Търсене в този блог

вторник, 29 декември 2015 г.

Най-вкусният щрудел с ябълки, круши и тиква

    Представям Ви втория, най-вкусен щрудел, след невероятно любимия ни Тиквен щрудел със сушени кайсии, орехи, портокалова кора и много аромати. Тази година направих Щрудел с ябълки, круши и тиква. Мога откровено да заявя, че това е един от най-вкусните щрудели, които съм опитвала. Буквално прелива от аромати и вкусове. Плодовете хармонират прекрасно и го правят изключително лек и нежен. Няма да можете да се спрете, дори и да намерите скрития късмет ;) Надявам се за пореден път да ми се доверите и да блеснете пред Вашите близки на предстоящия празник - Нова Година. Очаквам Вашите коментари и снимки. Можете спокойно да го приготвяте и на Бъдни вечер, като замените маслото изцяло с олио или го намалите на половина, защото така става по-вкусно. 


Продукти:

3 ябълки
3 големи круши
1 по-голямо парче тиква
100 г. кафява захар
кора от 1/2 портокал
кора от 1/2 лимон
1/2 капачка коняк
1/2 ч.л. канела
150 г натрошени орехи
100 г масло + 50 мл. олио
1 пакет фини кори за баница

пудра захар за поръсване


Измийте, обелете и нарежете ябълките, крушите и тиквата на кубчета. 
Сложете ги в дълбок тиган с малко водичка и 100 г кафява захар и гответе до омекване на плодовете и изкипяване на течността. Добавете канелата, портокаловата и лимонова кора и коняка, разбъркайте и отстранете от огъня.
Стопете маслото, заедно с олиото. 
Загрейте фурната на 180 градуса.


Вземете една кора. Намажете я с помощта на четка с масло и олио и я прехлупете с втора кора. Отгоре сложете по дължина в единия край от плодовата плънка. Поръсете с натрошени орехи и навийте на руло. Завийте рулото в центъра на кръгла тава за печене. По същия начин навийте и останалите рула. Разрежете я с нож на парчета и полейте с останалата смес от олио и масло.
Печете щрудела до готовност или, докато добие златист загар отгоре.
Охладете напълно и поръсете обилно с пудра захар.

Не забравяйте да сложите късмети! :)


Да ви е сладко!




21 коментара:

  1. NEKA 2016 VI OBSIPVA S DRAZNOVENIA,USPEHI I SHTASTIE !!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви. Успешна Нова година и за вас Стела.

      Изтриване
  2. Ани,
    чудесен е щрудела.Аз винаги правя щрудел като използвам комбинация от плодове - тиква, ябълка, круша, дюля.Така повече се харесва у дома.Винаги използвам плънката сурова и без захар.Захарта я наръсвам след поставяне на плънката върху всяка кора, за да не се разводнява пълнежът.По нашия край правят щрудела като мазнината я загряват и след като щруделът е вече готов заливат отгоре с горещата мазнина.В плънката мазнина няма.Така всяко парче щрудел е пръхкаво и много вкусно.Пробвай и ще видиш.Тавата също не се намазва с мазнина.След заливката с горещата мазнина тя се разпространява по цялата тава отдолу.
    Весели празници и приятна подготовка за предстоящата 2016 година ! Здраве, мир и благоденствие !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години Ели. Благодаря ти за рецептата от Вашия край. Звучи много интересно като технология. А плодовете сурови омекват ли достатъчно при печенето?

      Изтриване
  3. Прелестен щрудел!
    Честито Рождество,Ани и весело посрещане на 2016-та:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Милена. За много години. Бъди здрава и щастлива!

      Изтриване
  4. Не се получи този щрудел. Помислете дали не бъркате с количествата плодове - станаха твърде много. Мазнината се пропи навсякъде и корите слегнаха. ЧНГ !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, съжалявам, че не ви се е получил. Количествата плодове са точни, може при вас да се е получило малко повече, ако плодовете ви са били по-големи. Ползвах три ябълки, три круши и едно парче тиква. След като я навиете, правите разрези и намазвате с останалата мазнина. При мен не е имало слепване. При печенето корите поеха всичко. Надявам се отново да опитате рецептата. Успешна година ви желая :)

      Изтриване
    2. Точни са, направих го за първи път на колежките си бяха възхитени, благодаря! Звезда съм!

      Изтриване
    3. Благодаря ви. Радвам се, че сте имала възможност да блеснете сред колегите :) Весели празници.

      Изтриване
  5. Моят щрудел стана перфектен. Рецептата е много сполучлива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че щруделът ви е харесал. Да ви е сладко :)

      Изтриване
  6. Здравейте! Бих искала да пробвам рецептата. Може ли да ме ориентирате горе-долу колко грама е тиквата? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Още хапвайки парченце топъл щрудел, бързам да се похваля, колко вкусен се получи. Аз не слагах вода при задушаването на крушите, ябълките и тиквата. Дори и така, пак доста време отне докато се изпари водата от плодовете. Другият път може би ще намаля малко мазнината, защото отдолу щруделът ми е мазничък. Но и така е супер! Не знам дали е най-вкусният щрудел на света, но е най-вкусният щрудел, който аз съм правила :) Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стеф, страхотна сте! Искам и аз едно парченце щрудел :))) Но съм сигурна, че отдавна е свършил :) Понякога плодовете пускат повече вода, друг път по-малко. Няма проблем. И мазнината е въпрос на вкус. Ако я обичате по-постна намалете малко другия път. Поздравявам ви!

      Изтриване
  8. Здравей, Ани! От скоро имам собствен кулинарен блог и включих в него моя прочит на твоя страхотен щрудел. Разбира се посочих, твоята рецепта за източник :-). Ще се радвам да ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  9. Щтрудела ми стана ФАНТАСТИЧЕН!!! Благодаря за прекрасната рецепта! Със сигурност ще намери място на Коледната ни трапеза.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова ме зарадвахте :))) Сърдечно ви благодаря за доверието!!

      Изтриване
  10. Ти да видиш! Коледно чудо! Децата проядоха щрудел!
    Благодаря за прекрасната рецепта - хем го направих постен, с олио и кокосово масло, и пак стана разкошен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)))) Страшно много се радвам Анна. И моите деца го обичат. Чудесно сте се справили! Весели празници!

      Изтриване