Търсене в този блог

сряда, 23 декември 2015 г.

Постни, сушени чушки с ориз, маслини и сушени домати

    На 16 Декември, на специално събитие, в столично заведение, Philips представи 5 от избраните на конкурса рецепти, които кулинарни блогъри приготвиха на живо пред журналисти и кулинарни фенове в новия мултифункционален уред Philips Multicooker. Имах удоволствието да бъда един от тези блогъри, редом със Сандра от 1001 рецепти, Катя от Sugarmouse, Нина от Кулинария и Диана Шингарова от сп. Ева и да приготвя, отличената за първенец, най-любима рецепта на България - баницата. Щастлива съм, че моята баница пожъна огромен успех и на самото събитие. Буквално свърши за минути.



На събитието кулинарните блогъри и редактори показахме как с новите Multicooker модели можем сами да създадем собствени рецепти в до 9 стъпки с новата функция за поетапно готвене Stage cooking. Освен със Stage cooking, гостите се запознаха и с програмата My recipe, която запазва създадените от нас рецептите за в бъдеще. Уредът разполага с повече от 19 предварително зададени програми, включително за супа, рагу, яйца и пица.  




    Една от класическите рецепти,които поднасяме на празничната трапеза на Бъдни вечер е Постни, пълнени, сушени чушки. Аз избрах да Ви представя рецептата във вариант пълнени, сушени чушки с ориз, маслини и сушени домати. Получават се много вкусни и се приготвят изключително лесно и удобно в новия Philips мултикукър. Задуших зеленчуците и ориза за плънката и след това изпекох чушките в същия съд. Без да прехвърлям и цапам допълнително съдове.


Продукти:

10 бр. сушени, червени чушки
1 глава лук
1 скилидка чесън
30 мл. зехтин
1 морков
шепа маслини
5-6 сушени доматчета
1 с.л. доматено пюре
черен пипер
сол
1 кафена ч.ч. ориз
връзка пресен копър


Кипнете тенджера с вода и малко сол и пуснете сушените чушки в нея. След 3 минути ги отцедете и оставете настрана да изстинат.
Почистете и измийте ориза.


Нарежете на ситно лука и чесъна. Настържете моркова. Сложете ги в мултикукъра, налейте зехтин и сложете 1/2 ч.ч. вода. Включете уреда. Натиснете и задръжте за 3 секунди бутона Stage cooking, след това изберете Cooking time от 30 минути и Temp (Температура) от 100 градуса. Натиснете и задръжте отново за 3 секунди бутона Stage cooking, след това изберете Cooking time от 1 час и Temp (Температура) от 140 градуса.
Предимството на тази функция е, че след като направите настройките и натиснете бутона Start не е необходимо да правите допълнителни настройки, тъй като уредът сам започва да изпълнява стъпките.
Задушете зеленчуците до омекване и около 15-тата минута отворете капака и добавете нарязани на малки парченца сушени домати и маслини, доматеното пюре, черния пипер и солта, сложете ориза, налейте 1 ч.ч. вода и разбъркайте. Задушете ориза още 15 минути до полуготовност. Не е необходимо допълнително да разбърквате. Благодарение на керамичното покритие на съда на мултикукъра няма опасност оризът да залепне или загори.
Напълнете чушките с готовата плънка и ги подредете в съда на мултикукъра. Налейте още 1 и 1/2 ч.ч. вода, полейте със струя зехтин, и печете чушките през оставащите 45 минути при 140 градуса температура.
Ако ползвате Philips Multicooker модел HD4749/70 можете да запаметите рецептата чрез функцията My recipe. /70
Аранжирайте чушките в глинен съд и поднесете на трапезата.


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря ти Милена. Много вкусни станаха. За бъдни вечер ги правих отново и за късмет всичките ми сушени чушки се оказаха люти :))))

      Изтриване
  2. Ани,
    прекрасна рецепта за Бъдни вечер, и не само.Чудни сушени пиперки с прекрасен пълнеж.
    Поздрави и весели празници !

    ОтговорИзтриване