Френският термин Cordon bleu означава синя панделка. Смята се, че корените на този специалитет идват от Швейцария в далечната 1940 г. Ястието е било известно като шницел, пълнен със сирене и шунка. По-късно, през 1967 г. New York Times споменават Пиле Кордон бльо, като възможна алтернатива на телешкото месо.
Днес съществуват много разновидности на Кордон бльо - възможно е месото да бъде оваляно в трохи, в галета, в бекон, да бъде навито като руладина, заедно със сиренето и шунката, да бъде пържено или печено.
Моят вариант включва пилешки гърди, пушено сирене Скаморца, което има добро поведение на топене, варена шунка и разбира се моята любима провансалска коричка с масло, билки и чесън, която буквално издигна ястието на ново ниво, придавайки му неповторим аромат. Приготвих филетата на фурна, за да бъдат по-леки. За разкош полях със сос бешамел сУорчестър и Дижонска горчица. Поднесох с чаша бяло вино Camul и удоволствието беше пълно.
Горещо препоръчвам този класически специалитет, защото освен много вкусен е и много бърз и лесен за приготвяне. Можете да експериментирате с вкусове и сирена.
Продукти:
4 бр. пилешки пеперуди
черен пипер
сол
пушено сирене Скаморца Дар от Боговете
варена шунка Дар от Боговете
150 г брашно
1 яйце
продукти за провансалската коричка:
4 филии хляб
50 г масло Elle & Vire
връзка магданоз
връзка копър
1 скилидка чесън
50 г кашкавал
сол
зехтин
продукти за сос бешамел:
50 г масло
3 с.л. брашно
200 мл. топло, прясно мляко Elle & Vire
черен пипер
сол
1 ч.л. сос Уорчестър
1 ч.л. Дижонска горчица
Загрейте фурната на 200 градуса.
Разрежете пеперудите по средата, през жилата, като я отстраните, и отделете двете филета. Ще получите 8 гърди. С помощта на остър нож направете разрез от върха през едната страна на филето, без да разрязвате докрай. Поставете парче шунка и парче пушено сирене в отвора и прехлупете отново.
По същия начин напълнете всички филета.
Сложете в блендера всички съставки за провансалската коричка и блендирайте, докато получите маслени, билкови трохи. Изсипете ги в чиния. В две отделни чинии сложете брашно за овалване и чукнете едно яйце, което разбийте с вилица.
Вземете едно филе, оваляйте го в брашното, след това в разбитото яйце и накрая в трохите.
Прехвърлете го в тава. По същия начин оваляйте и останалите филета.
Полейте леко със струя зехтин и пъхнете във фурната. Готови са след около 15-20 минути, докато добият златист загар.
През това време пригответе соса бешамел. Поставете бучка масло в тиган и добавете брашното. Бъркайте енергично на слаб огън, докато получите Ру (маслено-брашнена каша), внимателно добавете топлото, прясно мляко и бъркайте, за да не се получат бучки. Накрая сложете подправките - сол, черен пипер, Дижонска горчица и сос Уорчестър. Разбъркайте и отстранете от котлона.
Да ви е сладко!
Много вкусно изглежда. Бих искала да попитам от къде имате такива красиви чинии?
ОтговорИзтриванеЗдравейте. Купих ги преди години от един безистен на пл. Славейков. Мисля, че магазинът вече го няма :)
ИзтриванеГолям Ваш почитател съм! Всичко е изпипано, от изгледа на храната, до последния детайл по чиниите- благодаря ви за тази красота, наистина е прекрасен блогът ви!
ОтговорИзтриванеАз сърдечно ви благодаря за милия коментар. Трогнахте ме :)
ИзтриванеЗа много години, Ани! Искам да ти пожелая една много успешна и красива 2016-та година! Аз сега едва успявам да наваксам с целия кулинарен свят, който се е вихрил по празниците, но бавно по бавно, ще разгледам всички рецепти! Пожелавам ти един вдъхновен и усмихнат януари!
ОтговорИзтриванеЗа много години, Ани! Отдавна не бях правила кордон бльо, пържех го и беше тежък, не се сетих за алтернатива.Стана разкошен, а провансалската коричка,ммм,направо се влюбих в нея!
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно! И снимките са изключително професионални! Браво!
ОтговорИзтриване