Търсене в този блог

сряда, 22 април 2015 г.

Мраморен кекс с парченца шоколад II-ри вариант

    Показвам ви втори вариант на любимия ни Мраморен кекс - бял с парченца шоколад. Пухкав и много вкусен кекс, който ухае на масло, лимон и шоколад. Истинска наслада за сетивата. 


Продукти:

150 г меко масло
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
кората на един лимон
1 натурален шоколад
4 белтъка



Разбийте маслото със захарта. Добавете прясното мляко + 2 ч.ч. брашно, смесени с 1 бакпулвер. Овкусете с 2 ванилии и кората от един лимон. Натрошете или нарежете шоколада на малки кубчета и го прибавете в сместа. Накрая разбийте на сняг белтъците и внимателно ги разбъркайте с дървена шпатула. Старайте се да запазите въздуха в сместа.


Намаслете и обилно поръсете с брашно форма за кекс с дупка. Изсипете сместа с парченца шоколад. Печете в умерена фурна на 170 градуса до готовност или докато клечката излезе суха. Важно е фурната да не се отваря, докато се пече в началото. Извадете го и го оставете да изстине. Леко го потупайте от долната страна, похлупете го с чиния и го обърнете. 


 Да ви е сладко!

16 коментара:

  1. Прекрасен кекс мила ми Ани! Понякога семплите десерти са най-вкусни и съм сигурна, че и в този случай е така! Само как върви с кафето..:) Поздрави от сърце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Люска. Кой не обича кекс? А за децата да не говорим. :) Голяма радост настава, когато у дома ухае на домашно изпечен кекс :))

      Изтриване
  2. Супер изглежда, Ани! Ще го пробвам при следващото печене на кекс. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам ако ти хареса Дани. Знам, че си любител на сладките изкушения. :) Прегръдки

      Изтриване
  3. Изглежда страхотно! На каква функция на фурната го печете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Антоанета. Аз пека на 170 градуса на долен и горен нагревател.

      Изтриване
  4. Благодаря, смятам да го приготвя скоро. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Колко обичам точно с нещо такова да закусвам! Ама без да броя парчетата... ;)
    Ани, прекрасен кекс!
    Прегръдки и хубава вечер. :)

    ОтговорИзтриване
  6. А какво да правим с жълтъците? Сигурно има много рецепти само с жълтъци, но този кекс не е рентабилен в случая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обикновено правя кекса, когато имам останали белтъци от Домашен млечен крем, който съм правила, само с жълтъци. Направете си бисквитена торта например.
      http://www.vkusnoteka.bg/2013/08/blog-post_6.html

      Изтриване
  7. Не е просто кекс ,а чудовищно вкусен кекс.Както всичко, което съм правила от вашия блог,а то никак не е малко БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА СПОЛУЧЛИВИТЕ РЕЦЕПТИ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ви благодаря от сърце за милите думи! Да ви е сладко :)

      Изтриване
  8. Здравейте, бих искала да попитам с каква вместимост е чаената чаша, използвана в тази рецепта?

    ОтговорИзтриване
  9. Ани, не бухна много кексът. Каква може да е причината? Иначе стана много вкусен🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Внимателно ли инкорпорирахте белтъците? Това е много важна стъпка, за да запазите максимално въздуха в сместа и да бухне.

      Изтриване