Търсене в този блог

неделя, 24 ноември 2013 г.

Парти тарталети с боровинки, розмарин и сирене Бри

     Напоследък често ме питат за идея за парти хапки за домашен кетъринг. Вдъхновена от вас реших да ви представя моето виждане за парти хапка. Такава, която да те издигне и да те накара да замъркаш от удоволствие от сладко-соления й вкус, разбира се в компанията на чаша хубаво Розе. 
     Моето предложение към вас е тарталети с хрупкаво и много фино маслено тесто, гарнирани със сладко от боровинки с розмарин и сирене Бри. Елегантно и вкусно!


От тези продукти се получават около 16-18 бр. тарталети

Продукти за масленото тесто:

200 г брашно
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л. сол

1 буркан сладко от боровинки Scwartau
150 г сирене Бри
3-4 стръка пресен розмарин
50 г масло
няколко зрънца грозде за декорация


Отмерете брашното и го сложете в купа. Нарежете мекото масло на малки парченца и ги размачкайте с пръсти, докато получите маслени трохи. Добавете яйцето и солта и размесете, докато получите меко тесто. Увийте го във фолио и оставете да почине в хладилник за 30 мин.
През това време кипнете в тиган на котлона сладкото от боровинки и добавете в него нарязани на ситно няколко стръкчета розмарин. Накрая отдръпнете от котлона и разбъркайте бучка масло.


Подгответе си сиренето Бри, като го нарежете на парчета.
Извадете тестото и го разточете с точилка, с дебелина около 0.5 см. С помощта на чаша с диаметър малко по-голям от формичките за тарталети изрежете кръгове. Сложете всеки един кръг във формата за тарталети и леко притиснете с пръсти, за да прилепне по дъното и стените. Отрежете внимателно излишното тесто. Сложете чашките в тавичка и ги печете на 200 градуса за 5-7 минутки, след което сложете във всяка чашка по парче сирене Бри и печете още 2-3 минутки, докато леко се стопи. Извадете тавата и сложете по 2 супени лъжици от боровинковото сладко с розмарин във всяка тарталетка. Декорирайте с грозде и стрък розмарин.


--------------------------------------------------

     Поднесете тези божествени тарталетки на вашето парти с чаша ЕТНО Розе Мавруд и Каберне Совиньон. Удобната, модерна, иновативна - винтовата капачка на ETНО Розе е специално създадена, за да запази изобилието от ароматните нотки на малина и ягода, както и да съхрани качествата на виното, възможно най-дълго. Виното има интензивен плодов аромат, доминиран от горски плодове, които идеално ще допълнят всяка ваша хапка и ще ви оставят с усещането за приятен и дълъг финал. 

Да ви е сладко и наздраве!

6 коментара:

  1. Наздраве! Прекрасни тарталетки, много умело съчетани с виното. Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Ще мъркам и още как, всичко е в перфектна комбинация! Правила съм сладко от боровинки, но за пръв път чувам за розмарин в него, обожавам розмарина и следващия път ще сложа! Благодаря за рецептата, Ани!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, чудесно е! Определено е мъркащо удоволствие. :)
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Гласувам с двете ръце за твоето виждане за парти хапки!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за рецептата! Ще пробваме!

    ОтговорИзтриване