Търсене в този блог

вторник, 20 декември 2016 г.

Патешко магре с кленов сироп

    Когато ходим на ресторант обичаме да си поръчваме патешко магре, но никога не смеем да си го приготвим у дома, защото ни се струва прекалено трудно.
    Лично за мен приготвянето на патешко магре е една от най-бързите вечери, наравно с риба. Печенето му отнема общо 10 минути, което го прави изключително лесно и вкусно гурме ястие.
    Основното, което трябва да знаете за патешкото филе е, че то трябва да бъде не напълно изпечено, за да бъде крехко, да има приятен розов цвят в средата, хрупкава коричка отвън и задължително да бъде поднесено със сладък, плодов сос или глазура. Като плодове му подхожда всичко - цитруси, круши, ябълки, вишни, череши, Гарнитурата може да бъде всякаква, лично аз предпочитам лека зеленчукова - брюкселско зеле, аспержи, сотиран фенел, бейби моркови, но би могла да бъде и пюре от батати, полента или пюре от целина например. Изборът е Ваш. 
    Един съвет: Ако печете само филе в тигана. Запазете отделената мазнина. С нея можете да направите страхотни печени картофки.
     Вече можете да откриете в магазините висококачествено патешко филе, от Пекинска патица - Maple Leaf (Maple Leaf Farms, Inc.), отгледана в България, което става изключително крехко и сочно, приготвено по този начин. Месото е съвършено почистено и единично опаковано, замразено или за удобство на домакинята охладено, готово за моментна употреба. Това, което много ми харесва, че филетата нямат излишна кожа, която се налага да обрязвам. Оформени са точно така, както трябва, готови за тигана :)
     Рецептата, която избрах е може би една от най-лесните, глазура с кленов сироп, Дижонска горчица и розмарин, но същевременно позволяваща на месото да изпъкне като вкус, защото е много нежно и фино. 



Продукти:

2 бр. патешки гърди Legacy от Maple leaf
150 мл. кленов сироп
1 с.л. Дижонска горчица
1 стрък пресен розмарин
1 с.л. зехтин
черен пипер
сол

продукти за гарнитурата:

1 пакет замразено брюкселско зеле
60 г масло
1 скилидка чесън
черен пипер
сол


Започнете с гарнитурата. Стопете в тенджерка с незалепващо покритие маслото и изсипете брюкселското зеле. Стиснете скилидка чесън, поръсете с черен пипер и сол и задушете зелето за няколко минути до омекване. Тъй като то е бланширано става доста бързо. 

Извадете патешките филета от пликовете. Поставете ги върху дъска с кожата нагоре и направете с нож напречни, диагонални разрези върху кожата, без да режете месото отдолу. Правим това за по-добро изпичане на месото.
Поръсете с черен пипер и сол от двете страни.


Загрейте фурната на 200 градуса.
В купичка смесете съставките за глазурата - кленовия сироп, горчицата, ситно нарязания розмарин и зехтина. Разбъркайте до хомогенност. Полейте с част от глазурата филетата и ги поставете с кожата надолу в студен тиган. Ще започне леко да съска, зарази кленовия сироп, но след малко ще добие хрупкава, медена коричка отдолу и кожата бавно ще отдели мазнина. Можете да поливате месото с нея, докато се пече. След 3 минути ги обърнете и от другата страна за същото време. Трябва средата да е мека и пружинираща. Прехвърлете ги в тавичка и ги допечете за 4-5 минути с коричката надолу.
Извадете. Оставете ги покрити с фолио за 5 минути, месото да събере соковете си и след това ги разрежете под диагонал на тънки резени. Поднесете ги в чиния, поляти с останалата глазура и с гарнитура от задушено в масло и чесън брюкселско зеле, в компанията на чаша червено вино.


Да ви е сладко!

Охладени патешки продукти, както и цяла пекинска патица Legacy на Мейпъл Лийф Фармс можете да откриете в Кауфланд, както и замразени в Метро Кеш енд Кери.

Пекинска патица Legacy можете да откриете и на сайта на Vivenda: (http://www.vivenda.bg/product/whole-white-pekin-duck), както и от следващата седмица в магазин Gimel на бул. Арсеналски 23.

Няма коментари:

Публикуване на коментар