколадово брауни, който ще Ви накара да се влюбите в тях завинаги - божествени сладки. Можете да ги съхранявате в плътно затворена кутия с капак до Коледа.
175 г натурален шоколад
60 г масло
175 г брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
щипка сол
2 яйца
150 г кристална захар
125 г счукани орехи
60 г пудра захар за овалване
Стопете на водна баня шоколада и маслото. Охладете сместа.
Смесете в купа брашното, бакпулвера, ванилията и солта. Пресейте ги един път.
В друга купа разбийте с миксер двете яйца и кристалната захар, до побеляване. Добавете охладената шоколадово-маслена смес. Разбъркайте. Сложете смлените орехи, а след това на части и сухите съставки. Разбъркайте с миксер добре. Сместа се сгъстява доста.
Покрийте с прозрачно фолио и приберете в хладилник за 1 час. Не пропускайте тази стъпка.
Покрийте две тави с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса на горен и долен нагревател.
Извадете купата. Сложете пудра захар в друга купа за овалване.
Намажете леко ръцете си с малко от сместа и полепете пудра захар по тях. Правим това, за да не залепва сместа по тях. Вземете с помощта на супена лъжица от сместа и оформете с ръце топче. Овалявайте го в пудрата захар и го сложете в тавата. По същия начин си покрийте ръцете с пудра захар и оформете и останалите топчета. Подреждайте ги на разстояния 4-5 см едно от друго.
Печете сладките 13 минути. Ще видите как се уголемяват и започват да се напукват.
Трябва при пипане в средата леко с пръст да бъдат леко мекички. Когато се прехвърлят на решетка и изстинат се втвърдяват.
Източник:Бон Апети
Изглеждат много вкусни, ще се пробват! А, и фурната ви е страшно красива :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Фурната е ретро дизайн на Gorenje.
ИзтриванеСладките чудни, но още повече е това слънчево детенце, чакащо с корона,пред фурната.Прекрасни празници и топлина в душите ви!
ОтговорИзтриванеДа е жива и здрава. Сърдечно ви благодаря. Много обича да помага и да опитва :)
ИзтриванеПрекрасни сладки, Ани, и още по-прекрасно слънчево дете.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, поздрави и също прекрасни празнични дни!
Благодаря ти Дианка. Много си мила.
ИзтриванеНа на колко градуса ги печете?
ОтговорИзтриванеГоре е написано:180 градуса !Четете,хора !Весели празници ! :)
ИзтриванеЗдравейте, изпълних всичко, но станаха тънки и леко изгорели..Къде греша ?
ИзтриванеЗдравейте. Вероятно сте направили много малки топчетата и при печенето са се разляли и препекли, защото са тънки. Трябва да ги правите с големината на орех.
ИзтриванеИзбрах си рецептата по картинката и рискувах с две дози. Първата тава прегоряха, докато им се радвах през стъклото какви са напукани:) но нататък потръгна и сладките са просто великолепни, много вкусни! Имат дори лек целувчен привкус, не знам как се появи:)
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за хубавата рецепта и за подробното обяснение.
Весели празници!
Много се радвам, че сте се влюбили в тези сладки, напукани бисквитки. У дома станаха любими.
ИзтриванеУникален вкус, незнам дали ще останат до Коледа. Благодаря Ани!
ОтговорИзтриванеВкусът е уникален, много пристрастяващ, като брауни.
ИзтриванеСтанаха чудни сладки. Спазвах точно рецептата, технологията и времето за печене.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Радвам се, че рецептата е точна Мариана. За много години!
ИзтриванеЧудесни станаха. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че са ви харесали Галя. Да ви е сладко!
ИзтриванеАни, честита Коледа!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави и щастливи!
Чудесни сладки, и много сладка принцеса!
Много ти благодаря Весе.
ИзтриванеСладките станаха страхотни. Как да ги съхраня до утре твърди отвън и меки отвътре? Мерси за отговора :-)
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че се забавих с отговора Радина. В кутия, затворени с капак, моите издържаха 2 седмици.
ИзтриванеЗдравейте ,искам да попитам счукани или смлени да са орехите защото сте написали и дветеили няма значение.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не е от особено значение, не едри.
ИзтриванеЗдравейте,без орехите дали би се получило?Изглеждат много вкусни,но нямам орехи.
ОтговорИзтриванеДа ще се получат.
ИзтриванеНаправих ги,станаха невероятни.Дали ще се получат и с млечен шоколад?Утре ще занеса и на колежките.Благодаря от сърце за рецептата.Всички вкъщи ги одобриха,а децата...възхитени как мама е направила толкова вкусни бисквитки
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сладките са ви харесали. А децата са голям критерии :)
ИзтриванеСтрaхотни сa слaдките! Блaгодaря! A кaк дa остaне пудрaтa зaхaр бялa и сухa, при моите сякaш попи в тестото и се овлaжни? И нямaт този снежен ефект.
