Търсене в този блог

петък, 10 април 2015 г.

Класически Великденски козунак

   Скъпи приятели,

пожелавам на вас и Вашите близки светли и спокойни Великденски празници! Бъдете здрави, обичайте се и бъдете добри! 

   След невероятния успех на миналогодишните козунаци със заквасена сметана, тази година искам да ви предложа една също толкова вкусна и успешна рецепта за класически козунак. Приготвих козунаците с домашни яйца, като добавих стафиди и орехи за разкош. Получи се много вкусен козунак с прекрасни конци. Ще се радвам ако го опитате. 
   Яйцата  боядисахме заедно с децата. Направихме класически, цветни в памук и за първи път опитах и декупаж. Станаха много красиви пеперудени яйчица. Изрязахме пеперудки от качествени салфетки. Отделихме долните слоеве и запазихме само най-горния на картинката. Залепихме ги върху бели яйца, с разбит с вилица белтък, и разнесохме с четка от средата към краищата на картинката, за да полепне добре. Оставихме ги да изсъхнат и дори някои топнахме за един миг в боя. Много е ефектно. 
    Искам да ви споделя и успехът ми при варенето на яйцата, след като миналата година 90% от тях се счупиха...Тази година ги варих по следния начин: сложих яйцата в тенджера, налях студена вода, сложих 1 ч.л. сол и пръснах малко оцет. Затворих капака и сложих на газовия котлон на мноого слаб огън. Завря след около половин час и веднага намалих на минимум. Така варих 10 минути и веднага залях яйцата със студена вода, за да не посинее жълтъка. Имах само 2 счупени яйца. 



Продукти за 2 правоъгълни козунака:

42 г прясна мая
280 мл. прясно мляко Olympus
1 кг брашно
1 с.л. захар
6 домашни яйца (на стайна температура)
300 г захар
2 ванилии
кората от един лимон
кората от един портокал
2 ч.л. лимонов сок
125 г масло
100 г накиснати във вода или коняк стафиди
100 г накълцани орехи

за намазване:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко Olympus
захар за поръсване
филирани бадеми
стафиди

Маята се размива в 3 с.л. от прясното мляко, 1 с.л. брашно и 1 с.л. захар, след което се оставя настрани, докато шупне. 
Маслото се стопява на котлона, след което се охлажда.
Останалото мляко се затопля, без да завира. 
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавят се, докато бъркате с миксера, прясното мляко и двете ванилии. 
В купа се слага брашното. Прави се кладенче и в него се изсипва яйчената смес, настърганите кори от лимон и портокал, лимоновият сок и маята. Накрая се добавя и стопеното масло и се започва да се меси. Аз го месих в моя Kitchen Aid 10 минути.


Загрейте фурната на 60 градуса и сложете тестото в подходящ съд в нея, за да втаса. Готово е, когато удвои обема си, около час, час и половина. Извадете го и го премесете още веднъж. Сега е моментът да добавите отцедените и подсушени стафиди, както и накълцаните орехи. Омесете до толкова, че да се разпределят равномерно в тестото, след това разделете тестото на две. Всяка топка разделете на три и оформете фитили. 


След това ги сплетете на плитка.
Намажете с масло форма за кекс. Покрийте с хартия за печене и прехвърлете сплетеното тесто в него. 


По същия начин оформете и другия козунак от останалото тесто.
Сложете ги във фурната да втасат повторно, докато удвоят обема си. Вторият път втасват по-бързо. 


Извадете ги, загрейте фурната на 170 градуса с горен и долен нагревател и ги намажете леко с четка със смес от 1 жълтък и 2 с.л. прясно мляко. Поръсете обилно със захар, филирани бадеми и стафиди.
Печете козунаците до готовност. След около 20 минути може да ги покриете съвсем леко с фолио, за да не изгарят отгоре. Печенето отнема около 50 минути, до час, в зависимост от фурната. Оставете ги да изстинат напълно.


Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Не разбрах какво е накиснато в стафиди? Иначе тая рецепта е била публикувана и на други места и е позната.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че ми обърнахте внимание. Пропуснала съм да отбележа, че са накиснати във вода или коняк, по желание.
      По отношение на рецептата, аз именно това съм казала и в заглавието, че рецептата е класическа за козунак. Имам много читатели от чужбина, които не могат да откриват заквасена сметана и прецених, че ще им бъде по-лесно с една класическа рецепта. Ще се радвам ако я опитате. Има чудесни конци, много е пухкав и въздушен.

      Изтриване
  2. Здравейте, Ани! Чудесни рецепти представяте и за мен е удоволствие да ги чета и да изпробвам някои от тяхл В случая ме интересува защо е необходимо формата за печене да се намазва с масло след като се използва хартия за печене. Нали нейната роля е точно да избегне намазняването. Светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Радвам се, че рецептите ми ви харесват. В случая ролята на маслото по съда е да полепне хубаво хартията по стените, така че да остане максимално пространство за тестото. Един вид като лепило. Весели Великденски празници и на вас.

      Изтриване
  3. Мила Ани, благодаря за прекрасните рецепти и идеи, за красотата и хармонията, която излъчва Вашият сайт. Моля да уточните какво брашно използвахте за тези ефектни козунаци? Пожелавам на Вас и семейството Ви светли Великденски празници! Зоя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Зоя и ви благодаря за милия коментар. Радвам се, че ви е уютно при мен. Брашното за тези козунаци, което ползвах е Пшенично брашно екстра на София мел.

      Изтриване
  4. Здрaвейте,Aни.Зa този Великден реших дa се доверя нa Вaшите рецептизa тортa от пaнетоне с лимонов крем и козунaк със сметaнa.Току що нaпрaвих тортaтa и виждaм новaтa рецептa зa козунaк.Понеже козунaците сa ми препъникaмък и поне пет години нещо все не ми се получaвaт кaкто трябвa искaм нaистинa дa знaм,че рецептaтa е сполучливa.Молбaтa ми е дa ми кaжете кой от двaтa видa козунaк/ със сметaнa/ или този е по-лесен,зaщото нaистинa много искaм дa ми се получи.Ще го меся нa ръкa. Някъде бях челa,че при втaсвaне във фурнa нещо се нaрушaвaлa структурaтa и не стaвaт конци.Товa вярно ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не е вярно. Винаги така ги правя. Нямам търпение да топля стаята и да чакам с часове. Втасват по-бързо и имат чудесни конци. Опитайте козунаците със заквасена сметана. Невероятно сполучливи са. После опитайте и този. Също е много добър и точен. Стискам палци да се увенчаете с успех!

      Изтриване
  5. Здравейте,аз искам да попитам нещо!Някъде бях чела,че козунак не се точи,та въпроса ми е ако искам да е с мармалад как трябва да се процедира?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Роси.
      Това твърдение е невярно.
      Разделеното на три топки тесто за 1 козунак разточвате на правоъгълници и намазвате с мармалад и орехи. Навивате на руло по дължина и трите рула сплитате на плитка. Оставяте ги така да втасат втори път и печете.

      Изтриване
    2. Здравейте Роси.
      Това твърдение е невярно.
      Разделеното на три топки тесто за 1 козунак разточвате на правоъгълници и намазвате с мармалад и орехи. Навивате на руло по дължина и трите рула сплитате на плитка. Оставяте ги така да втасат втори път и печете.

      Изтриване
    3. Благодаря,утре се заемам! :)

      Изтриване
  6. Ани, чудесни са ти козунаците!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Възкресение Христово! Желая здраве и благоденствие в домът ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Танче. Бъдете живи и здрави и вие!

      Изтриване
  8. Краси Михова14 април 2015 г. в 20:32

    След няколко неуспешни опита най-после се получи перфектният козунак на конци. Месенето и втасването направих в хлебопекарна, а печенето във фурната 40 минути на 180 градуса.
    Рецептата е много сполучлива. Благодаря, Ани.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че месенето се е увенчало с успех Краси. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  9. Уникален козунак! За първи път в моят живот правя и се радвам, че за пореден път се доверих на рецептите на Ани! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, понеже нямам жива мая, би ли се получил и със суха? И тогава колко грама мая да използвам и как да я добавя?

    ОтговорИзтриване