Търсене в този блог

понеделник, 25 ноември 2013 г.

Чили кон карне (Chilli Con Carne)

     Чили Кон Карне е известно и традиционно Мексиканско и Тексаско ястие. Основата е кайма с люти чушки чили и боб. Обикновено се поднася с ориз, картофено пюре или тортиля. Аз го приготвих изцяло в мултикукър. Лесно и удобно, включих на програма STEW и през това време използвах времето да потренирам. Не бърках и не го наблюдавах. Разбира се можете да го приготвите и в обикновена тенджера. По-надолу можете да видите как. Използвах боб от консерва на Бондуел Перуана, който се оказа с чили сос. Много подходящ за ястието, затова не сложих и много люта чушка, а все пак трябваше да се хареса и на децата. 
      Класическо зимно ястие, което ще сгрее душите ви. Не пропускайте да си налеете и чаша хубаво червено вино, за да бъде удоволствието пълно.


Продукти:

500 г кайма смес
2 малки глави лук
3 скилидки чесън
зехтин
2 средно големи моркова
1 парче целина
2 червени чушки
1/4 люта чушка
1 ч.л. кимион
1 ч.л. канела
черен пипер
сол
1 консерва червен боб (аз ползвах Перуана Бондуел)
400 г доматен сос
връзка магданоз
2 ч.л. балсамов оцет

1 ч.ч. ориз
50 г масло
черен пипер
сол


Обелете лука, чесъна, морковите, целината и червените чушки и ги смелете в блендера не много на ситно. Прехвърлете ги в мултикукъра, долейте струйка зехтин и малко вода, сложете ситно нарязаната четвърт люта чушка, канелата, кимиона, черния пипер и солта и задушете на програма FRY със затворен капак за около 7-8 минути. Добавете боба, доматения сос и каймата и внимателно я раздробете на ситно, използвайки бъркалката. Долейте малко вода. Нарежете вътре магданоза, сложете балсамовия оцет. Включете програма STEW за 1 час и оставете яденето да се сготви само. 


През това време пригответе гарнитурата от ориз.
Стопете в тенджера 50 г масло и добавете измития и почистен ориз. Бъркайте непрекъснато на силен огън, докато се кристализира. Налейте 2 и 1/4 ч.ч. вода, намалете котлона на минимум, поръсете със сол и черен пипер, затворете капака и оставете да се готви. Пилафът е готов, когато поеме цялата вода и повърхността на ориза стане на кратерчета. Отстранете от огъня, покрийте с кърпа, отгоре капака и оставете да почине до сервирането.
Поднесете ястието като в чиния сложите посредата от чили кон карнето и отстрани ориз. Гарнирайте със заквасена сметана, гуакамоле и резенчета лайм или люта чушка.

--------------------------------------
Ако нямате мултикукър задушете блендираните зеленчуци в тенджера с малко зехтин и вода. Сложете подправките и четвърт люта чушка. След това добавете боба, доматения сос и каймата, разбъркайте, оставете да заври, след което намалете котлона на минумум и гответе един час чилито. През това време пригответе в друга тенджера ориза по гореописаната технология.

Да ви е сладко!

Адаптирано от Джейми Оливър

22 коментара:

  1. Уф, започвам да ти завиждам за тази придобивка да знаеш :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваклина, и аз си завиждам мила :))) Шегата настрана, голям помощник ми е наистина. Особено като се върна на работа го виждам в най-голяма помощ :)

      Изтриване
  2. Обичам това ястие, макар че го правя с парчета месо,а не с кайма!
    Става чудесно!
    Благодаря за споделеното за боба, защото не съм виждала лют :)
    Поздрави, Ани и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, и аз не бях виждала досега. Мъжа ми объркал и взел този, но се оказа идеален, защото се води чили Перуана. Но не е много лют. Благодаря ти, поздрави

      Изтриване
  3. И аз харесвам това ястие, макар и да не го приготвям често, заради доста пикантния вкус :-) Много апетитно и изкушаващо изглежда при теб, Ани!
    Поздрави и ведра седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, и аз не го направих много пикантно, заради децата. Много го харесаха, засищащо зимно ястие. Благодаря ти, че се отби при мен.

      Изтриване
  4. Мда, вие с мултикукърите можете да съвместявате няколко дейности наведнъж;)
    Изглежда много вкусно, Ани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, така е, слагам продуктите и се занимавам с малката, или ако спи използвам времето да спортувам. Тази седмица съм в траур, защото си сецнах кръста и едвам се движа..Поздрави

      Изтриване
  5. Чудесно се е получило в мултикукъра! Голяма вкусотия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Обожавам чили, така че мога само да кажа, благодаря за рецептата. Страхотна е ! И ти също, Ани!

    ОтговорИзтриване
  7. Ани,
    Прекрасно ястие. Приготвих го и обрах овациите в къщи. Благодаря за предложението!
    Маги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Маги, много приятно ми стана да прочета коментара ви. Радвам се, че сте били звездата на вечерта. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  8. Чудесни неща приготвяш с уреда, а и не само с него, Ани.
    Харесвам мултикукъра, неговите възможности и се радвам на различните предложения за използването му. Очароваха ме парти идеите ти.
    Благодаря, поздрави, хубав, и усмихнат снежен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дианка. Ти също! Много се радвам, че рецептите ти харесват. Прегръдки

      Изтриване
  9. еднод време са готвили на печка с дърва в тигана и в тенджерата ...
    после на печка на ток ...
    и даже не са сънували за мултикукър...

    измързеливили са се днешните домашни готвачки и туй то ...
    ако има едно лесно зеленчуците и сами да се белеха,...
    ама още не измислен такъв уред

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стоимира, аз съм тотален фен на всички уреди, които улесняват живота ни в забързаното ежедневие. Блендери, пасатори, мултикукъри, всичко, което прави процесите по-бързо съм ЗА! Все пак живеем в 21 век, век на технологиите, не приемам човек да живее в миналото..Ястието може да се сготви спокойно и в тенджера. Успех :)

      Изтриване
  10. Невероятно ястие,за студените зимни дни е отлично.

    ОтговорИзтриване
  11. Ани, тази рецепта промени изцяло представите ми за вкусен боб и повече боб с джоджен няма да готвя:-) Само канела и кимион!
    Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Постоянно насърчавам хората да опитват нови вкусови комбинации, защото кулинарията е необятно море от вкусове. Много се радвам, че ястието ви е харесало толкова много Диана.Благодаря ви! :-)

      Изтриване