Търсене в този блог

вторник, 5 ноември 2013 г.

Най-вкусната Френска селска торта със сладко от боровинки

     За мен да приготвиш торта, специално за някой човек, е голямо предизвикателство и удоволствие. Обичам да правя тортите си "tailor-made" (персонализирана, за конкретния човек). Това означава, познавайки получателя, да се опитам да отгатна вкуса му. В крайна сметка най-важното нещо е той да се почувства специален и тортата да допринесе за сладкия финал на празника му. Какви торти предпочита - шоколадови или бели, плодови или не, много сладки или по-леки. Тази торта приготвих за човек, който не обича сладки торти. Специално за него олекотих крема, като го приготвих с цедено кисело мляко, вместо със заквасена сметана. Добавих лимонов аромат и сладко от боровинки, за да балансирам и обогатя вкуса, а като прибавим и медените й блатове тортата се получи фантастична! Лека, свежа и много вкусна. Съдя по това от факта, че в рамките на няколко дни я правих два пъти за този човек :) 


         От години ям Френска селска торта в някои любими сладкарници и заведения. Много я обичам, но досега не се бях осмелявала да я приготвя. Притесняваха ме блатовете, а се оказа, че са изключително лесни. Разбира се, пречупих я отново през моята гледна точка. Промених крема, запекох леко орехите и за разкош добавих сладко от боровинки. Мисля, че се получи блестяща торта, лека и много вкусна!

          
          Снимката е правена с телефон в ресторанта. 
     Ако решите да я приготвите трябва да ви дам няколко насоки. За основа използвах проверената рецепта на сладкарница Канея. Рецептата е абсолютно точна.

  • За рецептата са ви необходими 5 топки от тестото. Останалите 3 не се използват. Така е в оригиналната рецепта. Ако не искате да изхвърлите останалото тесто можете да разточите тестото и с помощта на формички за сладки да изпечете меденки за децата или да изпечете тиквен пай например.
  • Отмервайте продуктите си с везна и няма да имате проблем. Брашното е напълно достатъчно. Тестото е много еластично и гъвкаво. Може да се разпъва с ръце и да се доразточва с точилка. 
  • Печете ги точно по 3-4 минути, не повече, на 170 градуса, защото не бива да се препичат, ще се счупят. Търсим меки и крехки блатове, в които да попие крема. 
  • При разточването ще станат неравни. След това ги изрежете, с помощта на ринга, за да ги направите абсолютно кръгли и равни. 
  • Запечете леко орехите. Това ще им придаде допълнителен аромат. 
  • Можете да приготвите тортата и без сладко от боровинки. В такъв случай бих ви посъветвала да увеличите малко сладкарската сметана или захарта в крема, за да балансирате вкуса. По мое мнение сладкото от боровинки прави тортата още по-богата и хубава. 
  • Ако обичате по-сладки торти можете да приготвите тортата с крем от заквасена сметана и захар. Лично според мен с цедено кисело мляко тортата е по-лека и по-малко греховна.
Продукти за блатовете с диаметър 25 см:


1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50 г стопено, охладено масло
400 г брашно

продукти за крема: 

1 л. цедено кисело мляко (две кутии на Бор Чвор)
1/2 ч.ч. кристална захар
кората от един лимон
2 с.л. лимонов сок
70 мл сладкарска сметана
2 ванилии

1 буркан сладко от боровинки
200 г орехи

Разбийте яйцето и захарта, след това бавно добавете прясното мляко, меда, содата и стопеното, охладено масло. Прехвърлете сместа в тенджера и варете на бавен огън, като непрекъснато разбърквате около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Отдръпнете от котлона и още топла изсипете в нея брашното. Разбъркайте с лъжица, докато получите тесто и го прехвърлете върху леко набрашнен плот. Омесете леко, докато стане на топка. Разделете полученото тесто на 8 топки. Отделете 3 от тях настрана. Останалите 5 ще използваме, за да направим блатове за тортата. Средно една топка да тежи около 110 г. Ако са по-малки добавете малко тесто от резервните три топки. 


Разточете всяка една топка на кръг с диаметър 27-28 см. Трябва да бъде тънък, почти прозрачен. Тестото е много еластично и гъвкаво, заради меда. Вземете кръга в ръце и леко изтегляйте тестото настрани, както се изтегля тесто за пица. Сложете отново на плота и до разточете до желания диаметър. 


Прехвърлете в тава, покрита с хартия за печене и печете 3-4 минути на 170 градуса. Докато се пече първият блат, оформете втория и така, докато изпечете всичките 5 блата. Оставете ги да се охладят добре, след което сложете върху един блат ринга, фиксиран на 25 см, натиснете леко и изрежете точен кръг. Помогнете си с нож, ако е необходимо. 


По същия начин изрежете и останалите блатове, така че да получите идеално равни блатове за кръгла торта. 

За да приготвите крема разбийте цеденото кисело мляко със захарта. Добавете лимоновата кора и сок. Разбийте сладкарската сметана в отделна купа на пяна и внимателно я разбъркайте в крема, с помощта на шпатула. Добавете ванилия. 
Внимателно прегледайте орехите да нямат черупки. Подредете ги в тава и ги запечете за 5 минути на 200 градуса, като разбърквате с лъжица. Това ще подсили аромата им. Охладете ги и ги смелете в блендер. 

Сглобяване на тортата:

Сложете първия блат върху подложка за торта или поднос. Стегнете го с ринга. Намажете с тънък пласт от крема. Поръсете с малко от печените, смлени орехи, след това покапете тук-там от сладкото с боровинки и леко го размажете. Не слагайте прекалено много. 


Покрийте с втория блат. Отново намажете с крем, поръсете с орехи и покапете сладко. По същия начин и в тази хронология довършете останалите редове от тортата. Завършете само с крем. Запазете малко за измазване отстрани. Приберете тортата за 2 часа да стегне в хладилник, след това внимателно прекарайте нож, по ръба на ринга и го отстранете. 


Намажете тортата с лек пласт крем отстрани. Поръсете обилно с орехи отгоре и по борда. Леко притиснете с ръце да полепнат. Приберете отново в хладилник за няколко часа, а най-добре за едно денонощие. 


Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)



Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.

279 коментара:

  1. Ето коя ще бъде и моята Френска селска торта! Ани, твоят вариант отговаря на всичките ми предпочитания и искрено ти благодаря за споделения разкош!
    Поздрави най-сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва Гери! Прегръдки

      Изтриване
    2. Iskam da popitam s ostanalite 3topki kakvo pravim

      Изтриване
    3. Здравейте, моля прочетете няколко насоки за приготвяне на тортата, там съм описала, както и в коментарите под самата рецепта е коментирано. Благодаря ви.

