сряда, 12 декември 2012 г.

Пълнени сушени чушки с булгур, стафиди и орехи и някои ефектни идеи за Коледна украса

Продължавам с менюто за Бъдни вечер :) Днес ви представям Пълнени сушени чушки с булгур, стафиди и орехи. Много са вкусни! Ако не ви кажат няма да разберете, че са с булгур. Непременно ги пригответе и някой друг път и си ги хапнете с кисело мляко. Знам, че традицията във България е да се пълнят чушки с боб. Арменската е с ориз, но ви приканвам да опитате и моя вариант с булгур. В крайна сметка малко разнообразие не вреди никому :) Няма да съжалявате!




Продукти:

7 сушени чушки
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
1 голям морков
1 ч.ч. булгур (средна големина)
1/2 ч.ч. орехи
2 шепи стафиди
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 ч.л. чубрица
сол
зехтин


Почистете булгура и го накиснете във вряла вода за 20 минути, в съотношение 2:1 (2 вода към 1 булгур). Потупайте чушките да паднат семената и ги накиснете в гореща вода за 20 минути, за да омекнат. 
Обелете и нарежете на ситно една глава лук, 2 скилидки чесън и настържете моркова. 
В тенджера задушете на силен огън лука, заедно с чесъна в малко зехтин и вода. Когато поомекнат добавете настъргания морков. Сложете стафидите, смлените на по-едро орехи, подправките и бъркайте непрекъснато. Накрая добавете и добре изцедения булгур. Разбъркайте . Отцедете чушките. Напълнете ги с плънката. Подредете ги в малка йена или тавичка. Полейте със зехтин и залейте с 1 ч.ч. подсолена вода. Печете на 200 градуса за 10-15 минути. Не бива да изгарят отгоре. 

Ако ги поднасяте в различен ден от Бъдни вечер можете да ги хапнете с кисело мляко.

Да ви е сладко!

За да допринеса за Коледния дух искам да ви споделя и някои интересни идеи за  ефектна Коледна украса, които можете да си изработите сами с подръчни материални. Домът ви ще се изпълни с аромат на портокал, карамфил, ябълка и канела :) 

Украса от портокал и карамфил


Необходими са ви два портокала с правилна форма и хубав оранжев цвят и две пакетчета карамфил. Карамфилът е подправка, която прилича на малки гвоздейчета. С помощта на малък, остър нож внимателно отрежете тънки спираловидни ленти в портокала. Набодете ги с гвоздейчета карамфил и аранжирайте топките по ваш вкус.

Сушени резенчета портокал и ябълка


С помощта на остър нож отрежете равно тънки, напречни резени портокал и ябълка. Подредете ги върху парче хартия за печене върху радиаторите у дома и изсушете за една нощ. На сутринта ще имате чудесни сушени портокалови и ябълкови чипсчета, които можете да използвате по ваше усмотрение като ефектен елемент върху вашите подаръци, като украса върху елхата или венец или дори като декорация на дряновото дръвче, заедно със звездички анасон, люти чушлета и пръчки канела. Така мисля да направя аз :) Сушенето на радиаторите е безплатно. Не е необходимо да харчите ток, за да ги сушите във фурната няколко часа. Но и това е вариант ако нямате парно.
Използвайте въображението си и включете децата в Коледните приготовления. Това ще им достави неимоверна радост :) 


Весели празници скъпи приятели! 

19 коментара:

  1. Ани, сушените чушки пълня с булгур по същият начин и съм много доволна!
    Купих си хубав био булгур, немски и съм много доволна!
    Чудесни са идеите ти за украса!
    Поздрави и хубаво настроение в предпразничните дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани. Определено вече и аз само така ще ги правя. Много ми харесаха. На Аида също :)) Хубава вечер

      Изтриване
  2. Чудесни предложения, Ани! Вкусно и красиво, както винаги! Топла и уютна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила. Уютна да е и за вас.

      Изтриване
  3. Ани, много вкусно и красиво! Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мариянка, благодаря ти. Радвам се, че ти харесва. Отбивай се по-често :) Поздрави

      Изтриване
  4. Ани прекрасна рецепта и украса! Чушките са точно по вкуса ми със стафидки :) а за булгура, наистина, ако не се каже може и никой да не разбере :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Luchiya, щом си опитвала значи знаеш :) От просветените си :))) Весели празници мила

      Изтриване
  5. Страхотно изглеждат, дано да останат та да ги опитам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами не се бави тогава, защото им се вижда края :))

      Изтриване
  6. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  7. От миналата година се каня да направя чушки с булгур и са ми в плановете за Бъдни вечер. Твоите изглеждат много вкусно! Портокалчето е много красиво, чудех се какво слагат така да изглежда като пирончета, а то било карамфил:) Хубави и весели предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, непременно ги опитай! Докато обяснявах на мъжа ми да ги купи, точно това му казах, като гвоздейчета :)

      Изтриване
  8. И аз пълня чушки с булгур. Наистина са много вкусни, както и полезни!
    Чудесни идеи за украса! Благодаря ти, че ги сподели!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, наистина са много вкусни.
      Радвам се, че украсата ти харесва. Поздрави

      Изтриване
  9. Сърмички съм пълнила с тази плънка, пак е много вкусно Ани!
    Но твоите чушлета изглеждат превъзходно!
    Красива и ароматно - натурална идея за украса си имаш:)
    И аз си имам такива портокалчета:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, благодаря ти. Много си мила.

      Изтриване
  10. Мммммммм вкусно! Ани, колко време им трябва на сушените пиперки, за да омекнат във водата и трябва ли да е хладка, топла или гореща? Благодаря. Усмивки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Стефка,

      писала съм в рецептата - Потупайте чушките да паднат семената и ги накиснете в гореща вода за 20 минути, за да омекнат.
      Успех! :)

      Изтриване