Търсене в този блог

неделя, 3 януари 2016 г.

Яхния с телешки джолан

    Честита Нова Година приятели! Пожелавам Ви новата 2016 г. да бъде много здрава, много щастлива и успешна година за всички Вас. Пожелавам Ви повече време с близките , повече пътешествия и моменти, които да спират дъха Ви.

    Първото ястие, което ще Ви поднеса през новата година е Яхния с телешки джолан. Уютно и вкусно блюдо, което да поднесете с чаша червено вино на семейството си в студения, зимен ден. Ако имате късмет да вземете качествен, крехък джолан ястието става наистина фантастично! 


Продукти за 4 порции:

600 г. телешки джолан
1 дафинов лист
2 моркова
5-6 картофа
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 кафена чаша бяло вино
3-4 скилидки чесън
1 стрък розмарин
черен пипер
сол
100 мл. зехтин


Нарежете телешки джолан на парчета. Измийте го и отцедете. Прехвърлете месото в тенджера под налягане. Поръсете с черен пипер и сол и полейте със струя зехтин. Налейте вода, колкото да го покрие. Пуснете и един дафинов лист. Затворете капака и сложете тенджерата на силен огън с вдигнат фитил. След като свирне тенджерата, намалете огъня на минимум и гответе 1 час, до готовност на месото. 
През това време нарежете и измийте всички зеленчуци отделно на по-едри парчета. Сложете морковите и чушките в тенджера, полейте със струя зехтин, поръсете с черен пипер и сол и налейте 1 ч.ч. вода.  Задушете ги до омекване и добавете картофите на кубчета. Затворете капака и гответе, до изпаряване на течността. Добавете бялото вино. След като месото стане готово го прехвърлете при зеленчуците, сложете нарязаните скилидки чесън и нарежете на ситно 1 ч.л. пресен розмарин. Разбъркайте и гответе яхнията още 10-15 минути до готовност.


Да ви е сладко!

-----------------------------------------------http://kamenki.bg/
Поднесох ястието с чаша червено вино Каменки, Мерло и Каберне Совиньон, от района на Перущица. Пивко, червено вино, чието грозде е отгледано в подножието на Родопите. В устата се долавя, преди всичко топлината и яркото слънце на юга, закръгленост и пълнота, идваща от щедрата земя разположена върху мека хълмиста природа. Дългият и наситен вкус се смесва добре с узрелите танини и оформя хармонията на виното. Ароматът се налага с тоновете на много добре узряло грозде и тези на касис и червени горски плодове.

9 коментара:

  1. Честита и късметлийска нова година, Ани!
    Много вкусно започваш новата година :)!
    Поздрави! Спорна първа новогодишна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ваня. Бъди здрава и много щастлива. Пожелавам ти много успехи!

      Изтриване
  2. За много години, Ани. Здраве, щастие и много радост пожелавам на теб и прекрасното ти семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години миличка. Бъди здрава и успяваща във всичко. Прегръщам те!

      Изтриване
  3. Весела и щастлива нека да е Новата година на теб и твоето семейство, Ани!
    Бъдете здрави, успешни и благословени!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Хриси. Весела и щастлива година на цялото ви семейство и от мен. Бъдете здрави!

      Изтриване
  4. Честита да е новата 2016г !
    Здраве,късмет и щастие да изпълват дните ти!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Za mnogo godini i mnogo uspexi Ani jelaya vi da ste jivi i zdravi .

    ОтговорИзтриване
  6. Зимно и уютно ястие, Ани.
    Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване