Чили Кон Карне е известно и традиционно Мексиканско и Тексаско ястие. Основата е кайма с люти чушки чили и боб. Обикновено се поднася с ориз, картофено пюре или тортиля. Аз го приготвих изцяло в мултикукър. Лесно и удобно, включих на програма STEW и през това време използвах времето да потренирам. Не бърках и не го наблюдавах. Разбира се можете да го приготвите и в обикновена тенджера. По-надолу можете да видите как. Използвах боб от консерва на Бондуел Перуана, който се оказа с чили сос. Много подходящ за ястието, затова не сложих и много люта чушка, а все пак трябваше да се хареса и на децата.
Класическо зимно ястие, което ще сгрее душите ви. Не пропускайте да си налеете и чаша хубаво червено вино, за да бъде удоволствието пълно.
500 г кайма смес
2 малки глави лук
3 скилидки чесън
зехтин
2 средно големи моркова
1 парче целина
2 червени чушки
1/4 люта чушка
1 ч.л. кимион
1 ч.л. канела
черен пипер
сол
1 консерва червен боб (аз ползвах Перуана Бондуел)
400 г доматен сос
връзка магданоз
2 ч.л. балсамов оцет
1 ч.ч. ориз
50 г масло
черен пипер
сол
Обелете лука, чесъна, морковите, целината и червените чушки и ги смелете в блендера не много на ситно. Прехвърлете ги в мултикукъра, долейте струйка зехтин и малко вода, сложете ситно нарязаната четвърт люта чушка, канелата, кимиона, черния пипер и солта и задушете на програма FRY със затворен капак за около 7-8 минути. Добавете боба, доматения сос и каймата и внимателно я раздробете на ситно, използвайки бъркалката. Долейте малко вода. Нарежете вътре магданоза, сложете балсамовия оцет. Включете програма STEW за 1 час и оставете яденето да се сготви само.
През това време пригответе гарнитурата от ориз.
Стопете в тенджера 50 г масло и добавете измития и почистен ориз. Бъркайте непрекъснато на силен огън, докато се кристализира. Налейте 2 и 1/4 ч.ч. вода, намалете котлона на минимум, поръсете със сол и черен пипер, затворете капака и оставете да се готви. Пилафът е готов, когато поеме цялата вода и повърхността на ориза стане на кратерчета. Отстранете от огъня, покрийте с кърпа, отгоре капака и оставете да почине до сервирането.
Поднесете ястието като в чиния сложите посредата от чили кон карнето и отстрани ориз. Гарнирайте със заквасена сметана, гуакамоле и резенчета лайм или люта чушка.
--------------------------------------
Ако нямате мултикукър задушете блендираните зеленчуци в тенджера с малко зехтин и вода. Сложете подправките и четвърт люта чушка. След това добавете боба, доматения сос и каймата, разбъркайте, оставете да заври, след което намалете котлона на минумум и гответе един час чилито. През това време пригответе в друга тенджера ориза по гореописаната технология.
Да ви е сладко!
Адаптирано от Джейми Оливър
Уф, започвам да ти завиждам за тази придобивка да знаеш :)))
ОтговорИзтриванеВаклина, и аз си завиждам мила :))) Шегата настрана, голям помощник ми е наистина. Особено като се върна на работа го виждам в най-голяма помощ :)
ИзтриванеОбичам това ястие, макар че го правя с парчета месо,а не с кайма!
ОтговорИзтриванеСтава чудесно!
Благодаря за споделеното за боба, защото не съм виждала лют :)
Поздрави, Ани и хубава седмица!
Дани, и аз не бях виждала досега. Мъжа ми объркал и взел този, но се оказа идеален, защото се води чили Перуана. Но не е много лют. Благодаря ти, поздрави
ИзтриванеИ аз харесвам това ястие, макар и да не го приготвям често, заради доста пикантния вкус :-) Много апетитно и изкушаващо изглежда при теб, Ани!
ОтговорИзтриванеПоздрави и ведра седмица!
Вили, и аз не го направих много пикантно, заради децата. Много го харесаха, засищащо зимно ястие. Благодаря ти, че се отби при мен.
ИзтриванеМда, вие с мултикукърите можете да съвместявате няколко дейности наведнъж;)
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно, Ани!
Мъхче, така е, слагам продуктите и се занимавам с малката, или ако спи използвам времето да спортувам. Тази седмица съм в траур, защото си сецнах кръста и едвам се движа..Поздрави
ИзтриванеЧудесно се е получило в мултикукъра! Голяма вкусотия! Поздрави!
ОтговорИзтриванеCandy, благодаря ти за милия коментар.
ИзтриванеОбожавам чили, така че мога само да кажа, благодаря за рецептата. Страхотна е ! И ти също, Ани!
ОтговорИзтриванеЛюси, сладуранка, прегръдки.
ИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванеПрекрасно ястие. Приготвих го и обрах овациите в къщи. Благодаря за предложението!
Маги
Здравейте Маги, много приятно ми стана да прочета коментара ви. Радвам се, че сте били звездата на вечерта. Да ви е сладко :)
ИзтриванеЧудесни неща приготвяш с уреда, а и не само с него, Ани.
ОтговорИзтриванеХаресвам мултикукъра, неговите възможности и се радвам на различните предложения за използването му. Очароваха ме парти идеите ти.
Благодаря, поздрави, хубав, и усмихнат снежен ден!
Благодаря ти Дианка. Ти също! Много се радвам, че рецептите ти харесват. Прегръдки
Изтриванееднод време са готвили на печка с дърва в тигана и в тенджерата ...
ОтговорИзтриванепосле на печка на ток ...
и даже не са сънували за мултикукър...
измързеливили са се днешните домашни готвачки и туй то ...
ако има едно лесно зеленчуците и сами да се белеха,...
ама още не измислен такъв уред
Стоимира, аз съм тотален фен на всички уреди, които улесняват живота ни в забързаното ежедневие. Блендери, пасатори, мултикукъри, всичко, което прави процесите по-бързо съм ЗА! Все пак живеем в 21 век, век на технологиите, не приемам човек да живее в миналото..Ястието може да се сготви спокойно и в тенджера. Успех :)
ИзтриванеНевероятно ястие,за студените зимни дни е отлично.
ОтговорИзтриванеТака е Вероника, сгрява пикантно душата. :)
ИзтриванеАни, тази рецепта промени изцяло представите ми за вкусен боб и повече боб с джоджен няма да готвя:-) Само канела и кимион!
ОтговорИзтриванеДиана
Постоянно насърчавам хората да опитват нови вкусови комбинации, защото кулинарията е необятно море от вкусове. Много се радвам, че ястието ви е харесало толкова много Диана.Благодаря ви! :-)
Изтриване