Представям Ви втория, най-вкусен щрудел, след невероятно любимия ни Тиквен щрудел със сушени кайсии, орехи, портокалова кора и много аромати. Тази година направих Щрудел с ябълки, круши и тиква. Мога откровено да заявя, че това е един от най-вкусните щрудели, които съм опитвала. Буквално прелива от аромати и вкусове. Плодовете хармонират прекрасно и го правят изключително лек и нежен. Няма да можете да се спрете, дори и да намерите скрития късмет ;) Надявам се за пореден път да ми се доверите и да блеснете пред Вашите близки на предстоящия празник - Нова Година. Очаквам Вашите коментари и снимки. Можете спокойно да го приготвяте и на Бъдни вечер, като замените маслото изцяло с олио или го намалите на половина, защото така става по-вкусно.
Продукти:3 ябълки
3 големи круши
1 по-голямо парче тиква
100 г. кафява захар
кора от 1/2 портокал
кора от 1/2 лимон
1/2 капачка коняк
1/2 ч.л. канела
150 г натрошени орехи
100 г масло + 50 мл. олио
1 пакет фини кори за баница
пудра захар за поръсване
Измийте, обелете и нарежете ябълките, крушите и тиквата на кубчета.
Сложете ги в дълбок тиган с малко водичка и 100 г кафява захар и гответе до омекване на плодовете и изкипяване на течността. Добавете канелата, портокаловата и лимонова кора и коняка, разбъркайте и отстранете от огъня.
Стопете маслото, заедно с олиото.
Вземете една кора. Намажете я с помощта на четка с масло и олио и я прехлупете с втора кора. Отгоре сложете по дължина в единия край от плодовата плънка. Поръсете с натрошени орехи и навийте на руло. Завийте рулото в центъра на кръгла тава за печене. По същия начин навийте и останалите рула. Разрежете я с нож на парчета и полейте с останалата смес от олио и масло.
Печете щрудела до готовност или, докато добие златист загар отгоре.
Охладете напълно и поръсете обилно с пудра захар.
Не забравяйте да сложите късмети! :)
Да ви е сладко!
NEKA 2016 VI OBSIPVA S DRAZNOVENIA,USPEHI I SHTASTIE !!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви. Успешна Нова година и за вас Стела.
ИзтриванеАни,
ОтговорИзтриванечудесен е щрудела.Аз винаги правя щрудел като използвам комбинация от плодове - тиква, ябълка, круша, дюля.Така повече се харесва у дома.Винаги използвам плънката сурова и без захар.Захарта я наръсвам след поставяне на плънката върху всяка кора, за да не се разводнява пълнежът.По нашия край правят щрудела като мазнината я загряват и след като щруделът е вече готов заливат отгоре с горещата мазнина.В плънката мазнина няма.Така всяко парче щрудел е пръхкаво и много вкусно.Пробвай и ще видиш.Тавата също не се намазва с мазнина.След заливката с горещата мазнина тя се разпространява по цялата тава отдолу.
Весели празници и приятна подготовка за предстоящата 2016 година ! Здраве, мир и благоденствие !
За много години Ели. Благодаря ти за рецептата от Вашия край. Звучи много интересно като технология. А плодовете сурови омекват ли достатъчно при печенето?
ИзтриванеПрелестен щрудел!
ОтговорИзтриванеЧестито Рождество,Ани и весело посрещане на 2016-та:)!
Благодаря ти Милена. За много години. Бъди здрава и щастлива!
ИзтриванеНе се получи този щрудел. Помислете дали не бъркате с количествата плодове - станаха твърде много. Мазнината се пропи навсякъде и корите слегнаха. ЧНГ !
ОтговорИзтриванеЗдравейте, съжалявам, че не ви се е получил. Количествата плодове са точни, може при вас да се е получило малко повече, ако плодовете ви са били по-големи. Ползвах три ябълки, три круши и едно парче тиква. След като я навиете, правите разрези и намазвате с останалата мазнина. При мен не е имало слепване. При печенето корите поеха всичко. Надявам се отново да опитате рецептата. Успешна година ви желая :)
ИзтриванеТочни са, направих го за първи път на колежките си бяха възхитени, благодаря! Звезда съм!
ИзтриванеБлагодаря ви. Радвам се, че сте имала възможност да блеснете сред колегите :) Весели празници.
ИзтриванеМоят щрудел стана перфектен. Рецептата е много сполучлива.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че щруделът ви е харесал. Да ви е сладко :)
ИзтриванеЗдравейте! Бих искала да пробвам рецептата. Може ли да ме ориентирате горе-долу колко грама е тиквата? Благодаря!
ОтговорИзтриванеНе повече от 150-200 г. парче
ИзтриванеОще хапвайки парченце топъл щрудел, бързам да се похваля, колко вкусен се получи. Аз не слагах вода при задушаването на крушите, ябълките и тиквата. Дори и така, пак доста време отне докато се изпари водата от плодовете. Другият път може би ще намаля малко мазнината, защото отдолу щруделът ми е мазничък. Но и така е супер! Не знам дали е най-вкусният щрудел на света, но е най-вкусният щрудел, който аз съм правила :) Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеСтеф, страхотна сте! Искам и аз едно парченце щрудел :))) Но съм сигурна, че отдавна е свършил :) Понякога плодовете пускат повече вода, друг път по-малко. Няма проблем. И мазнината е въпрос на вкус. Ако я обичате по-постна намалете малко другия път. Поздравявам ви!
ИзтриванеЗдравей, Ани! От скоро имам собствен кулинарен блог и включих в него моя прочит на твоя страхотен щрудел. Разбира се посочих, твоята рецепта за източник :-). Ще се радвам да ти хареса.
ОтговорИзтриванеЩтрудела ми стана ФАНТАСТИЧЕН!!! Благодаря за прекрасната рецепта! Със сигурност ще намери място на Коледната ни трапеза.
ОтговорИзтриванеТолкова ме зарадвахте :))) Сърдечно ви благодаря за доверието!!
ИзтриванеТи да видиш! Коледно чудо! Децата проядоха щрудел!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта - хем го направих постен, с олио и кокосово масло, и пак стана разкошен.
:)))) Страшно много се радвам Анна. И моите деца го обичат. Чудесно сте се справили! Весели празници!
Изтриване