Търсене в този блог

събота, 16 ноември 2013 г.

Полупълнозърнест хляб, печен в мултикукър

     Този пухкав и много вкусен хляб втасах и изпекох в мултикукъра. Една читателка ми писа във фейсбук, че когато си купувала кукъра, продавачката била категорична, че не може да пече хляб. Е, изненада и за мен самата, може! Обещах ви да го тествам и подлагам на различни изпитания. Малко се тревожех да не съсипя продуктите и да не останем без хляб за вечеря, но все пак реших да опитам, след като видях в бг мама, че има момичета, които успешно са пекли дори фантастични козунаци в мултикукъри. Реших, че хлябът би трябвало да втаса в него на програма печене, на много ниска температура от 60 градуса. Срещнах трудност да реша на каква температура да пека, тъй като при програма печене максималната възможна температура е 180 градуса, която се оказа доста силна, когато готвих боба и леко хвана на дъното. Предишната по-ниска е 150 и затова се спрях на нея. Настроих 45 минути, а после като обърнах добавих още 10, общо се пече 55 минути. Недостатък според мен е, че няма реотани отгоре на капака и на практика пече малко по-силно отдолу, но с обръщане на хляба няма проблем. Определено мога да кажа, че във фурната хляба става малко по сух. В мултикукъра стана много пухкав, мекичък и не така сух. Предполагам, че това се дължи на 3D технологията за разпределяне на топлината. 


Продукти:

250 г бяло брашо
250 г био пълнозърнесто брашно
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
1 пакетче суха мая
320 мл хладка вода

Смесете в купа двата вида брашно. Направете кладенче и добавете останалите продукти. Накрая налейте и водата. Започнете да месите, докато получите хубаво тесто. Ако ползвате робот това ще отнеме 8-10 минути. Ако е необходимо добавете съвсем малко брашно, колкото да не лепне по плота. 
Намажете с четка с олио купата на мултикукъра. Сложете топката тесто в нея и включете на програма BАКЕ. Нагласете температурата на готвене на 60 градуса, а времето за втасване на 45 минути. Натиснете START. 
След като тестото е втасало и удвоило обема си изключете режима и от MENU програмирайте отново програма BAKE, но този път при температура 150 градуса за 55 минути. 10 минути преди края отворете капака и обърнете внимателно хляба, за да се изпече равномерно и от двете страни.
След края на печенето изключете мултикукъра и обърнете хляба върху решетка, за да се охлади напълно.


------------------------------------

Ако ще печете хляба във фурна оформете с ръце тестото като фитил и го сложете в правоъгълна форма за хляб и кексове, предварително намазана със зехтин или олио.
Покрийте съда с прозрачно кухненско фолио и го сложете в загрята на 70 градуса фурна за 40 минути, за да втаса. Когато удвои обема си извадете съда и отстранете фолиото. Загрейте фурната на 220 градуса и изпечете хляба за 30 минути. След първите 10 минути покрийте с фолио отгоре, за да не загори коричката. Обърнете върху решетка, докато изстине.

Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Ани, изглежда чудесно, победила си уреда! :)
    Да ви е сладко и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита машинка,Ани!
    Страхотен е станал хлябът!
    Пожелавам успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни са новите ти предложения, Ани,
    разнообразни като идеи - за всеки по нещо,
    изкушаващо апетитни и красиви като поднасяне.
    Честита придобивка - хлябът е страхотен!
    Поздравления и вдъхновена нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. В книгите препоръчват температура за втасване до 35 градуса - http://www.24kitchen.bg/news/za-hlebnata-maia. Оптималната е даже по-ниска 28 - 30 градуса. Минималната температура на уреда е 40 градуса, а Вие го нагласяте за 60 градуса. Как постигате добро втасване?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви приятели за положителните отзиви.
      John Dow, благодаря ви за полезната информация. Никога не съм се задълбочавала по темата да чета за оптималната температура на втасване. Дори понякога, когато приготвям хляб във фурната отново там го втасвам на 60-70 нагласено, за да е топло. В мултикукъра втасва чудесно на 60. Можете да видите клипчето в You tube:
      http://www.youtube.com/watch?v=ViN7ZugW2as

      Изтриване
  5. Благодаря! Чел съм, че има мултикукър с възможност за месене, следователно и за печене на хляб, но не съм виждал. Показаното в препратката ми бе полезно, защото аз нямам такъв уред. С клипчето научих още един начин за разширяване на възможностите на мултикукъра. Приятно и полезно бе да узная за Вашия успех.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря. Радвам се, че клипчето ви е харесало. Разгледайте раздел Рецепти в мултикукър в блога. Там ще откриете още идеи за уреда. Днес например сготви чудесни лозови сърми, докато аз играех навън с децата в снега :) Хубав ден ви желая!

      Изтриване
  6. Ани, благодаря ти за съветите при втасването и печенето.
    Спазих ги и снощи направих невероятно маслиново хлебче с розмарин!
    Прегръдки миличка!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. оо, страхотно Габи, завиждам ти. :))) Искам и аз хлебче с розмарин и маслини :))) Прегръдки и от мен

      Изтриване