Показвам ви втори вариант на любимия ни Мраморен кекс - бял с парченца шоколад. Пухкав и много вкусен кекс, който ухае на масло, лимон и шоколад. Истинска наслада за сетивата.
150 г меко масло
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
кората на един лимон
1 натурален шоколад
4 белтъка
Разбийте маслото със захарта. Добавете прясното мляко + 2 ч.ч. брашно, смесени с 1 бакпулвер. Овкусете с 2 ванилии и кората от един лимон. Натрошете или нарежете шоколада на малки кубчета и го прибавете в сместа. Накрая разбийте на сняг белтъците и внимателно ги разбъркайте с дървена шпатула. Старайте се да запазите въздуха в сместа.
Намаслете и обилно поръсете с брашно форма за кекс с дупка. Изсипете сместа с парченца шоколад. Печете в умерена фурна на 170 градуса до готовност или докато клечката излезе суха. Важно е фурната да не се отваря, докато се пече в началото. Извадете го и го оставете да изстине. Леко го потупайте от долната страна, похлупете го с чиния и го обърнете.
Прекрасен кекс мила ми Ани! Понякога семплите десерти са най-вкусни и съм сигурна, че и в този случай е така! Само как върви с кафето..:) Поздрави от сърце!
ОтговорИзтриванеТака е Люска. Кой не обича кекс? А за децата да не говорим. :) Голяма радост настава, когато у дома ухае на домашно изпечен кекс :))
ИзтриванеСупер изглежда, Ани! Ще го пробвам при следващото печене на кекс. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам ако ти хареса Дани. Знам, че си любител на сладките изкушения. :) Прегръдки
ИзтриванеИзглежда страхотно! На каква функция на фурната го печете?
ОтговорИзтриванеЗдравейте Антоанета. Аз пека на 170 градуса на долен и горен нагревател.
ИзтриванеБлагодаря, смятам да го приготвя скоро. :)
ОтговорИзтриванеКолко обичам точно с нещо такова да закусвам! Ама без да броя парчетата... ;)
ОтговорИзтриванеАни, прекрасен кекс!
Прегръдки и хубава вечер. :)
А какво да правим с жълтъците? Сигурно има много рецепти само с жълтъци, но този кекс не е рентабилен в случая.
ОтговорИзтриванеОбикновено правя кекса, когато имам останали белтъци от Домашен млечен крем, който съм правила, само с жълтъци. Направете си бисквитена торта например.
Изтриванеhttp://www.vkusnoteka.bg/2013/08/blog-post_6.html
Не е просто кекс ,а чудовищно вкусен кекс.Както всичко, което съм правила от вашия блог,а то никак не е малко БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА СПОЛУЧЛИВИТЕ РЕЦЕПТИ.
ОтговорИзтриванеАз ви благодаря от сърце за милите думи! Да ви е сладко :)
ИзтриванеЗдравейте, бих искала да попитам с каква вместимост е чаената чаша, използвана в тази рецепта?
ОтговорИзтриванеЗдравейте ч.ч. е 200 г.
ИзтриванеАни, не бухна много кексът. Каква може да е причината? Иначе стана много вкусен🙂
ОтговорИзтриванеВнимателно ли инкорпорирахте белтъците? Това е много важна стъпка, за да запазите максимално въздуха в сместа и да бухне.
Изтриване