Търсене в този блог

петък, 8 януари 2016 г.

Пиле Кордон бльо с бешамел (Chicken Cordon Bleu)

  Френският термин Cordon bleu означава синя панделка. Смята се, че корените на този специалитет идват от Швейцария в далечната 1940 г. Ястието е било известно като шницел, пълнен със сирене и шунка. По-късно, през 1967 г. New York Times споменават Пиле Кордон бльо, като възможна алтернатива на телешкото месо. 
    Днес съществуват много разновидности на Кордон бльо - възможно е месото да бъде оваляно в трохи, в галета, в бекон, да бъде навито като руладина, заедно със сиренето и шунката, да бъде пържено или печено. 
   Моят вариант включва пилешки гърди, пушено сирене Скаморца, което има добро поведение на топене, варена шунка и разбира се моята любима провансалска коричка с масло, билки и чесън, която буквално издигна ястието на ново ниво, придавайки му неповторим аромат. Приготвих филетата на фурна, за да бъдат по-леки. За разкош полях със сос бешамел сУорчестър и Дижонска горчица. Поднесох с чаша бяло вино Camul и удоволствието беше пълно. 
     Горещо препоръчвам този класически специалитет, защото освен много вкусен е и много бърз и лесен за приготвяне. Можете да експериментирате с вкусове и сирена.


Продукти:

4 бр. пилешки пеперуди
черен пипер
сол
пушено сирене Скаморца Дар от Боговете
варена шунка Дар от Боговете


150 г брашно
1 яйце

продукти за провансалската коричка:

4 филии хляб
50 г масло Elle & Vire 
връзка магданоз
връзка копър
1 скилидка чесън
50 г кашкавал
сол

зехтин

продукти за сос бешамел:

50 г масло
3 с.л. брашно
200 мл. топло, прясно мляко Elle & Vire
черен пипер
сол
1 ч.л. сос Уорчестър
1 ч.л. Дижонска горчица


Загрейте фурната на 200 градуса.
Разрежете пеперудите по средата, през жилата, като я отстраните, и отделете двете филета. Ще получите 8 гърди. С помощта на остър нож направете разрез от върха през едната страна на филето, без да разрязвате докрай. Поставете парче шунка и парче пушено сирене в отвора и прехлупете отново. 


По същия начин напълнете всички филета. 


Сложете в блендера всички съставки за провансалската коричка и блендирайте, докато получите маслени, билкови трохи. Изсипете ги в чиния. В две отделни чинии сложете брашно за овалване и чукнете едно яйце, което разбийте с вилица.
Вземете едно филе, оваляйте го в брашното, след това в разбитото яйце и накрая в трохите.
Прехвърлете го в тава. По същия начин оваляйте и останалите филета. 


Полейте леко със струя зехтин и пъхнете във фурната. Готови са след около 15-20 минути, докато добият златист загар. 


През това време пригответе соса бешамел. Поставете бучка масло в тиган и добавете брашното. Бъркайте енергично на слаб огън, докато получите Ру (маслено-брашнена каша), внимателно добавете топлото, прясно мляко и бъркайте, за да не се получат бучки. Накрая сложете подправките - сол, черен пипер, Дижонска горчица и сос Уорчестър. Разбъркайте и отстранете от котлона.


Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Много вкусно изглежда. Бих искала да попитам от къде имате такива красиви чинии?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте. Купих ги преди години от един безистен на пл. Славейков. Мисля, че магазинът вече го няма :)

      Изтриване
  2. Голям Ваш почитател съм! Всичко е изпипано, от изгледа на храната, до последния детайл по чиниите- благодаря ви за тази красота, наистина е прекрасен блогът ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз сърдечно ви благодаря за милия коментар. Трогнахте ме :)

      Изтриване
  3. За много години, Ани! Искам да ти пожелая една много успешна и красива 2016-та година! Аз сега едва успявам да наваксам с целия кулинарен свят, който се е вихрил по празниците, но бавно по бавно, ще разгледам всички рецепти! Пожелавам ти един вдъхновен и усмихнат януари!

    ОтговорИзтриване
  4. Диана Николова9 януари 2016 г. в 18:10

    За много години, Ани! Отдавна не бях правила кордон бльо, пържех го и беше тежък, не се сетих за алтернатива.Стана разкошен, а провансалската коричка,ммм,направо се влюбих в нея!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда много вкусно! И снимките са изключително професионални! Браво!

    ОтговорИзтриване