Търсене в този блог

четвъртък, 14 ноември 2013 г.

Фузили с песто от червено цвекло и синьо сирене

    В сезона на любимото червено цвекло се изкушавам да ви покажа още някои вкусни и бързи рецепти с него, с които да разнообразите трапезата си. Освен колоритно и вкусно цвеклото е изключително полезно и здравословно. Ето го в ново амплоа, като песто сос за паста, а защо не и намазано върху брускета и поднесено с печени зеленуци? :) 


Продукти за пестото от червено цвекло:

1 средно голяма глава червено цвекло
1/2 пакет българско крема сирене
2 скилидки чесън
шепа листенца прясна мащерка
1 с.л. лимонов сок
черен пипер
струйка зехтин
сол

300 г фузили
150 г синьо сирене
50 г масло
1 ч.л. сол


Обелете и нарежете цвеклото на кръгчета. Сварете го във вода за около половин час, до омекване.
Сварете фузилите според упътването на опаковката за 10-11 минути с 1 ч.л. сол. Отцедете вода, като оставите съвсем малко на дъното и разбъркайте пастата с бучка масло. 
Докато фузилите се варят пригответе пестото. Сложете всички продукти в блендера и пасирайте до хомогенност. 
Поднесете фузилите с пестото от червено цвекло и натрошено синьо сирене. 

---------------------------------------------------------

За да направите удоволствието от това блюдо пълно си налейте чаша червено вино ЕТНО Совиньон блан и мавруд. Рубиненият му цвят подхожда идеално на стилистиката на ястието, а сортовете Каберне совиньон и Мавруд са страхотна комбина заедно – кабернето предлага мекота, копринена текстура, докато Маврудът от своя страна притежава характерност, която придава живот на виното, както и пиперливост. Така един друг тези два сорта подчертават качествата си перфектно.

Да ви е сладко и наздраве!


2 коментара:

  1. Страхотна идея за поднасяне, Ани! Това песто ме заинтригува, много добра рецепта! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Не мога да не се отбия и да не те поздравя за поредната вкусна рецепта! Винаги ме караш да се усмихвам, Ани! Поздрави!

    ОтговорИзтриване