четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Френска леща с пиле

     Сигурна съм, че досега не сте опитвали такава леща. Няма нищо общо с класическата леща, която знаем с чубричка, в тенджерата под налягане. 
Рецептата е френска, на любимия ми Джейми Оливър. Изключително ароматна леща. С розмарин, спанак и кисело мляко за разкош. Няма да повярвате, докато не опитате. Отново използвах любимата ми испанска марка консервирана леща в буркан. Показвала съм ви и боба им, който също е страхотен. Поднесете лещата леко студена с топлите пилешки филенца със стръкчета розмарин, мащерка и запечени скилидки чесън, а за финал поръсете с настърган пармезан. Ще останете очаровани!
    Приготвих цялото ястие за 40 минути, изцяло в Multicooker-a на Philips. Първо изпържих пилешките филенца, като останаха много сочни и крехки и си спестих пръскането в обикновен тиган. След това запазвайки ароматите им в същия съд сготвих и лещата, която на практика сама се готвеше, докато аз си играех с Бети. Разбърквах само, когато добавях някоя нова съставка. Иначе не е необходимо да се разбърква. 


Продукти:

580 г сварена леща
1 глава лук
парче целина
1 морков
стрък розмарин
1 домат
100 г пресен спанак
струйка винен оцет
черен пипер
3-4 с.л. кисело мляко
зехтин
сол

2 пилешки гърди, пеперуда
5-6 скилидки чесън, небелени
черен пипер
червен пипер
няколко стръка розмарин
няколко стръка мащерка
2 дафинови листа
зехтин
сол

пармезан


Разрежете пилешките гърди на по-малки парчета. Поръсете ги с черен пипер, сол и червен пипер. Налейте струйка зехтин в тиган с незалепващо покритие и сложете пилешките филета. Сложете стръкчета розмарин, мащерка и дафинови листа. Сложете и небелените скилидки чесън и гответе по 5-6 минути от страна. 
Ако работите с Мултикукър налейте струйка зехтин в съда, подредете пилешките филета, сложете подправките и чесъна, затворете капака, настройте програма FRY за 10 минути и гответе до готовност на филетата, като по средата на готвенето обърнете филетата. 


Извадете филетата, когато са готови и ги похлупете, за да останат топли.
Пасирайте моркова, лука, целината и един стрък розмарин в блендер. Задушете ги в зехтин с малко водичка, до омекване. Изсипете лещата. Поръсете със сол и черен пипер. След няколко минути добавете нарязан на кубчета домат. Пасирайте в блендера спанака и добавете и него. 


Накрая капнете струйка винен оцет. Гответе на средно силен огън, докато поеме течността. Отстранете от огъня и оставете да поизстине. След това разбъркайте в лещата 3-4 с.л. кисело мляко. 
Ако готвите с Мултикукър след като извадите пилето, налейте струйка зехтин в съда и изсипете пасираните зеленчуци. Налейте малко вода и включете програма FRY на 30 минути. След като омекнат добавете лещата. След това домата, спанака и накрая оцета. След като изтече зададеното време уредът сам се изключва. Когато се поохлади добавете киселото мляко.
Поднесете лещата охладена, върху нея две парчета топло пилешко филе със скилидки чесън и стръкчета розмарин и мащерка и поръсете обилно с пармезан. 


Да ви е сладко! Не забравяйте да си налеете и чаша хубаво бяло вино!

23 коментара:

  1. Ани,
    Изглежда чудесно. Със сигурност ще се пробва. Благодаря за рецептата.
    Маги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги, радвам се, че ти харесва. Непременно го опитай. Не си хапвала такава леща :)

      Изтриване
  2. Вкусно предложение, Ани!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно е, Ани! Страхотна комбинация, а уреда определено си го бива! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, уредът е убиец. Не съм предполагала, но си е голяма помощ!

      Изтриване
  4. Изглежда прекрасно! Много обичам леща във всякакви варианти, ще пробвам и тази :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианка, благодаря ти. И аз обожавам леща. Много е вкусна, а и полезна.

      Изтриване
  5. Чудесно предложение, Ани. Обожавам леща.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марги, знам, че ще го опиташ, пък макар и без пиленцето ;)))

      Изтриване
  6. Хареса ми и на мен...
    Слънчев петък!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ми харесва рецептата, Ани! Сигурна съм, че ще ми хареса лещата, приготвена по този начин и ще я пробвам :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя, драго ми е да го чуя. Непременно я опитай.

      Изтриване
  8. Много вкусно предложение Ани. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много мило, благодаря ти!

      Изтриване
  9. Харесва ми как разнообразяваш лещата в рази рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва Лучи. Невероятно вкусна е лещата, приготвена по този начин.

      Изтриване
  10. Ании, приготвих тази френска леща с пиле в мултикукъра. Не съм предполагала, че лещата може да има подобен вкус. Уникален!!! Благодаря ти:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехее, Нонче, много ме зарадва! Лещата е върховна. Много е различна, приготвена по този начин. Браво и честит ти мултикукър :)) Много си бърза :) Очаквай още вкусни рецепти с него :)

      Изтриване
    2. Мдаа:) Задължително, следя те:)))

      Изтриване
  11. Страхотно предложение, непременно ще пробвам това съчетание - леща със спанак. Благодаря за рецептата и отново поздравления за страхотните снимки!

    ОтговорИзтриване
  12. Много се радвам, че ви харесва Мария. Поздрави

    ОтговорИзтриване