Търсене в този блог

понеделник, 27 април 2015 г.

Обяд в кутия с храна за работещи

    Днешното меню, идея за кутия с храна, е подходящо за работещите хора. Хора, които в забързаното ежедневие не им остава време да ползват обедната си почивка. А може би имат тази възможност, но алтернативите за хапване, около работното им място, не са много големи, както и разходите. Удобството от това, да си носим кутия с домашно приготвена храна се състои в това, че сами сме си приготвили храната и знаем какво точно ядем, количествата са фиксирани и няма опасност да прекалим, можем да изядем обяда и да запазим десерта за следобедното кафе, а плодът за по-късно. Не на последно място пестим пари и време. С кутия с храна можем да се придържаме и към здравословен хранителен режим, без притеснение, че ще се изкушим от това, което си поръчват навън колегите. Така можем да бъдем сигурни, че не пропускаме най-важното хранене за деня, че се храним балансирано и с точните количества.


Меню:
  • пълнозърнеста тортиля с риба тон и два вида чушки
  • крем супа от червена леща
  • домашен мраморен кекс с парченца шоколад
  • половин банан 



Рецепта за пълнозърнеста тортиля:

Продукти:

пълнозърнеста тортиля
риба тон от консерва
половин червена чушка
половин зелена чушка
лист зелена салата
30 г кашкавал
1 с.л. зехтин
сол

Загрейте тортилята на тиган от двете страни. Нарежете чушките на дълги ленти и кашкавала на тънки парчета.
Сложете лист зелена салата в тортилята. Отгоре поставете рибата тон по дължина, двата вида чушки и кашкавала. Поръсете със зехтин и сол и навийте на руло.  Разрежете на две половини.


Рецепта за Крем супа от червена леща:

Продукти:

1 глава лук
3 скилидки чесън
парче целина
1 морков
1 картоф
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
2 дафинови листа
50 г масло (или зехтин)
1 голяма ч.ч. червена леща
черен пипер
сол

Нарежете на ситно лука, чесъна, моркова, целината и картофа и ги прибавете. Стопете маслото в тенджера и изсипете зеленчуците. Налейте малко вода, колкото да ги покрие и ги гответе, докато поомекнат. Поръсете с подправките, пуснете два дафинови листа и разбъркайте. След това сложете измитата червена леща и налейте вода, около три пръста над нивото на лещата. Кипнете и намалете котлона на най-ниската степен. Гответе с леко открехнат капак около 20-30 минути, докато лещата набъбне и поеме водата. Охладете добре, отстранете дафиновите листа и пасирайте до гладкост. Пожелание поднесете с крутони.


Рецепта за Мраморен кекс с парченца шоколад:

Продукти:

150 г меко масло
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
кората на един лимон
1 натурален шоколад
4 белтъка

Разбийте маслото със захарта. Добавете прясното мляко + 2 ч.ч. брашно, смесени с 1 бакпулвер. Овкусете с 2 ванилии и кората от един лимон. Натрошете или нарежете шоколада на малки кубчета и го прибавете в сместа. Накрая разбийте на сняг белтъците и внимателно ги разбъркайте с дървена шпатула. Старайте се да запазите въздуха в сместа. Намаслете и обилно поръсете с брашно форма за кекс с дупка. Изсипете сместа с парченца шоколад. Печете в умерена фурна на 170 градуса до готовност или докато клечката излезе суха. Важно е фурната да не се отваря, докато се пече в началото. Извадете го и го оставете да изстине. Леко го потупайте от долната страна, похлупете го с чиния и го обърнете.

NB: Увийте върха на банана с фолио, за да не потъмнее.


Да ви е сладко!

1 коментар: