Търсене в този блог

петък, 20 ноември 2020 г.

Голяма палачинка, печена на фурна

    Една от причините толкова да обичам кулинарията е, че тя създава вкусни рецепти, обичаи и традиции, които се запазват в семейството, предават се в поколенията и съхраняват паметта на хората. 


   Тази голяма палачинка е традиция в моето семейство от както бях дете. Почти никога мама не ни е правила обикновени, малки палачинки на тиган. Уикенда, събота или неделя сутринта, задължително приготвяше голяма палачинка на фурна с много масло, която хапвахме с вкусно, домашно сладко от вишни или ягоди, приготвено от баба...Мама от своя страна я е научила от своята майка. А днес аз я поднасям на моето семейство. Децата буквално я обожават! За мен това е най-вкусната палачинка на света. Пухкава, мека, плътна и ухаеща на масло. 

    В неделя сутринта, когато се събудих Аида, която е на 12 г. беше изпекла сама палачинката. От известно време в един тефтер преписва моите рецепти и си създава своя колекция от семейни, любими рецепти. В сряда ме посрещна от работа с домашно изпечен кекс. (Като дете и аз правех такива изненади на майка ми) Започна да й харесва да готви и все по-често сама се изявява. Бети също се включва активно и вече й давам да извършва много повече и по-сложни действия. Дори се стига до караници коя от двете да готви с мен като ме видят, че запретвам ръкави :)))

    Голямата палачинка или също така популярна като Немска палачинка се приготвя много бързо. Всичко се разбърква за минути в една купа, изсипва се в тавата и се пече. Разбира се има някои особености, които в годините съм усетила: 

  • фурната трябва да е загрята на 200 градуса
  • най-добре се получава в тефлонова тава или ако нямате такава сложете хартия за печене, за да не залепне
  • продуктите са за правоъгълна тава с размери 25:37
  • палачинката се подува на вълни по време на печене, но спада за минути като се извади да не се учудите
  • ползвайте качествено масло за прекрасен аромат
  • имайте предвид, че тъй като е малко по-дебела от традиционните палачинки, палачинката е възможно да не се изпече равномерно на места, но това по никакъв начин не повлиява на божествения вкус. 
  • на края на печенето може да включите само долен нагревател за 5 минутки
Надявам се голямата палачинка да създаде спомени и във вашите домове :)


 Продукти:

3 яйца

1 ч.ч. брашно (190 г.)

1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко (300 мл.)

щипка захар

щипка сол

60 г качествено масло

Загрейте фурната на 200 градуса.

С помощта на миксер разбийте яйцата, заедно с брашното. Налейте прясното мляко и сложете щипка захар и щипка сол. Разбъркайте всичко добре.

Сложете голяма бучка масло в тавата да се стопи. Наблюдавайте я и щом се стопи веднага излейте сместа за палачинката. Печете палачинката около 20-25 минути, до златисто и хрупкава коричка. Както е във фурната, проверете я леко с нож отдолу, като повдигнете. Ако е необходимо превкючете за пет минути само на долен нагревател. 

Извадете, нарежете на парчета с помощта на шпатула. Намажете със сладко по избор и завийте на рула. 

Да ви е сладко!

Още много вкусни рецепти можете да откриете в моята първа, кулинарна книга "Вкуснотека с Ани Шакарян". Книгата можете да откриете в книжарниците в цялата страна. :)


Последвайте ме и в Instagram на адрес: https://www.instagram.com/vkusnoteka_ani_shakaryan/. Тагвайте Вкуснотека, за да споделям вашите снимки в стори.




8 коментара:

  1. Ани, благодаря за рецептата! Тази неделна сутрин приготвих палачинката и всички много я харесаха! Определено влиза в нашето семейно меню от днес. ❤

    ОтговорИзтриване
  2. Току що я направих, невероятно вкусна закуска.Благодаря

    ОтговорИзтриване
  3. Моите детски спомени са подобни на твоите - майка ми правеше такава палачинка, но аз не бях много доволна тогава, защото ми се струваше дебела и скучна. Сега я разбирам - доста по-бързо и лесно е от това да стоиш до тигана и да ги пържиш една по една, а вкусът не е по-лош. Единствената разлика е, че тя я правеше в кръгла тава и поднасяше на триъгълници. Подходяща и за закуска, и за десерт за гости!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, направих палачинката, но стана като твърд блат. Изобщо нямаше тази пухкавост и мекота като вашата на снимката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, това може да се получи ако не сте спазили грамажите на количествата продукти. И на мен ми се е случвало веднъж. Ако човек сложи повече брашно се получава като блат :)

      Изтриване
  5. Това е една от рецептите в Етрополския край - името е Млечник, и си го описала много точно - аз също съм израснала с него ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Ани,уникално вкусна палачинка🌸❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер Диди, много се радвам, че ви е харесала палачинката. Много е любима и у дома.

      Изтриване