Търсене в този блог

петък, 24 април 2015 г.

Катък с печени чушки и орехи

    В Родопите катък се прави от последното мляко, което дават овцете наесен. Към него се добавя натрошено овче сирене и след като престои 20 дни в специални стомни се получава катък. Осъвремененият вариант превръща катъка в много популярна и традиционна разядка за България, с цедено кисело мляко, сирене, печени, червени чушки и орехи. Опитайте я като мезе за ракия, много е вкусна!


Продукти:

250 г цедено кисело мляко
100 г сирене
2 печени червени чушки (не от буркан)
30 г. печени орехи
4 с.л. олио
2 скилидки чесън
черен пипер
сол

По желание червен пипер за поръсване и нарязан на ситно магданоз


Изпечете и обелете чушките. Смесете в купа натрошеното сирене и цеденото мляко и разбъркайте. 




Добавете, нарязаните на ситно, печени, червени чушки, накълцаните на ситно орехи, олиото, стиснете чесъна и подправете с черен пипер и сол. Разбъркайте добре и поднесете, поръсена с червен пипер и нарязан на ситно магданоз и препечени филии.


Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Ани,
    никога не съм приготвяла традиционния родопски катък в стомна, но баба ми навремето правеше сирене от сурово овче мляко .Беше много вкусно и няма нищо общо с фабрично произведените сирена.Благодаря за рецептата за тази вкусна разядка.Снимките и представянето са чудесни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Сигурна съм, че е много вкусно!
    Хубав уикенд, Ани!

    ОтговорИзтриване
  3. Ани, това си е класика, и като такава си заслужава вниманието! Невероятно вкусно предястие! Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, технологията, която си описала най-горе е именно катъка, много хора, дори опитни кулинари го бъркат с крутмача, който всъщност се прави по съвсем друга технология - пак от овчето мляко, късното, но се изварява до сгъстяване.
    Аз съм се опитвала да правя катък, макар и с краве мляко, купувам домашно, наливам в бурканче, натрошавам сирене вътре, захлупвам с капачката, завивам и оставям на стайна температура 5 -6 дни. Получава се кремообразна структура, макар не така гъста и с интересен леко горчив вкус. Сега ме подсещаш, че скоро не съм правила.
    И твоя вариант е вкусен.

    ОтговорИзтриване