Последната рецепта от проекта ми за Бъдни вечер е този фантастичен тиквен щрудел! Толкова е вкусен и ароматен с дъх на канела, джинджифил и портокал, че бих го правила не само за празника. Аз лично ползвах смес от олио и масло, но вие ако желаете може да го направите само с олио за празника. Не се лишавайте от тази наслада. Непременно го опитайте! :)
половин голяма тиква цигулка
пакет фини точени кори
шепа сушени кайсии
1/2 ч.ч. орехи
кафява захар Muscovado Dark Brown
1 портокал
3 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 кафена л. индийско орехче
4-5 с.л. галета
масло и олио смес
Обелете, измийте и настържете тиквата. Прехвърлете я в дълбока тенджера и я задушете на бавен огън за няколко минути с мъничко вода, без никаква мазнина, колкото да поомекне малко.
Подгответе си останалите продукти на масата. Нарежете на малки парчета сушените кайсии и ги добавете при задушената тиква. Нарежете с нож орехите. Не ги мелете, за да се усещат. Оставете ги настрани. В малка купичка смесете сухите подправки (канела, джинджифил и индийско орехче). Оставете ги настрани.
Разтопете на котлона смес от масло и олио в равни количества. Не уточнявам точно колко, тъй като всеки слага различно количество върху корите на око. Ако е необходимо разтопете допълнително.
Вземете една тънка кора. Намажете я обилно с мазнина. Похлупете и притиснете върху нея втора кора. Поръсете с лъжица от сухите подправки навсякъде. Настържете на средното ренде портокалова кора върху цялата повърхност на кората тук-там, поръсете добре и с орехи. С лъжица поръсете от галетата в дъното на кората, където ще разположите плънката. Вземете от тиквената смес и сложете от нея на късата страна на кората по цялата дължина. С ръце наронете кафява захар отгоре. Тъй като тя се слепва, ще ви е по-лесно с ръце.
Навийте рулото и прехвърлете внимателно в средна по големина кръгла тава. Ще вием рулата до центъра. По същия начин навийте и останалите кори, две по две. Внимавайте в рутината да не пропуснете някоя от съставките, както и коледните късмети :)
След като подредите рулата в тавата ги намажете обилно с мазнина по повърхността, с помощта на лъжица. Изпечете щрудела, малко преди събитието, на 170 градуса за 30 минути, докато добие приятен кафяв загар.
Оставете го да се поохлади и поръсете с пудра захар през цедка.
Да ви е сладко и ароматно :)
Ани, много вкусен и неустоим щрудел! С аромата на канела и джинджифил усещането за Коледа е още по-силно! Весели празници! :)
ОтговорИзтриванеТака е Дани, изключително ароматен е и много вкусен. Никога така бързо не е изчезвала каквато и да било баница у дома :)Весели празници мила
ИзтриванеЩрудела е чудесен Ани !Не съм слагала джинджифил на тиква, затова си отмятам рецептата ти.Представям си за сега само, какъв аромат е имало в кухнята ти!
ОтговорИзтриванеВесели предпразнични дни и щастливи празници!
gogolina, джинджифил, канела, индийско орехче, портокалова кора, все Коледни, прекрасни аромати :)Весели празници!
ИзтриванеАни,прекрасен щрудел!Прекрасна неделна вечер ти желая:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Миленка. Спокойни празници и на теб
ИзтриванеМного примамлив щрудел, Ани! Представям си вкуса и аромата.
ОтговорИзтриванеХубава неделя и чудесна предколедна седмица!
Lety, благодаря ти, радвам се, че ти харесва. Уютни и спокойни празници ти желая!
ИзтриванеПоредното удоволствие от коледната серия!!!
ОтговорИзтриванеАни, кипиш от енергия, а рецептите са оригинални и поднесени с вкус .
Щастлива седмица в очакване на Коледа!!!
Еее, Вили, много си мила, както винаги. Щруделът ми е фаворит от цялото меню, а и чушките :) Но определено тиквения щрудел ще го правя не само по Коледа. Страхотен е!Весели и спокойни празници!:)
ИзтриванеАни, фантастичен е! Просто неустоим!
ОтговорИзтриванеCandy, благодаря ти за милите думи. Весели празници
ИзтриванеИдеята ще се ползва! Много ароматен щрудел!
ОтговорИзтриванеХубава предколедна седмица!
tillia, непременно я ползвай мила, няма да съжаляваш. Успех с приготовленията.
ИзтриванеМного апетитен и сочен тиквеник,Ани!А аромата на портокали му е придал божествен завършек в това съм убедена!Весели празници!
ОтговорИзтриванеРоси, наистина е така. Нямам търпение да го направя отново в понеделник за празника. Весели празници мила
ИзтриванеНевероятно съчетание на тиква, портокал, канела и кайсия, непременно ще пробвам!
ОтговорИзтриванеИгилика, добре дошла :)
ИзтриванеМного се радвам, че моето предложение ви е харесало. Надявам се да съм успяла да ви дам интересни идеи как да разнообразите празничната си трапеза. Весели празници на вашето семейство! :)
Честита Коледа,Ани!
ОтговорИзтриванеНа цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!
А захарта колко да бъде? И не се ли слага никаква захар в плънката, а се ръси направо в кората? Благодаря предварително за отговора!
ОтговорИзтриванеДа Краси, точно така. Тиквата се задушава самостоятелно само с мъничко вода, колкото да омекне. После при сгъването се поръсва тъмно кафява захар върху плънката, както на картинките. Напълно достатъчна е.
Изтриване
ОтговорИзтриванеМеню за гости Доставка на храна в София и Вкусна храна за вкъщи София, се появи на пазара, не само за да се увери, но и за изменение на концепцията за приготвяне на храна.
Не е правилно изписано...щрудел е баница с ябълки, а когато баницата е с тиква е тиквеник...Няма такова нещо като : щрудел с тиква ..
ОтговорИзтриванеЗдравейте Ани! От много време съм ваша почитателка и често приготвям ваши рецепти с повод и без повод. Искам да приготвя този щрудел и ме интересува какво би било количеството пресен джинджифил вместо този на прах. Хубав ден и не спирайте да ни радвате!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Криси. Много ви благодаря за милите думи. Радвам се, че намирате вдъхновение във Вкуснотека. Джинджифилът е много силен като вкус, затова сложете едно малко парченце настъргано. На прах е по-лесно, ако откриете. Успех и да ви е сладко! Това е любимият ми щрудел.
ИзтриванеУникален е! Правя го вече няколко пъти и стана любим на моето семейство! Благодаря за хубавата рецепта. Поздрави!
ОтговорИзтриване