Това е най-крехкото, сочно и вкусно телешко, което съм приготвяла досега. Готвих го 3 часа в Multicooker. Трябва да ви кажа, че тази машинка не спира да ме изненадва. Постоянно й поставям все по-високи цели, подлагам я на тестове и тя всеки път надминава очакванията ми. Печенето на месо не е лесна задача. Първо трябва да се маринова, после го шпиковах, изпържих и накрая идва бавното печене. Не бях сигурна, че ще успее да го изпече достатъчно добре. Все пак програмата STEW e автоматично зададена и не може да се регулира 90 градуса: 3,5 часа. Дори се обадих на татко, който е майстор на телешкото, за да го питам възможно ли е да го сготви на 90 градуса и той ми потвърди, че за 3 часа ще стане чудно. Бях поканила гости за вечеря и можете да си представите притеснението ми какво ще правя ако след 3 часа чакане месото не може да се дъвче и се окажем без вечеря.
На третия час отворих капака и с очакване боднах месото да проверя дали се е изпекло. Отчупи се само като го докоснах с вилицата и беше станало мозък. Изключих го по-рано. Беше станало направо фантастично. Крехко, сочно и мноого ароматно телешко, шпиковано с пържен лук. Бях много щастлива, че новият ми помощник не ме предаде в критичен момент и всички си облизахме пръстите.
Още едно предимство на Multicooker е, че докато месото се готви бавно в него, фурната е свободна, за да изпечем гарнитурата - печени картофки.
Продукти:1 кг телешка плешка
2 с.л. Дижонска горчица
зехтин
черен пипер
сол
2 дафинови листа
1 ч.ч. хубаво червено вино
1 голяма глава лук
Почистете от мазнините парчето телешко месо, измийте го и го намажете от всички страни с горчицата и зехтина. Поръсете със сол и черен пипер, сложете го в малка тавичка, покрийте с домакинско фолио и го приберете в хладилника за няколко часа, за да се маринова.
Обелете лука. Нарежете го на две половини и след това всяка половина на полумесеци. Запържете лука в тиган с малко зехтин, докато омекне и се карамелизира. Извадете месото и направете дълбоки разрези в него, на различни места. Напълнете джобовете с запържения лук. Сложете месото в тиган и го изпържете за по 4-5 минути от страна. След това го прехвърлете в тава или йена, залейте го с червеното вино, долейте малко вода, сложете два дафинови листа, покрийте с фолио или капак и печете на 200 градуса половин час, след което намалете силата на фурната на 130 градуса и печете още 2,5 часа.
------------------------------------------------
В Multicooker:
Сложете маринованото и напълнено с лук месо в Мултикукъра и включете на режим FRY. Настройте 10 минути и по средата на времето обърнете месото, за да се запържи и от другата страна. Отворете капака, долейте виното и водата, сложете дафиновите листа и изберете функция STEW. Времето и температурата са зададени автоматично на 90 градуса, 3,5 часа.
Аз го изключих на третия час, защото месото се разпадаше само като го боцнех с вилицата.
Да ви е сладко!
Чудно е, Ани! И прекрасно поднесено! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Candy.
ИзтриванеАни, само притесненията са били излишни, всичко друго е идеално. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, права си :) Прегръдки
ИзтриванеЧестит помощник, Ани:)! И аз бих се зарадвала на един такъв, щото харесвам телешко,а се знае как е понякога с това месце! Рецептата е фантастична, абе щом има горчица при печене резултата винаги е вълшебен:)!
ОтговорИзтриванеПрегръдка с пожелание за спорна седмица!
Ваня, наистина телешкото понякога може да ни изиграе лоша шега, от там дойде и притеснението ми, но с помощта на мултикукъра всичко беше повече от отлично накрая :)
ИзтриванеМного апетитно и с вкус поднесено, Ани!!! Не мога да му се нагледам :)
ОтговорИзтриванехубава и усмихната нова седмица!!!
Мина, благодаря ти. А ако знаеш и на вкус колко е хубаво :))))
ИзтриванеВпечатляваща презентация, Ани,
ОтговорИзтриванечудесно приготвено, свежо и елегантно поднесено, страхотни снимки!
Поздрави, усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана
Дианка, както винаги си много мила. Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеЧестита нова визия, Ани! Много е интересна! А телешкото, да, сложна задача. Все се каня да пробвам нещо бавно готвено и сега ме подсещаш. Изглежда много вкусно! А за снимките вече си признах, че намирам осветлението за много ефектно. Моят апарат на лампи не иска да вади ясен образ...
ОтговорИзтриванеЦелувки и сладки сънища :*
Ей Танче, само ти забеляза новата визия, благодаря ти. Снимай със статив вечер. Иначе няма как. Прегръдки
ИзтриванеТова определено ще е много вкусно! Тези slowcooker-и започват да ми намигват :)
ОтговорИзтриванеLuchi, това е мултикукър. Прави всичко. Многофункционален е.
ИзтриванеМного харесвам рецептите Ви, следя ги и всичко което съм опитала е много сполучливо.Да се похваля и аз с мултикукър, но още не съм се развихрила, а и чакам добрия опит да бъде споделен!!! Тази рецепта ще е в менюто тези дни!
ИзтриванеЗдравейте, направили сте чудесен избор на уред! Честито! Със сигурност ще ви бъде много от полза.
ИзтриванеТелешкото е страхотно! Очаквайте в най-скоро време още рецепти, приготвени с негова помощ.
Ще го готвя в мултикукър.Колко вода да му долея?Само това не става ясно от рецептата.Питам за да не взема нещо да го окипазя.
ОтговорИзтриване1 голяма ч.ч. е достатъчна. Все пак има и вино.
ИзтриванеСтана разкооооошно.Благодаря за рецептата.Крехко,дъхаво и вкусно.Обрах овациите.Всичко най-хубаво.
ИзтриванеСупер, много се радвам! Телешкото е страхотно, приготвено по този начин. Опитайте и другите рецепти за мултикукър, надявам се да ви харесат.
ИзтриванеУтре ще го направя за гостите ми, благодаря за страхотната рецепта. С радост ще следя за други рецепти за мултикукър, имам го от скоро и още го изучавам. Весели празници :)
ОтговорИзтриване