      Изтриване
    4. Може да се каже, че това вече ми е любимата торта. Направих я точно както е описана. Уникално вкусна. Благодаря за рецептата.

      Изтриване
    5. Здравейте, много ви благодаря, че сте отделили време да ми пишете. Тортата наистина е страхотна. Радвам се, че и вие сте я харесали. Поздрави

      Изтриване
  2. Опледелено и аз ще се пробвам да я направя! Изглежда много вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието Мария. Да ви е сладко!

      Изтриване
  3. Вкусна и ароматна е тортата ти, Ани!
    Благодаря за подробните обяснения :)
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти. Много нежна торта е това. Определено ми е сред любимите.

      Изтриване
  4. Най-вкусното момиче си ти! Знам, че и тортата е като теб.

    ОтговорИзтриване
  5. Отдавна чета суперлативи за тази торта, но все ми се виждаше трудно с тези точени блатове!
    Ани, така хубаво си обяснила, че страха ми изчезна и ще опитам да я направя! В края на месеца на Роби майка му има рожден ден, миналата година правих ''Династия'' на Йоли, тази ще опитам твоята рецепта и се надявам да се справя:)! Разкошно изглежда!
    Хубава вечер, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, стискам палци свекърва ти да остане очарована от тортата. Няма начин да не се справиш, аз от хора като теб се уча мила! Прегръдки

      Изтриване
    2. Ани, започвам тортата .....досега препрочитах поста ти и изучавах рецептата:)!
      Прегръдка и хубава петъчна вечер!

      Изтриване
  6. Страхотна е, Ани :) аз от години предпочитам да правя такива торти, точно заради блатовете :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, значи знаеш колко е вкусна тогава. Сърдечни поздрави

      Изтриване
  7. Наистина е блестяща торта Ани!
    След твоето описание и аз бих се решила да я направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, много се радвам. Реших да я опиша подробно точно, защото и мен ме плашеше, но се оказа, че всъщност е много лесна и бърза.

      Изтриване
  8. Strahotna torta!! Akakvo stana s ostanalite 3 topki it testoto?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както съм писала по-горе, стъпих на рецептата на сладкарница Канея http://www.kaneia.com/topic/4/, и там се дели на повече топки, а се ползват само 5 за тортата. От останалите можете да изпечете меденки или да опечете пай с тиква например, много добре би подхождал.

      Изтриване
  9. Ех, че я обичам тази торта, не съм правила много отдавна, но този начин май ще ми хареса много. Прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлина, надявам се да опиташ и моя вариант.Поздрави

      Изтриване
  10. Аз никога не съм я опитвала! Благодаря ти, Ани, че ми напомни за нея! A човекът, за когото си я приготвила цели два пъти е истински късметлия!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори, права си, голям късметлия и рожденик :)))

      Изтриване
  11. Ооооо, страхотна торта! Нямам търпение да я приготвя.

    ОтговорИзтриване
  12. От много отдавна се заглеждам по тази торта! Твоят вариант е великолепен, Ани! Толкова красива и изкусителна! Невероятна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, много си мила, надявам се да ми се довериш и да я направиш :)

      Изтриване
  13. Разкошна е! Непременно ще я направя!

    ОтговорИзтриване
  14. Щом е не много сладка е точно за мен,а и като я гледам-пак така си мисля-наистина блестяща!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, щом не обичаш много сладки торти, то това е твоята торта мила. Прегръдки

      Изтриване
  15. Разкош от вкус, аромат и нежна визия, Ани...
    Чудесно изглежда, а и на сладост би ми допаднала - снимките страхотни!
    Благодаря за чудесната идея, поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, както винаги си много мила, благодаря ти, твоето мнение значи много за мен. Поздрави

      Изтриване
  16. правих я по тази рецепта и аз ,Става мн. вкусна всички в къщи я харесваме.

    ОтговорИзтриване
  17. pravi6 5 topki ot testo i ot tqh blatove,A OSTANALITE 3 KUDE OTIVAT MAI NE6TO NE RAZBRAH,propuskam ne6to molq da me izvinite no mi haresa ideqta za tazi torta :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрвейте Жу, както съм писала по-горе, стъпих на рецептата на сладкарница Канея http://www.kaneia.com/topic/4/, и там се дели на повече топки, а се ползват само 5 за тортата. От останалите можете да изпечете меденки или да опечете пай с тиква например, много добре би подхождал. Успех :)

      Изтриване
    2. OOOOO SUPER MNOOOGO BLAGODARQ,POMISLIH 4E NE6TO PROPUSKAM, 6TE Q PROBVAM:))) VESELI I SVETLI PRAZNICI VI JELAQ !!! :)))

      Изтриване
  18. Веселина Желева19 декември 2013 г. в 16:27

    Тортата изглежда прекрасно, ще пробвам рецептата! Ако в възможно да ми кажете от къде да си купя ринг? :) Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Веселина, благодаря ви. Ринг за торта, наскоро бях пускала във фейсбук страницата на Вкуснотека, продаваха в онлайн сайта vivre.bg. Не знам, обаче, сега дали има. Иначе стандартен ринг с дъно, тип тефлонов можете да купите от Айко, Метро, Джъмбо. Успех :)

      Изтриване
  19. Аничка, привет! Страхотна торта! Много ми е любима по сладкарниците, но никога не съм я правила. Мисля да я приготвя за Нова година. Ще ми се да пробвам с цедено мляко, но не се ли разводнява много като се разбие със захарта? После стяга ли добре? Ако комбинирам цедено мляко с заквасена сметана? И това количество крем не е ли много? Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Емма, можеш да бъдеш абсолютно спокойна за крема. Направи го както е в рецептата с цедено кисело мляко и малко сметана, не се разводнява изобщо, кремът е напълно достатъчен за всички пластове и на вкус е идеално балансирана, предвид сладкото от боровинки. Стяга прекрасно. После ще ми кажеш дали ви е харесала. Успех и прегръдки

      Изтриване
  20. Стана страхотна, Ани! Наистина уникално съчетание на вкусове! Получи се наистина много добре и на вид и на вкус. Благодаря ти за страхотната рецепта! И не на последно място - Честита Нова Година! Здраве за теб и семейството ти и още повече верни последователи! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еми, страхотно изглежда!Справила си се прекрасно мила! Браво! Красиви пластове и хубав разрез. Много се радвам, че си се доверила на моята рецепта и си останала доволна. Прегръдки

      Изтриване
  21. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря за страхотната рецепта! Тортата стана супер :) Вече съм Ваш фен, Ани :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла Мариана. Радвам се, че тортата ви е харесала. Лека вечер.

