вторник, 4 декември 2012 г.

Честит първи сняг! Меню за Бъдни вечер

С падането на първия сняг ме обзема и Коледното настроение!
Тази година за първи път на мен се пада честта да съм домакиня на семейството на Бъдни вечер :) Много се вълнувам! Досега винаги сме празнували при моите родители и при родителите на мъжа ми, и аз почти нищо не приготвям, но тази година, когато семейството ни се увеличи и стана четиричленно искаме като истинско семейство да се порадваме на домашния уют с любими хора. Искам да украсим къщата и да светнем елхата, заедно с Аида, да накиприм дряновата клонка със сушени плодове и люти чушлета, да сложим новата красива покривка, която купих, свещника от медено тесто, който направихме, венец, да отрупам масата с традиционни вкусни блюда и да ни е топло и приятно..с аромат на канела и розова вода ...
Тъй като списвам кулинарен блог реших, че бих могла да ви бъда полезна и да ви дам някои идеи за разнообразяване на блюдата на Бъдни вечер.


Ето го и моето празнично меню:

Меню за празничната вечеря на Бъдни вечер:

1. Салата от кълнове
2. Арменски лозови сарми със стафиди и канела
3. Зелеви сърми с ориз, праз лук, сушени домати и орехи
4. Пълнени сушени чушки с булгур, стафиди и орехи
5. Топеница от сушени червени чушки с чесън и орехи
6. Хумус
7. Боб плакия с лимон и магданоз
8. Ашуре с шам фъстък и зърна от нар
9. Баница с късмети с тиква, сушени кайсии, орехи, канела и портокалова кора
10. Купа с плодове и орехи
11. Домашно опечен хляб

Някои от гореизброените ястия съм ви показвала, затова слагам линк към рецептите им. Останалите ще се опитам да покажа предварително, преди празника.

Днес ще ви покажа Зелевите сарми с ориз, праз лук, сушени домати и орехи
Получиха се много вкусни сарми, комбинация от сладко и кисело. Плънката е много ароматна, с леко сладникав привкус. Контрастира прекрасно на киселичките зелеви сарми.


Продукти за 6 бр.:

листа от кисело зеле
1/2 голяма ч.ч. ориз
връзка праз лук
100 г орехи
100 г сушени домати
сух босилек
зехтин
черен пипер
червен пипер
сол


Нарежете лука на ситно и го задушете в зехтин до омекване. Добавете нарязаните на ситно орехи, сушени домати и ориза. Налейте 1 голяма чаена чаша вода, намалете огъня на минимум, подправете с босилек, сол и черен пипер и гответе под капак, докато оризът стане почти готов.
Разпънете си предварително зелевите листа. Аз лично отрязвам жилата, ако са много дебели. Сложете от плънката в дъното по средата, похлупете левия и десния край на листа отгоре и навийте на рулце. По същия начин навийте и останалите сърми. На дъното на тенджера под налягане сложете накъсани листа. Подредете сармите и притиснете с обърната чиния. Гответе 20 минути, след което можете да ги запечете за още 20 минути във фурната. При поднасянето полейте със струйка зехтин и поръсете с червен пипер.


Топеница от сушени червени чушки, чесън и орехи



Продукти:

100 г сушени червени чушки
2 скилидки чесън
шепа орехи
сол
струйка зехтин

Сложете чушките за няколко минути да набъбнат във вряща вода. Прехвърлете ги в блендер, добавете чесъна, орехите, зехтина и солта и пасирайте за няколко минути. Добавете малко от водата, в която са вряли чушките и пасирайте до хомогенност. Разбъркайте с лъжица.
Поднесете с мек хляб, поръсена с орехи.

Да ви е сладко!







12 коментара:

  1. Ани,благодаря за чудесните предложения!Допаднаха ми! Всички с нетърпение очакваме подготовката за коледните празници!
    Юлия Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  2. Ани, като гледам списъка ти, всичко ми е любимо!
    Фаворити са ми постните лозови сърмички!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесни предложения!а сърмите са просто великолепни!

    ОтговорИзтриване
  4. И сърмите, и топеницата са много вкусни! Както и цялото меню, напълно подходящо за Бъдни вечер!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани, сармичките ми изглеждат много вкусни, не съм правила такава плънка, но ме изкуши и как само си ги описала... Менюто е разкош!

    ОтговорИзтриване
  6. богато меню си приготвила,Ани!
    Поздрави и хубави празници

    ОтговорИзтриване
  7. Ани, страхотни предложения и много вкусни сармички. Сигурна съм, че ще си полезна на всяка домакиня! Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  8. Много богато меню си запланувала,Ани!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Всичките ти предложения са чудесни и по нашенски Ани!
    Сърмичките ти все едно са пред мен:)
    Честит имен ден с пожелание за здраве и наздраве !
    Поздрав с прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей Ани,чудесно предложение особено сърмите.Ще се възползвам от идеята,желая ти весели празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весели празници и на вас Вероника :)

      Изтриване
  11. Направих сърмите! Станаха чудни! Извадих си в чинийка една, уж да я пробвам, но после към нея добавих още една - да затвърдя пробата ;) Само нямах много сушени домати и сложих един морков в добавка, а подправките ми бяха джожен и риган. Сега варя и тези с канелата! Благодаря за хубавите рецепти и весели празници!

    ОтговорИзтриване