петък, 4 декември 2015 г.

Пълнен Никулденски шаран

    Да си кулинарен блогър, обикновено означава при теб празниците да идват по-рано :) 
Нашият Никулден дойде :) Приготвих вкусен пълнен шаран, който да споделя с вас преди настъпващия празник в неделя. 
    Рецептата е класическа, шаран от около 1,4 кг., с уханна плънка от ориз с канела, орехи и стафиди. Ароматите са дафинов лист, девисил, червен пипер, черен пипер и сол. 
Пекох го 30 минути под фолио и още 15 минути отворен. 
    Опитайте моята рецепта и отбележете този традиционен за нас празник. Честито в аванс на всички именници в неделя :)


Продукти:

пресен шаран 1,4 кг
черен пипер
сол

продукти за плънката:

100 г ориз
2 глави лук
1 скилидка чесън
50 мл. зехтин
30 мл. сухо бяло вино
1 кафена лъжица червен пипер
1/2 ч.л. канела
2 малки дафинови листа
1 ч.л. девесил
черен пипер
сол
50 г смлени орехи
50 г накиснати стафиди

кухненски канап за връзване
400 мл. вода
2 с.л. доматено пюре
30 мл. зехтин
сол


Внимателно поставете шарана върху дъска. Препоръчвам ви да ползвате ръкавици. Ако желаете изстържете с нож люспите. Аз повече го харесвам с тях. Внимавайте, защото е хлъзгав. Разрежете корема, отдолната страна, и с помощта на нож изстържете вътрешностите навън. Измийте го добре. Поставете го в тава и го поръсете с черен пипер и сол.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в тенджера със зехтин, до омекване. Добавете почистения и измит ориз, бланширайте минута-две и налейте 1 ч.ч. вода. Време е за подправките - канела, червен пипер, черен пипер, дафинов лист, девесил и сол. Разбъркайте и налейте бялото вино с още 1/2 ч.ч. вода. Намалете котлона и оставете ориза да стане полу-готов. Добавете смлените орехи и накиснатите и отцедени стафиди. Разбъркайте и охладете леко плънката.


Загрейте фурната на 200 градуса.
Внимателно напълнете корема на шарана.


Прекарайте кухненски канап под нея и я завържете, така че да не изтече плънката. Налейте 400 мл. вода. Сложете доматеното пюре, сол и полейте рибата и соса със струйка зехтин. Разпределете останалата плънка отстрани в соса.
Покрийте тавата с фолио и печете рибата, покрита с фолио 30 минути, след това отстранете фолиото и печете още 15-20 минути отворена.



Да ви е сладко!




10 коментара:

  1. Ани,
    традиционна е рецептата с шаран за Никулден.Прекрасен шаран се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ели. Традиционен и семпъл, а с отличен вкус :) Прегръдки

      Изтриване
  2. Защо всички си мислят че шарана е рибата за Никулден ???
    Ами ние от морето си имаме много по-хубави риби от шарана- мазното прасе.
    Ние си ядем чернокоп, барбун, сафрид, калкан, кефал, попчета...
    Щом толкова си харесвате яжте си миризливия шаран и не ни го втълпявайте като най-хубавата риба.
    Хайде стига, че ми писна от вашата селяния...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми г-н Анонимен. Хората не си мислят, а такава е традицията. Разбирам, че имате различна гледна точка. Самата аз в повечето случаи празнувам с друг вид риба, но не виждам защо сте толкова агресивен и груб. Изкажете мнение без да обиждате. Това е моят кулинарен блог, в който споделям рецепти и идеи. Не налагам мнение на никого! Запазвам си правото да модерирам груби и невъзпитани коментари, като Вашия!

      Изтриване
  3. Такава е традицията - шаран или друга люспеста риба :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Ралица. Съгласна съм с вас, но и аз доста години подред празнувах с друг вид риба. Въпрос на предпочитание.

      Изтриване
  4. Звучи вкусно - имам само един въпрос - кога се слага девесила? В соса ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слага се в плънката с ориза, заедно с всички останали подправки.

      Изтриване
  5. Изпробвайте тази рецепта!!!!Днес приготвих шаран и стана уникално вкусен. Поздравления Ани за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ви благодаря Светла. Много се радвам, че шаранчето Ви е харесало.

      Изтриване