      Изтриване
  23. Ани, ще се промени ли много тестото ако не сложа мед, че съм алергична към него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен да. Тестото е медено, капризно. Не те съветвам да го променяш, защото рискуваш да не се получи. Пропусни тази торта, щом си алергична. Опитай Естерхази. Тя прилича много на тази, но е с бадемови платки и млечен крем. Също е много хубава.

      Изтриване
  24. Здравей Ани, много пъти съм се заглеждала по тая торта но все си мислех че е доста завъртяна. Сега като чета подробно как се прави съм сигурна, че в близките дни ще я направя. Твоята е просто перфекна...БРАВО!!! Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Павлина, и аз точно като теб, много обичам френска селска торта, но да я ям навън, в хубавите сладкарници. Никога не съм се осмелявала да я направя у дома. Голяма грешка, оказа се, че никак не е трудна, стига да спазиш всички съвети за варенето на течните продукти за тестото. Мисля, че там е разковничето, защото наскоро една приятелка прави тортата и не вари достатъчно дълго течността до карамелен цвят и после тестото не ставаше за нищо, не можеше да се точи и се наложи да започне от начало. В сладкарството всяка стъпка е от значение за крайния резултат. Стискам палци да направиш страхотна торта! :) Прегръдки

      Изтриване
  25. Звучи ми възможно за постигане, ще се пробвам утре :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  26. Приготвих я и се получи разкошотия :) , но имам въпросче - мога ли да подменя содата с бекпулвер ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Весела. Поздравления за тортата! Сигурна съм, че е станала чудесна :) Тестото е много капризно. Съветвам те да не подменяш нищо от продуктите, защото рискуваш да не стане тестото. Лично на мен не ми миришеше, но ако предпочиташ опитай да я замениш. Дано да не повлияе на пухкавостта на тестото. Поздрави

      Изтриване
  27. Здравей Ани

    Приготвих я и се надявам да се е получило.Имам само един въпрос.Крема за тортата трябва ли да е гъст или малко по течен.Моя крем не се сгъсти достатъчно,имам предвид като вдигна бъркалката от съда не се образуват връхчета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, а от какво стана по-течен крема? Цеденото кисело мляко е гъсто, прибавя му се захар, лимон и бита сметана. Става си сравнително гъст крем. Няма какво да го разводни..

      Изтриване
  28. Здравей Ани

    Притесненията по крема се оказаха неоснователни.След като я разрязахме си беше просто идеално.Радвам се че,всичко беше добре защото я приготвих за рождения ден на свекърва ми.Благодаря ти Ани.Хубав ден от сърце.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехее, браво на теб :)) Няма да се излагаш пред свекървата я :))) Поздравления! Да ви е сладко :)

      Изтриване
  29. МЕРСИ ЗА РЕЦЕПТАТА !!!Искам да попитам,останалите три топки от тестото използват ли се ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Галина, описала съм подробно, че можете от останалото тесто да направите меденки или пай с тиква например. Може да се оползотвори.

      Изтриване
  30. Прекрасна е!
    Ще потърся боровинково сладко, за да я направя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има в големите хипермаркети. Аз ползвам само Scwartau. Успех!

      Изтриване
  31. Ани,дала си пропорцията за 1 блат ли?

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей, Ани!
    За първи път попаднах на блога ти, докато търсех рецептата на тази торта. Направих я, стана великолепна! Но това беше само началото, защото от няколко месеца ме е обзела страстта да те чета (с огромно удоволствие), да се радвам много на снимките ти (специални поздравления за тях!) и да експериментирам с доста от твоите рецепти. Чудесни са, нямат грешка! :)

    Специално за тази торта, втория път реших да я пробвам с готови блатове от руските магазини, казват се "Медовик". В опаковката са точно 5 медени блата. Тортата стана пак страхотна. Споменавам го за тези твои почитатели, които се страхуват от майсторлъка в правенето на блатовете, а и така става много бързо. Пък твоята идея за печените орехи е чудна, феноменален вкус дава!

    Много ти благодаря за споделеното вълшебство! Продължавай да ни радваш! :D

    Поздрави!
    Гери

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей мила Гери, много ми стана мило като прочетох съобщението ти. Много се радвам, че ти е приятно да ме четеш и да се отбиваш в блога. За мен пък е огромно удоволствие да го поддържам и то вече 4 години :) Страстта не стихва, напротив засилва се :)
      Много се радвам, че френската селска торта ви е харесала. Чудесна е идеята ти за готови блатове, ако са и натурални съм напълно ок да се ползват! Поздравления за ентусиазма ти, очаквай още много вкусни рецепти от мен :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
    2. Здравейте Ани, стан ми много мило, че млади жени като Вас се занимават с такава любов с кулинария.За мен това е изкуство! Тази торта е една от най харесваната в моето семейство.Аз я приготвям със 2 кофички заквасена смегана и 200мл сладкарска сметана, която разбивам и внимателно добавям към заквасената сметана. Вместо сладко поръсвам с малко сушени червени боровинки.Орехите ги запичам и тези , с които я поръсвам ги нарязвам не много на ситно.Прекрасна е тортата. Желая Ви успехи в това изкуство!

      Изтриване
    3. Сърдечно благодаря :)

      Изтриване
    4. Всичко направих както си написала, но след като сместа стана с карамелен цвят, свалих от котлона и сложих брашното след минута и наведнъж. Въпросът ми е дали не сбърках като го сложих наведнъж и то след толкова кратко време, след това тестото много трудно се месеше. Извинявам се ако въпросът не е на място, просто имам мерак за тази торта, а няма кой да питам освен теб. Благодаря.

      Изтриване
    5. Здравей,

      при тази торта за блатовете е изключително важно сместа да се бърка непрекъснато на много слаб огън 25-30 минути, докато постепенно придобие карамелен цвят. Ако по-бързо е станал карамелен, защото котлонът е бил силен тестото става твърдо и трудно за работа. Малко е деликатно. Брашното няма общо според мен. Стискам палци да се е получила, ако не е, не се отказвай. Опитай отново и съм сигурна, че ще се стане страхотна!

      Изтриване
    6. От втория път блатовете станаха супер. Мерси много.

      Изтриване
  33. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  34. nerazbrah razdelq se testoto na 8 a samo 5 kori se to4at a drygite 3 kude otivat

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, само 5 се използват за тортата, правилно сте разбрали. Можете да прочетете по-горе в рецептата и в коментарите отдолу съм описала как можете да оползотворите тестото.

