Търсене в този блог

неделя, 3 ноември 2013 г.

Бавно печено телешко, пълнено с лук

     Това е най-крехкото, сочно и вкусно телешко, което съм приготвяла досега. Готвих го 3 часа в Multicooker. Трябва да ви кажа, че тази машинка не спира да ме изненадва. Постоянно й поставям все по-високи цели, подлагам я на тестове и тя всеки път надминава очакванията ми.    Печенето на месо не е лесна задача. Първо трябва да се маринова, после го шпиковах, изпържих и накрая идва бавното печене. Не бях сигурна, че ще успее да го изпече достатъчно добре. Все пак програмата STEW e автоматично зададена и не може да се регулира 90 градуса: 3,5 часа. Дори се обадих на татко, който е майстор на телешкото, за да го питам възможно ли е да го сготви на 90 градуса и той ми потвърди, че за 3 часа ще стане чудно. Бях поканила гости за вечеря и можете да си представите притеснението ми какво ще правя ако след 3 часа чакане месото не може да се дъвче и се окажем без вечеря. 
    На третия час отворих капака и с очакване боднах месото да проверя дали се е изпекло. Отчупи се само като го докоснах с вилицата и беше станало мозък. Изключих го по-рано. Беше станало направо фантастично. Крехко, сочно и мноого ароматно телешко, шпиковано с пържен лук. Бях много щастлива, че новият ми помощник не ме предаде в критичен момент и всички си облизахме пръстите.
      Още едно предимство на Multicooker е, че докато месото се готви бавно в него, фурната е свободна, за да изпечем гарнитурата - печени картофки. 


Продукти:

1 кг телешка плешка
2 с.л. Дижонска горчица
зехтин
черен пипер
сол
2 дафинови листа
1 ч.ч. хубаво червено вино

1 голяма глава лук


Почистете от мазнините парчето телешко месо, измийте го и го намажете от всички страни с горчицата и зехтина. Поръсете със сол и черен пипер, сложете го в малка тавичка, покрийте с домакинско фолио и го приберете в хладилника за няколко часа, за да се маринова. 
Обелете лука. Нарежете го на две половини и след това всяка половина на полумесеци. Запържете лука в тиган с малко зехтин, докато омекне и се карамелизира. Извадете месото и направете дълбоки разрези в него, на различни места. Напълнете джобовете с запържения лук. Сложете месото в тиган и го изпържете за по 4-5 минути от страна. След това го прехвърлете в тава или йена, залейте го с червеното вино, долейте малко вода, сложете два дафинови листа, покрийте с фолио или капак и печете на 200 градуса половин час, след което намалете силата на фурната на 130 градуса и печете още 2,5 часа.


------------------------------------------------

В Multicooker:
Сложете маринованото и напълнено с лук месо в Мултикукъра и включете на режим FRY. Настройте 10 минути и по средата на времето обърнете месото, за да се запържи и от другата страна. Отворете капака, долейте виното и водата, сложете дафиновите листа и изберете функция STEW. Времето и температурата са зададени автоматично на 90 градуса, 3,5 часа. 
Аз го изключих на третия час, защото месото се разпадаше само като го боцнех с вилицата.


Да ви е сладко!


21 коментара:

  1. Чудно е, Ани! И прекрасно поднесено! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, само притесненията са били излишни, всичко друго е идеално. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит помощник, Ани:)! И аз бих се зарадвала на един такъв, щото харесвам телешко,а се знае как е понякога с това месце! Рецептата е фантастична, абе щом има горчица при печене резултата винаги е вълшебен:)!
    Прегръдка с пожелание за спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, наистина телешкото понякога може да ни изиграе лоша шега, от там дойде и притеснението ми, но с помощта на мултикукъра всичко беше повече от отлично накрая :)

      Изтриване
  4. Много апетитно и с вкус поднесено, Ани!!! Не мога да му се нагледам :)
    хубава и усмихната нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, благодаря ти. А ако знаеш и на вкус колко е хубаво :))))

      Изтриване
  5. Впечатляваща презентация, Ани,
    чудесно приготвено, свежо и елегантно поднесено, страхотни снимки!
    Поздрави, усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, както винаги си много мила. Радвам се, че ти харесва!

      Изтриване
  6. Честита нова визия, Ани! Много е интересна! А телешкото, да, сложна задача. Все се каня да пробвам нещо бавно готвено и сега ме подсещаш. Изглежда много вкусно! А за снимките вече си признах, че намирам осветлението за много ефектно. Моят апарат на лампи не иска да вади ясен образ...
    Целувки и сладки сънища :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей Танче, само ти забеляза новата визия, благодаря ти. Снимай със статив вечер. Иначе няма как. Прегръдки

      Изтриване
  7. Това определено ще е много вкусно! Тези slowcooker-и започват да ми намигват :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Luchi, това е мултикукър. Прави всичко. Многофункционален е.

      Изтриване
    2. Много харесвам рецептите Ви, следя ги и всичко което съм опитала е много сполучливо.Да се похваля и аз с мултикукър, но още не съм се развихрила, а и чакам добрия опит да бъде споделен!!! Тази рецепта ще е в менюто тези дни!

      Изтриване
    3. Здравейте, направили сте чудесен избор на уред! Честито! Със сигурност ще ви бъде много от полза.
      Телешкото е страхотно! Очаквайте в най-скоро време още рецепти, приготвени с негова помощ.

      Изтриване
  8. Ще го готвя в мултикукър.Колко вода да му долея?Само това не става ясно от рецептата.Питам за да не взема нещо да го окипазя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 1 голяма ч.ч. е достатъчна. Все пак има и вино.

      Изтриване
    2. Стана разкооооошно.Благодаря за рецептата.Крехко,дъхаво и вкусно.Обрах овациите.Всичко най-хубаво.

      Изтриване
    3. Супер, много се радвам! Телешкото е страхотно, приготвено по този начин. Опитайте и другите рецепти за мултикукър, надявам се да ви харесат.

      Изтриване
  9. Утре ще го направя за гостите ми, благодаря за страхотната рецепта. С радост ще следя за други рецепти за мултикукър, имам го от скоро и още го изучавам. Весели празници :)

    ОтговорИзтриване