След кратко отсъствие, искам да ви поднеса една свежа вариация на тема Табуле. Моята версия включва кус-кус, два цвята чушки, сушени домати и много магданоз. Подправете с дресинг от зехтин и бял, балсамов оцет, поръсете с настърган Пармезан и ще имате перфетната, засищаща салатка за чашка, сгряваща ракия в студените, зимни вечери.
Продукти:
1 кафена чаша кус кус
1 голяма връзка пресен магданоз
1 зелена чушка
1 червена чушка
3 с.л. нарязани, сушени домати
30 мл. зехтин
3 с.л. бял, балсамов оцет
сол
50 г Пармезан
Сварете кус-куса и го охладете добре. През това време нарежете на малки парченца зелената и червена чушка, сушените домати и магданоза. Разбъркайте ги със сварения кус кус и добавете дресинга от зехтин, балсамов оцет и сол. Разбъркайте добре и поднесете с настърган Пармезан.
Имате вкус за добрата храна ,даже може да дадете авторско име на това вкусно нещо.Не се съмнявам , че е.
ОтговорИзтриванеНо не е Табуле и е хубаво да се знае. Не е даже вариация по темата.
Нищо лично , просто коректност към оригинала.
Благодаря ви семейство. Радвам се, че ви харесва. Да поясня: основният продукт в Ливанската салата е магданозът, а той тук присъства! Това й е хубавото на кулинарията, ако се интересувате повече от нея, може би знаете, че всички класически рецепти търпят много интерпретации. Важното е човек да обича да готви и да експериментира. А що се отнася до името аз затова съм сложила и друго име на тази салатка. ;) Ще се радвам, въпреки това, ако я опитате!Наздраве!
ИзтриванеНе съм съгласна с горното.
ОтговорИзтриванеКогато човек готви у дома , за семейството си , може да си позволи всичко.
Но в интернет -блог, пред толкова хора , които , ще се учат от написаното , няма право да ползва оригинални имена на известни роцепти, за нещо , което е плод на неговата фантазия.
Просто дължите уважение към оригинала !
А той е прост, затова е гениален
Булгур (1к.чаша) , два месести домата без семки, 4-връзки магданоз, прясно изцеден лимонов сок и зехтин , като дрисинг.Пера зелен лук и листа мента.
Както казах , в нищо лично.
Аз ще пробвам вашата салата , защото кук-кусът ми е любим. ;-)
Ани, прекрасена вариация на Табуле! Прекрасно декорирана и свежа като идея!
ИзтриванеИ в отговор на горната дискусия явно трябва да обявим и големите готвачи за престъпления към оригиналите- те също си прозволяват да прибавят тиква към крем карамел например или да добавят немислими подправики и продукти, но така се получават шедьоврите!
Така че аз заставам твърдо зад твоето ново Табеле , защото си уникален творец за мен!Целувки!
Всъщност, човек има право да публикува каквото пожелае в собствения си блог. В конкретния случай това не е нито незаконно, нито неморално :) В нета има игромно количество рецепти за Табуле с киноа, дребен арабски кус-кус, жито и т.н. И тях ли ще обвините в неуважение към оригинала? :))))
ИзтриванеПрекрасна салата, както всичко в този блог. Както съм казвала - само оттук съм попадала на винаги успешни рецепти. По въпроса за името на рецептата съм съгласна със семейството. Вариация е когато се модифицира леко дадена рецепта - добавя се нещо или се променя някоя съставка. В случая единственото общо между двете е магданозът ;-) Но нищо, де ;-) Поздрави!
ОтговорИзтриванеПрекрасна е салатката Ани.Оригинал - какво значи това ? Нали всички рецепти са измислени от нас, хората.Всеки може куп рецепти да измисли стига да му работи фантазията.Аз табулето го правя с елда - кълнове и то от зелената.Така става чудесно.Но и с кус - кус е прекрасно да се правят салати.Чудна е салатката !
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Чудесна е, Ани! Обичам салати с кус-кус! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеТя, дори не е написала че се казва Табуле! Какво значи, идентична на оригинала?
ОтговорИзтриване