      Изтриване
  35. Благодаря Ани за рецептата и хубавите обяснения ! Канех се много време докато се реша да я направя,а то било толкова лесно това тесто, и за разточване и за печене:))) ! Превъзходна торта ! Само не разбрах защо след 12ч в хладилника отгоре стана на планинки :).. От влагата ли, що ли?! Но нищо, това не променя вкуса..Ох,невероятна е:))!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Ели, много ме зарадва :)) Наистина е разкош! А на планинки става, защото кремът овлажнява медните блатове и леко се накъдрят. Това по никакъв начин не пречи на вкуса. Можеш да е поднесеш по-рано следващия път ;))) Поздрави

      Изтриване
  36. Направих тортата за рождения си ден и всички питаха за още! Страхотна рецепта, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Боряна, че сте шашнали гостите си. Страхотно!

      Изтриване
  37. Здравей Ани,тортата изглежда фантастично и мисля да я направя,въпросът ми е колко е голяма ще стигне ли за 14парчета?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да блатовете ми са 25 см. Правих я за РД на един приятел и мисля, че толкова парчета излязоха.

      Изтриване
  38. Правих тортата 2 пъти,стана страхотна!Но защо ми хартисва от брашното?


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Благодаря ви за милия коментар. Много се радвам, че тортата ви харесва. Не знам защо ви остава брашно. Количеството е абсолютно точно за този брой блатове, с диаметър 25 см. Никога не ми е оставало..

      Изтриване
    2. Здравейте! Направих тортата, надявам се да се е получила, но още не знам - стяга в хладилника. Чак в коментарите сега прочетох, че времето за варене е точно и мн.важно. Аз варих по-малко, т.к .се опасявах да не загори, но може по-тъмният цвят да е бил от нерафинираната захаар, която ползвам?! Наложи ми се да добавя брашно и мазнина до получаването на годно за работа тесто (на око). По принцип обичам да работя с теста и се надявам да съм се справила! Поздрави, Цветелина

      Изтриване
    3. Здравейте Цветелина,
      наложило се е да добавяте брашно и мазнина именно, защото сте го варили по-малко. Времето за варене и количествата продукти са точни. Необходимо е да се вари, докато стане карамелен цвят. Тогава и тестото става много еластично и годно за работа. Надявам се в крайна сметка тортата да се е получила чудесна на вкус. Нямам търпение да споделите, като я опитате ;) Поздрави

      Изтриване
    4. Екстра си стана ;) Само дето така се усложни с тестото! Не ми остана излишък обаче, оползотворих за 5те блата цялото (23 см.форма) Добавих и 2 малки заквасени сметани към 2 те кофички кисело мляко за крема, т.к. сама си го цедих и му намаля грамажът ;). Вместо сладко сложих около 150-200 г. замразени боровинки, разбъркани с 2 лъжички конфитюр. Ами това е, вече почти свърши тортата ;) Описвам какво съм направила, защото може да е полезно на някой четящ след мен :) Поздрави! Цветелина

      Изтриване
  39. Здравейте!

    Тъй като поради алергия към кравето мляко в семейството ми, мога за ползвам само овче мляко, но в този сезон от годината няма овче прясно мляко, а има само кисело. Поради това имам нужда от съвет. С какво да заместя прясното мляко в блатовете? Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, бихте могли да го заместите с бадемово или оризово мляко (макар и да даде леко отражение на вкуса). Другият вариант е може би да направите рядък айран от овче мляко и да опитате с него. Аз лично ви препоръчвам растителните.

      Изтриване
    2. Здравейте! Поради алергия замених прясното мляко с айрян от овче кисело мляко, маслото с олио, сладкото от боровинки със сладко от смокини... И резултатът беше превъзходен! Тортата е вкусна и красива!!! У дома има празник. Благодаря Ви сърдечно! Поздрави!

      Изтриване
    3. Здравейте отново.Много се радвам че тортата се е получила с толкова заместители и , че киселинността на айрана не е повлияла на вкуса.

      Изтриване
  40. Здравей Ани, решила съм да правя тазо торта за рождения ден на детето ми- декември месец прави една годинка ;). Питам се дали вместо с ореги отгоре мога да я направя със захарно тесто и да сложа фигурки отгоре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да можете. Тортата е стабилна с медени блатове и крем от плътно ценено кисело мляко. Препоръчвам Бор Чвор, защото е по-плътно.

      Изтриване
  41. Здравей Ани! Оказа се че на рождения ден на детето ще бъдат доста хора и една торта ще е малко. Чудя се далу ще издържи, ако направя тортата на два етажа или долният етаж ще се смачка от тежестта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Донка, тази торта е по-мека. Самите медени блатове омекват от цеденото мляко и няма да е твърда и стабилна, като торта с пандишпанови блатове. По-добре направете две малки кръгли торти.

      Изтриване
  42. Привет Ани!
    Направих тортата със крем от заквасена сметана и използвах всичките 7 кори които ми излязоха от тестото и се получи чудесна!
    Благодаря че си споделила твоята рецепта със всички нас и за вдъхновението!
    Честит празник с най-добри пожелания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, много ме зарадва. Станала е сигурно много висока. Радвам се, че ви е харесала. За мен е удоволствие, когато чета такива отзиви :) Прегръдки

      Изтриване
    2. Не, не е много висока. Можеш да я видиш в блога ми :)

      Изтриване
  43. През септември направих тортата по Вашата рецепта, а оставащите блатове нарязах на по-малък втори "етаж". Получи се много добре. Страхотна рецепта, благодаря Ви!
    А, между другото, варих сместа за блата по-малко, защото бързо стана много тъмна, но не ми се е налагало да добавям каквото и да е.
    Сега отворих отново рецептата, защото се каня да я направя отново, и реших да споделя "опита" си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за коментара. Много се радвам, че тортата ви е фаворит и винаги имате отличен резултат. Добре сте се сетили да направите втори етаж. А издържа ли долния на тежестта, защото самата торта не е много твърда, като с пандишпан?

      Изтриване
    2. Да, вторият "етаж" беше от по-малки кръгчета, на които накиприх малки фигурки за торта за рожден ден. След една нощ в хладилника си попива и стяга достатъчно.

      Изтриване
  44. Страхотна рецепта! Получи се невероятна торта! Адмирации за точните продукти и разяснения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Нели. Винаги се старая рецептите ми да са максимално подробно и точно описани по отношение на пропорциите.

      Изтриване
  45. Здравей Ани. Пиша ти, защото имам нужда от помощ. Направих пробна торта преди около месец и стана супер лесно и супер вкусно! Всички ахкаха от удивление. Дойде време да направя тортата за рождения ден на детето и претърпях пълен крах с блатовете- уж изпълних всичко точка по точка, с точни пропорции на продуктите, НО не се получи- тестото не спря да ми се лепи по ръцете, за разточване и дума не можеше да става. Почнах да добавям брашно, но така и не стана. Къде може да съм сбъркала? Утре трябва да я пробвам отново, защото всички очакват с нетърпение да опитат тортата ;(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Донка, здравейте. Много съжалявам, че вторият път е бил неуспешен с блатовете. Много е деликатна тази торта и трябва много да се внимава. Досега за лепнещо тесто не бях чувала отзив, по-скоро при грешка при варенето са ми казвали, че тестото се получавало много твърдо и невъзможно да се разточва. Пропорциите за тестото са абсолютно точни. Брашното е точно толкова, колкото трябва. Необходимо е на бавен огън с непрекъснато бъркане да готвите сместа, докато стане с карамелен цвят, около 25 минути. След това отдръпвате от котлона и слагате брашното. Не знам къде точно може да сте нарушили ритъма..

      Изтриване
    2. Всичко правя точно, 27 минути го държа на котлона, който е включен на 2, бъркам постоянно и резултатът е плачевен- тестото полепва по плота...явно нямам късмет...

      Изтриване
  46. Здравейте, Ани! Направих тортата по вашата рецепта. Идеален, разкошен вкус, но се измъчих с разточването на корите. Варих сместа 25мин на тих огън до карамелено,прибавих брашното и върху набрашнения ллот оформих топка от доста лепнещото тесто, Дотук добре, обаче след това почнаха мъките. Тестото беше супер жилаво и вместо да го разточвам за 3-4мин, докато се пече предната кора, на мен ми отне 15-20мин!!! А и доста сила вложих да натискам точилката за да успея да направя тънка кора и то по-голяма от дъното на формата за торта. Не би трябвало да е толкова трудоемко си мисля, че иначе се губи удоволствието от хубавата торта. Къде ли бъркам, за да получа такова жилаво тесто?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Таня. Много се радвам, че въпреки всичко сте останали очаровани от тортата. Ето какво съм обяснила за тестото: "Отмервайте продуктите си с везна и няма да имате проблем. Брашното е напълно достатъчно. Тестото е много еластично и гъвкаво. Може да се разпъва с ръце и да се доразточва с точилка. ". Тестото не би трябвало да ви е лепкаво. Ако сте спазили всичко по забъркването на сместа, варенето и смесването с брашното, тестото ви трябва да е меко и еластично. Разточвате топката, после взимате в ръце тестото и теглите както се тегли тесто за пица, след това доразточвате. Става много бързо и наистина не е толкова трудоемко. Преразгледайте отново процеса. Желая ви успех следващия път :)

      Изтриване
    2. Благодаря Ви, Ани, за експресния отговор. Спазих рецептата съвсем точно, както сте я описали. Работя с електронна везна винаги, когато приготвям сладкиши и не съм добавяла нищо допълнително, освен малко брашно по плота, за да омеся на топка тестото. Сега погледнах отново снимките и този път ми направи впечатление цвета на корите. При мен бяха доста по-тъмни, което ме навежда на мисълта, че явно съм варила сместа повече. Това ще да е. Приятен ден на Вас, а на мен успех следващия път...

      Изтриване
    3. Таня, най-вероятно това се е случило. Сместа трябва да е карамелена на цвят. В противен случай тестото става твърдо и не може да се работи с него.

      Изтриване
  47. Поздравления! Харесвам много тази торта и искам да я направя на дъщеря ми която скоро става на 1 годинка, но ме притеснява дали е подходяща за фондан и втори етаж? И ако не е бихте ли ми дали съвет с какви блатове да я направя!

    ОтговорИзтриване
  48. Страхотен повод си имате Биляна! Честно да ви призная аз не работя с фондан. Не го харесвам и не искам децата ми да го ядат. Мисля, че тортата е мека за покриване. Ако ви допада като цяло може да изпечете блатовете за Торта с маскарпоне и сладко от смокини. Те са много вкусни, медени и тортата ще бъде по-стабилна. Успех :) http://www.vkusnoteka.bg/2014/02/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  49. Ани, много благодаря за светкавичния отговор! Аз също не харесвам фондана, но не се сещам как по друг начин да я украся за да е подходяща за за деца, затова реших да е с фондан!

    ОтговорИзтриване
  50. Препоръчвам ви украса тип Боровинкова торта с цедено кисело мляко Квак-квак. Чудесна е за бебе. Много сладка, с плодове и закачлива. Оставете го този вреден фондан! Вижте рецептата в блога

    ОтговорИзтриване
  51. Ето я: http://www.vkusnoteka.bg/2014/07/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  52. Страхотна торта и невероятно вкусна!Направих я веднъж и съм очарована, с някои малки промени в крема,но пак се получи хубаво.Със сигурност ще я правя и занапред :)
    Лили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че споделихте Лили. Много се радвам, че ви е харесала.

      Изтриване
  53. Здравейте, тортата е уникално вкусна направихя за рождения ден на дъщеря ми всички останаха възхитени. Благодаря за чудесната рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Човек изпитва голямо удовлетворение, когато направи с любов домашна торта и всички гости останат очаровани. Благодаря ви за доверието.

      Изтриване
  54. Може би не чета внимателно, но защо тестото се разделя на 8 топки, а се правят 5 блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, моля ви прочетете внимателно, за да не се повтарям с едно и също нещо. Всичко е описано. За тортата се използват 5 топки.

      Изтриване
  55. Промених малко крема като намалих количеството на млякото на половина и добавих 400 г заквасена сметана. И моето тесто стана по-твърдичко от очакваното , но не ми беше трудно за работа.

    ОтговорИзтриване
  56. Здравейте, Ани,тортата стана страхотна!
    Да си призная,доста ваши рецепти съм правила и винаги нещата ми се получават.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  57. Всичко хубаво, но е можело да напишете в рецептата, че трите топки трябва да се ползват за нещо друго или да се хвърлят, а не да го търсим из коментарите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не е необходимо да го търсите из коментарите, защото всичко е описано много добре в рецептата: "Разделете полученото тесто на 8 топки. Отделете 3 от тях настрана. Останалите 5 ще използваме, за да направим блатове за тортата. Средно една топка да тежи около 110 г. Ако са по-малки добавете малко тесто от резервните три топки." и .."Ако не искате да изхвърлите останалото тесто можете да разточите тестото и с помощта на формички за сладки да изпечете меденки за децата." Тези текстове са от рецептата. Благодаря ви! Ще се радвам ако опитате тортата!

      Изтриване
    2. Да, това го прочетох много пъти, но здравата ми логика не можеше да проумее, че се прави нещо, което после трябва да се изхвърли. Тръгнах да търся из цялата рецепта къде отиват трите топки. Така попаднах на коментарите. Премесих тестото отново, премерих топките и ги разпределих към другите. Ще стане по-ясно, ако просто добавите в прав текст нещо от сорта: тези три топки няма да ви трябват и не се използват в тортата.
      Иначе тортата ми стана вкусна, въпреки модификациите. Не ползвах прясно мляко и сложих два жълтъка вместо цяло яйце :)

      Изтриване
    3. Здравейте отново.
      Добавих текста, който пожелахте. Надявам се така да става по-ясно за всички. Както съм споменала и по-горе, придържала съм се към рецептата на сладкарница Канея, в която също се използват само 5 от топките. В случай, че правите по-голяма торта спокойно можете да ги разпределите към останалите топки и да направите по-големи блатовете, но ако правите торта с моя диаметър ще ви дойдат много. Не знам защо сте променяли тестото, явно имате някакви съображения. Радвам се, че все пак тортата ви се е получила. Желая ви успех. Моля, подписвайте се с име, за да можем да комуникираме интелигентно. Лека вечер.

      Изтриване
  58. Привет Ани. И аз да си задам въпросите...започнах да правя тортата. Опекох корите, но ми се наложи да прекъсна дейността и съм ги прибрала вече 3 дни в една вакуумна торбичка. Но предполагам, че ще са се повтвърдили малко. Сега като сглобявам тортата, да ги капна ли с нещо да омекнат, или да оставя тортата да престоява по-дълго, за да омекнат? Благодаря за чудесната рецепта, много лека и вкусна изглежда. Нямам търпение да опитам и моето копие. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Маги,

      хубаво е, че сте ги опекли. Ако бяхте прибрали тестото щеше да се втвърди и после да трябва да го хвърлите. Оставете ги навън хубаво да се отвърнат. Не ги капете с нищо. Втвърдили ли са се?Нека престои сглобена тортата поне 24 часа.

      Изтриване
  59. Здравейте Ани,може ли да направя тази торта с млечен крем :)Блатовете дали ще омекнат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Да ще омекнат. Млечния крем е доста влажен. Оставете да я да се охлади поне денонощие в ринга, преди да го отстраните, за да стегне добре.

      Изтриване
  60. Здравейте Ани,
    прочетох внимателно рецептата Ви и ми допадна последователността и прецизността на обясненията Ви както и отношението към детайлите. Доколкото разбирам, разковничето е в приготвянето на сместа за блатовете и в тази връзка имам няколко въпроса:
    1. В необходими продукти за блатовете е отбелязано 1 бр. яйце, но в последващото описание на приготвянето е посочено "разбийте яйцатА и захарта", и това малко ме смущава. Също така да попитам при разбиването необходимо ли е да се ползва миксер или може да се осъществи и на ръка (например с вилица) ?
    2. След прехвърлянето на сместа в тенджера, въпросните 25-30 мин. варене се засичат от самото поставяне на тенджерата върху котлона или от момента на завиране на сместа (ако всъщност изобщо се стига до реално завиране :) ) Относно силата на огъня, мога ли да приема, че е добре котлона да е на 2 при 4- степенна скала? Необходимо ли е котлона да е предварително загрят?
    3. При изпичането на блатовете, предполагам, че фурната трябва да е настроена да пече на 170 градуса и отгоре, и отдолу? Също така, добре ли е превантивно хартията за печене да е намазнена или поръсена с брашно, с цел да се предотврати залепване?
    С пожелание за лек и успешен ден!
    П.С. При всички положения ще пробвам рецептата :)
    Не съм много наясно с профили, акаунти и url адреси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само да допълня, за да не се получава объркване, че моята публикация и следващата са на различни хора. Ще се радвам да получа отговор на въпросите си.
      С пожелание за лек и успешен ден!

      Изтриване
    2. Здравейте. Не съм си и помислила, че са от един подадетел коментарите. Просто сутринта много бързах и затова не успях да ви отговоря на вас, тъй като прецених, че ще ми отнеме повече време отговора, затова го оставих за следобяд. Надявам се, че не съм ви забавила много.
      По отношение на тортата. Яйцето е едно. Коригирах, допуснатата грешка в текста. Добре е да разбиете сместа с миксер, защото яйцето и захарта бухват до бяло. След това добавяте останалите съставки. След прехвърляне в тенджерата сместа се готви на бавен огън. При мен това е 2 при 6 степенна скала, значи при вас по-скоро 1. Не се загрява предварително. Слагате и варите, като непрекъснато бъркате. Ще се ориентирате по сместа. Трябва да стане с карамелен цвят. За печенето на блатовете хартията не се маже с нищо. Загрявате фурната на горен и долен нагревател на 170 градуса и печете 3-4 минути, докато добие цвят. Няма да залепнат, когато се изпекат блатовете лесно се отлепят.
      Желая ви успех с тортата. Ако имате нужда от допълнително съдействие съм на среща. Поздрави, Ани

      Изтриване
    3. Благодаря Ви за точния и изчерпателен отговор. Скоро ще пиша за резултата. По-здрави.

      Изтриване
    4. Здравейте отново, тортата се получи сравнително добре :) Вкусна е. Имах проблем с блатовете. Спазвах много точно пропорциите (използвах везна) и времето, и всичко вървеше по учебник до прибавянето на брашното. Получи се смес, която залепваше като дъвка по пръстите и дума не можеше да става да се меси или разточва. Постепенно прибавих още около 200 гр. брашно и вече се получи тесто, еластично и гъвкаво, с което можеше да се работи. Не знам дали в следствие на допълнителното брашно, но при изпичане блатовете се свиха с около 2 см. в диаметър, което ме изненада.
      Добавих и малко канела за аромат. Който обича канела мисля, че ще му хареса. Добре се съчетава на вкус.

      Изтриване
    5. Здравейте отново. Щом сместа се е получила лепкава, като дъвка, значи варенето не е минало както трябва. Там е разковничето, защото, както съм написала брашното е напълно достатъчно, 400 г. и добавянето на повече брашно ще свие блатовете, както се е получило при вас. Сместа трябва да се вари до карамелен цвят, на бавен огън, с непрекъснато разбъркване, около 25-30 минути отнема. След това се добавя брашното и тестото става идеално гъвкаво и не лепне. Канелата подхожда да. Надявам се следващият опит да е по-успешен. Благодаря ви!

