В Родопите катък се прави от последното мляко, което дават овцете наесен. Към него се добавя натрошено овче сирене и след като престои 20 дни в специални стомни се получава катък. Осъвремененият вариант превръща катъка в много популярна и традиционна разядка за България, с цедено кисело мляко, сирене, печени, червени чушки и орехи. Опитайте я като мезе за ракия, много е вкусна!
250 г цедено кисело мляко
100 г сирене
2 печени червени чушки (не от буркан)
30 г. печени орехи
4 с.л. олио
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
По желание червен пипер за поръсване и нарязан на ситно магданоз
Изпечете и обелете чушките. Смесете в купа натрошеното сирене и цеденото мляко и разбъркайте.
Добавете, нарязаните на ситно, печени, червени чушки, накълцаните на ситно орехи, олиото, стиснете чесъна и подправете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре и поднесете, поръсена с червен пипер и нарязан на ситно магданоз и препечени филии.
Да ви е сладко!
Ани,
ОтговорИзтриваненикога не съм приготвяла традиционния родопски катък в стомна, но баба ми навремето правеше сирене от сурово овче мляко .Беше много вкусно и няма нищо общо с фабрично произведените сирена.Благодаря за рецептата за тази вкусна разядка.Снимките и представянето са чудесни.
Поздрави !
Сигурна съм, че е много вкусно!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд, Ани!
Ани, това си е класика, и като такава си заслужава вниманието! Невероятно вкусно предястие! Чудесна рецепта!
ОтговорИзтриванеУх, че хубаво това!
ОтговорИзтриванеАни, технологията, която си описала най-горе е именно катъка, много хора, дори опитни кулинари го бъркат с крутмача, който всъщност се прави по съвсем друга технология - пак от овчето мляко, късното, но се изварява до сгъстяване.
ОтговорИзтриванеАз съм се опитвала да правя катък, макар и с краве мляко, купувам домашно, наливам в бурканче, натрошавам сирене вътре, захлупвам с капачката, завивам и оставям на стайна температура 5 -6 дни. Получава се кремообразна структура, макар не така гъста и с интересен леко горчив вкус. Сега ме подсещаш, че скоро не съм правила.
И твоя вариант е вкусен.