ОтговорИзтриванеХм, странно. Може да попие ако сте увеличили дозата шоколад или масло. Моята пудра захар си остана отгоре. В краен случай ги поръсете леко :)
ИзтриванеПолзвaх бг мaсло, може би е било водно, следвaщия път ще вземa немско :) Блaгодaря много зa отговорa :) Зaдължително ще ги нaпрaвя отново!
ИзтриванеЗдравейте, сладките изглвждат много апетитно. Имам два въпроса могали да заменя маслото с маргарин и ако ги направя сега до коледа пак ли ще имат същия вкус
ОтговорИзтриванеБлагодаря предварително Катя
Не в никакъв случай :) Маргаринът само ще развали вкуса. Гвоздеят на тези фактастични сладки е именно маслото :) 180 градуса с горен и долен нагревател.
ИзтриванеАни, въпросите станаха три. 180градуса с вентилатор или без.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ани.
ОтговорИзтриванеКатя
Ани, направих ги. Много, много вкусни. Само напуканото стана по грубичко но това не пречи на вкуса.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти. Поздрави Катя
Радвам се Катя, че са ви се получили. Божествено вкусни са тези напукани сладки. Човек с една никога не се задоволява :)
ИзтриванеЗдравей Ани
ОтговорИзтриванеИмам въпрос относно сладките. Много са вкусни но защо мойте станаха по плоски и доста се напукаха. Твърдички са като бисквитки така ли трябва да се получи.
Не че не си ги хапваме но искам да знам
Благодаря ти предварително
Пожелавам ти светли празници
Поздрави Катя
Трябва при пипане в средата леко с пръст да бъдат леко мекички. Когато се прехвърлят на решетка и изстинат се втвърдяват.
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеСладките изглеждат уникални и мисля да ги пробвам тази година :). Може ли да ми кажете от тази доза коко сладки стават ?
Благодаря за отговора :)!
Около 20 бр. Весели празници :)
ИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеКогато ги оформяте с каква големина ги правите?
Благодаря предварително!
Както е видно на снимката. С големината на голям орех.
ИзтриванеАко ги правим без орехи завишаваме ли дозата блашно или не???
ОтговорИзтриванеНе
ИзтриванеЧестита нова 2018 година. Благодаря за хубавата и вкусна рецепта. Мила Ани желая на теб и твоето семейство много здраве, щастие, късмет, любов, успех и усмивки през цялата година. Много вкусни сладки. 😘
ОтговорИзтриванеАз ползвах кафява захар и екологично брашно. Получиха се 30 броя напукани шоколадови сладки.
ОтговорИзтриванеМоже ли да ми кажете използва ли се вентилатор 180 градуса
ОтговорИзтриванеНе ползвам. Само на горен и долен вентилатор.
ИзтриванеСтрахотна рецепта, благодаря! Дори и след месец, казаха, че още по-вкусни били! В събота, нова доза
ОтговорИзтриванеИмате откраднати снимки. Ето една от тях: https://kulinari.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%ba%d0%b8/
ОтговорИзтриванеЗдравей Ани! От миналата Коледа се каня да споделя с теб моя резултат. Това е единствената рецепта, която приготвих точно по твоите препоръки, но в един момент се изкушен към част от тестото да добавя портокалови корички. Станаха невероятни! Тази Коледа ще правя двойна доза! Поздрави за празниците!
ОтговорИзтриванеПортокал и шоколад е класика, сигурна съм, че са станали още по-вкусни! Весели празници и на вас :)
ИзтриванеЗдравейте! Може ли да се замени черния шоколад с млечен? Благодаря и весели празници!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, лично аз ви препоръчвам да ползвате черен, защото млечният има по-малък процент какао и е възможно да повлияе на крайния резултат при печене.
ИзтриванеНаистина станаха уникални. Благодаря за точната рецепта. Питам се каква марка черен шоколад използвате. Аз ги направих с Линд, но съм склонна да опитам с друг ( скъпичък е)😆
ОтговорИзтриванеЗдравейте, много се радвам, че рецептата ви е харесала. Сладките са невероятно пристрастяващи. Относно шоколада - купувам специален сладкарски, белгийски шоколад от магазин Змееборец, намира се на ул. Кадемлия 6, в Редута. Продава се на килограм и е най-добрия за тези цели.
ИзтриванеЗдравейте, направих ги за Коледа и сега мисля да ги направя отново! Прекрасна рецепта с много приятен и балансиран вкус!
ОтговорИзтриванеТопят се в устата, нали? :)) Да ви е сладко :)
Изтриване