      Изтриване
    6. Привет отново, явно нещо наистина се е объркало, но честно казано ми е трудно да установя какво. Продуктите бяха точни до грам (мерих ги с везната). Варих сместа на бавен огън (на 2 от 6 степенна скала) точно 28 мин. и 30 сек. Сместа се получи с прекрасен карамелен цвят и след отстраняването, още докато беше топла добавих точно 400 гр. брашно. Всичко изглеждаше идеално, точно според указанията :) Съмнява ме канелата по някакъв начин да е повлияла на сместа. Като се замисля, доста вероятно е следващия път, при положение, че направя всичко по същия начин, при същите обстоятелства и крайния резултат да е идентичен :) което е доста обнадеждаващо :)
      Здраве да е, явно просто не е била моята торта.
      По-здрави.

      Изтриване
    7. Хм..м много странно. Единствено обяснение остава яйцето да е било по-голямо например или маслото по-воднисто, за да стане лепкаво тестото. Наистина не разбирам защо не ви се е получило. Много хора опитаха тортата и всички споделиха, че мерките са точни. Нещо ни убягва..Съжалявам, че сте останала разочарована.

      Изтриване
    8. М.. да, странно наистина. Яйцето си беше стандартно, по БДС :), а маслото е от немското, уж твърдят, че съдържа мин. 82 % мазнини. Нямам никакви съмнения, че мерките са точни, просто нещо убягва и не се е получило. Случва се. М/у другото изобщо не съм останал разочарован :)) Човек се учи с опита и това е полезно.
      По-здрави.

      Изтриване
  61. Мисля да я пробвам тази торта. Моя позната правеше подобна и много ми харесваше. За да не остава тесто, мисля да ползвам малко яйце М или S размер и да намаля на около 3/4 другите продукти. Не мисля и че ще е проблем блатовете да са с 1 повече. С малко повече крем всичко ще се получи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така мисля. И без да намалявате продуктите, ако увеличите крема отново ще се получи торта с 8 блата.

      Изтриване
  62. Привет Ани!Поздравления за страхотната торта,направих я веднага,има страхотен вкус.Направих я с 6 блата,защото толкова ми беше тестото.Малко беше твърдичко и ми беше трудно разточването,всичко мерих с везна.Къде сбърках?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Жулиета! Много се радвам, че тортата ви е впечатлила и запленила! Това е една много лека и нежна торта. За тестото е много важно варенето на сместа. Необходимо е да се бърка непрекъснато и да се държи на котлона около 25-30 минути, докато добие карамелен цвят. Всички пропорции са точни.

      Изтриване
  63. Здравейте, Ани! Реших винаги да Ви се доверявам, когато правите публикация с етикет "Най-вкусната....". Започна се с "Най-вкусната бисквитена торта", а, ето че и "Най-вкусната Френска селска торта" вече е направена и изядена. Спазих абсолютно точно препоръките Ви за варене на сместа, оформяне и изпичане на тестото и нямах никакви проблеми с блатовете. Единствено замених едната кофичка кисело мляко с кофичка заквасена сметана, като вместо цялото количество захар, овкусих с няколко лъжици кондензирано мляко( но това е въпрос на вкус). Тортата стана абсолютно превъзходна - с лек и нежен вкус! Особено ни се услади на втория ден след приготвянето - тогава блатовете поемат цялата влага от крема и направо се топят в устата. Блаженство! Чакам следващата "Най-вкусната...." Ваня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ваня. Благодаря ви за милия и забавен коментар. Много се радвам, че Най-вкусните ми рецепти са ви харесали :) Опитайте и някои от солените ми предложения. Всъщност те преобладават в блога ми :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  64. Тестото или изпечените кори могат да се съхраняват във фризер и след размразяване могат да се използват отново,като качеството им е перфектно.

    ОтговорИзтриване
  65. Направих тортата за рождения ден на внучката ми Мария, която навърши 12 години. Уникален вкус!!! Цвета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да е жива и здрава внучка ви. Много се радвам, че тортата е била успешна и се е харесала. Поздрави

      Изтриване
  66. Здравей Ани,
    ще правя тортата в неделя и да те попитам 2 чаени лъжици сода не е ли много ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не се притеснявайте. Пропорциите са много точни. Обърнете внимание на варенето, защото то е много важно.

      Изтриване
  67. За втори път правя тортата. Много вкусна и елегантна!

    ОтговорИзтриване
  68. Здравейте,Ани днес реших да направя тортата по случай РД на съпруга ми. С тестото нямах проблем изпекох всичките блатове избрах си 5, а другите нарязах на бисквитки. Относно варенето сместа беше на котлона 20-22 минути най-вече се ориентирах по цвета.
    Искам да попитам дали мога да взема друга марка кисело мляко точно тази не я харесвам и сладкото от боровинки може ли да се замени с малини (и двете са леко кисели)? Благодаря предварително! Надежда

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Надя. Всичко може. Вземете друга марка, Олимпус или Данон. Малиновото сладко е добре също.

      Изтриване
  69. Ани, благодаря че сподели тази уникална торта. С интерес ще пробвам и другите ти предложения. Надежда

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте отново Надя. Много се радвам, че тортата ви е запленила. За мен това е една от любимите ми торти. Препоръчвам ви да опитате новото ми предложение за торта с малини, кайсии и смокини. Невероятна е!

      Изтриване
  70. Здравейте,
    искам да попитам сладкарската сметана е течна нали? А не спрея..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, да течна, сладкарска.

      Изтриване
    2. Здравейте!

      Тортата е уникално вкусна, правила съм я вече няколко пъти и дори не стига от масата до хладилника:)

      Имам една питанка - предстои ми да я направя за повече хора, съответно формата е с по-голям размер и правоъгълна. Дали би имало проблем, ако просто удвоя дозата и разточа правоъгълни блатове? Или бихте препоръчали друга торта за по-голям размер? Но в никакъв случай шоколадова или маслена:)

      Изтриване
    3. Опитайте тази торта Камелия. Невероятна е. http://www.vkusnoteka.bg/2012/06/blog-post_26.html

      Изтриване
  71. Здравейте, искам да направя тортата във форми за МЪФИН.Това ми хрумна като улеснение да почерпя 30 човека на място където няма да имам възможност да режа и сервирам.
    Имам нужда от съвет относно времето за печене на блата,трябва ли да го намаля и колко според вас? Те ще са с размери на бисквитки.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ели.
      Не ви съветвам да се спирате точно на тази торта, за да правите от нея малки мъфини. Тортата е деликатна. Блатовете искат точене. В никакъв случай няма да се улесните, а напротив ще се затрудните. Съветвам ви да опитате някоя от другите ми торти, най-вече тези с пандишпанови блатове.
      Готварската сметана няма да ви свърши работа. Трябват ви 70 мл. сладкарска.

      Изтриване
    2. Благодаря ви,не ме притеснява приготвянето,много пъти съм я правила и винаги се получава. Исках да заложа на сигурно 😀

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  72. И още нещо,мога ли да използвам Готварска сметана Meggle /имам цяла кутия в хладилника / или да си взема сладкарска.

    ОтговорИзтриване
  73. Здравейте! Много Ви благодаря за рецептата. Вече направих една торта- стана превъзходна. Половината изядохме с колегите, с другата половина ще се почерпим за рождения ден на баща ми довечера. Съпругът ми се похвалил и ще се наложи да направя и за неговите колеги. Замислям се да сменя боровинковото сладко със сладко от къпини- много ги обичам. Като направя пак ще пиша за резултата.
    Пак благодаря!
    Христина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Хриси, сигурна съм, че сте била истинска звезда с домашната си френска, селска торта! Която в интерес на истината не е никак лесна за приготвяне! Моите поздравления! Сега ще обирате лаврите! Според мен ще стане вкусна и със сладко от къпини! :)

      Изтриване
  74. Направих я! :) Уникален вкус и всички у дома я харесаха....

    ОтговорИзтриване
  75. естествено не синът ми Дейвид я направи ....ха ха

    ОтговорИзтриване
  76. Здравей Ани, един може би глупав въпрос :) - в рецептата за крема пише 1 л. цедено кисело мляко, това л. какво е, след като са 2 кофички едва ли става въпрос за лъжица :) Много искам да пробвам рецептата и чакам с нетърпение за пояснение :) Благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Юлиана. Става въпрос за 1 л., две кутии на Бор Чвор по 500 мл. всяка.

      Изтриване
    2. Благодаря Ани, мислех че в случая трябва да става въпрос за грамове не за литри, затова се обърках. Сега вече мога да започвам :)

      Изтриване
  77. Здравейте пак от мен! Вече правя четвърта торта по рецептата. За последната смених сладкото с къпиново. Много добре се получи. Аз съм счетоводител и трите топки тесто,които остават ми се струват разхищение. За това ги замразих. Днес не замесвах, а използвах замразените остатъци от предишните две торти. Стана чудесно, може би защото размразих тестото бавно. Чудесна рецепта! Благодаря! Христина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Здравейте Хриси. Тортата позволява много вариации. Много добра идея е това със замръзяването. Аз някакси така и не го заобичах като процес..може би, защото нямам Вашето търпение да размразявам. По-скоро бих ги опекла на меденки :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  78. Голямо Благодаря,Ани!Тортата е уникално вкусна!Любима на цялото семейство,но до сега не бях правила опит да търся рецептата.Съвсем случайно попаднах на Вашата рецепта и ми се стори лесно като детска игра.И настина е така.Направих тортата с голям ентусиазъм,и очакванията ми бяха оправдани.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Камелия. Много се радвам, че тортата ви е харесала. Много е сполучлива и лесна. Да ви е сладко и добре сте дошли да опитате и други мои рецепти :))

      Изтриване
  79. А аз да питам нещо, което може и да е коментирано вече, но не може ли да се направи с 8 блата просто :) ?
    Ще се учеличи количетвото нужен крем, но той е по-лесен за налучкване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но имайте предвид, че тортата е мека и може да стане нестабилна и да се срути от тежестта си.

      Изтриване
  80. Здравейте, Знам, че по традиция Френска селска торта се прави с мед, но аз все пак да попитам - може ли БЕЗ него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не може без него. Той стяга тестото и го прави хомогенно и гъвкаво за работа. Все пак това си е медена торта :) Опитайте някоя от другите ми торти без мед.

      Изтриване
  81. Ани, рецептата е страхотна. Уникална торта. Направих една за рожденния си ден а после още 3 за приятели по поръчка. Днес ще я правя пак за един невероятен бебок!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам Анна. Тортата наистина е уникат. Истинска класика. Радвам се, че и други хора са я оценили :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  82. Ани тортата изглежда страхотно. Искам да я приготвя за рождения ден на дъщеря си, защото тя обожава тази торта, но съм извън страната и мисля да я приготвя със заквасена сметана, какво трябва да бъде количеството и дали това много ще промени вкуса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фифи, здравейте. Със заквасена ще стане добре. Аз я харесвам. Тук разфасовките са по 400 г големите. Вземете две ако и там са така. Или две и една малка. Захарта пак толкова.

      Изтриване
    2. Фифи, здравейте. Със заквасена ще стане добре. Аз я харесвам. Тук разфасовките са по 400 г големите. Вземете две ако и там са така. Или две и една малка. Захарта пак толкова.

      Изтриване
    3. Брашното е много и не се получи тестото. Стана перфектна сместа на котлона, но като добавих брашното се оказа повече от необходимото.

      Изтриване
    4. Здравейте, брашното е точно 400 г. в тази рецепта, за да се получи еластично тесто. В коментарите по-горе виждам, че при всички тортата се получава точно. Да не би да е имало някакъв друг проблем?

      Изтриване
  83. Здравейте, рецептата Ви е прекрасна! Аз я правих двапати и стана страхотна, но сега имам дилема искам да направя тортата за Коледа, но ще патувам на 24 следобяда и понеже ми е малко по-трудно да пренасям торта се питам дали е възможно да направя блатовете на 23 и да ги сглобя на другият ден?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да никакъв проблем нямате. Можете дори да ги замразявате.

      Изтриване
    2. Мерси за бързия отговор!
      Пожелавам Ви весели и изпълнени с много вкусни ястия празници и много усмивки:)

      Изтриване
  84. Наплашена от толкова коментари как нещо не се е получило, се престраших...и стана идеално. На степен 1 от 6 бърках сместа 20-22 минути, докато доби цвета на старо злато,т.е. тъмножълто. Оттам нататък нещата станаха лесни, наистина тестото е много еластично, излязоха ми 9 кори, които изрязвах на правилен кръг с чиния преди печенето. Не е трудно, но си иска време. 4-те блата замразих, след 2 седмици размразих и направих торта № 2 за 15 минути - също толкова добра. Благодаря ти за подробното описание, коментарите също ми бяха много полезни. Весели празници и успешна и щастлива Нова година! Гергана

    ОтговорИзтриване