Търсене в този блог

събота, 15 декември 2012 г.

Тиквен щрудел със сушени кайсии, орехи, портокалова кора и много аромати

Последната рецепта от проекта ми за Бъдни вечер е този фантастичен тиквен щрудел! Толкова е вкусен и ароматен с дъх на канела, джинджифил и портокал, че бих го правила не само за празника. Аз лично ползвах смес от олио и масло, но вие ако желаете може да го направите само с олио за празника. Не се лишавайте от тази наслада. Непременно го опитайте! :) 


Продукти:

половин голяма тиква цигулка
пакет фини точени кори
шепа сушени кайсии
1/2 ч.ч. орехи
кафява захар Muscovado Dark Brown
1 портокал
3 ч.л. канела
1 1/2 ч.л. джинджифил на прах
1 кафена л. индийско орехче
4-5 с.л. галета
масло и олио смес


Обелете, измийте и настържете тиквата. Прехвърлете я в дълбока тенджера и я задушете на бавен огън за няколко минути с мъничко вода, без никаква мазнина, колкото да поомекне малко. 
Подгответе си останалите продукти на масата. Нарежете на малки парчета сушените кайсии и ги добавете при задушената тиква. Нарежете с нож орехите. Не ги мелете, за да се усещат. Оставете ги настрани. В малка купичка смесете сухите подправки (канела, джинджифил и индийско орехче). Оставете ги настрани. 
Разтопете на котлона смес от масло и олио в равни количества. Не уточнявам точно колко, тъй като всеки слага различно количество върху корите на око. Ако е необходимо разтопете допълнително. 
Вземете една тънка кора. Намажете я обилно с мазнина. Похлупете и притиснете върху нея втора кора. Поръсете с лъжица от сухите подправки навсякъде. Настържете на средното ренде портокалова кора върху цялата повърхност на кората тук-там, поръсете добре и с орехи. С лъжица поръсете от галетата в дъното на кората, където ще разположите плънката. Вземете от тиквената смес и сложете от нея на късата страна на кората по цялата дължина. С ръце наронете кафява захар отгоре. Тъй като тя се слепва, ще ви е по-лесно с ръце. 


Навийте рулото и прехвърлете внимателно в средна по големина кръгла тава. Ще вием рулата до центъра. По същия начин навийте и останалите кори, две по две. Внимавайте в рутината да не пропуснете някоя от съставките, както и коледните късмети :) 


След като подредите рулата в тавата ги намажете обилно с мазнина по повърхността, с помощта на лъжица. Изпечете щрудела, малко преди събитието, на 170 градуса за 30 минути, докато добие приятен кафяв загар. 


Оставете го да се поохлади и поръсете с пудра захар през цедка.



Да ви е сладко и ароматно :) 



26 коментара:

  1. Ани, много вкусен и неустоим щрудел! С аромата на канела и джинджифил усещането за Коледа е още по-силно! Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Дани, изключително ароматен е и много вкусен. Никога така бързо не е изчезвала каквато и да било баница у дома :)Весели празници мила

      Изтриване
  2. Щрудела е чудесен Ани !Не съм слагала джинджифил на тиква, затова си отмятам рецептата ти.Представям си за сега само, какъв аромат е имало в кухнята ти!
    Весели предпразнични дни и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. gogolina, джинджифил, канела, индийско орехче, портокалова кора, все Коледни, прекрасни аромати :)Весели празници!

      Изтриване
  3. Ани,прекрасен щрудел!Прекрасна неделна вечер ти желая:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Миленка. Спокойни празници и на теб

      Изтриване
  4. Много примамлив щрудел, Ани! Представям си вкуса и аромата.
    Хубава неделя и чудесна предколедна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Lety, благодаря ти, радвам се, че ти харесва. Уютни и спокойни празници ти желая!

      Изтриване
  5. Поредното удоволствие от коледната серия!!!
    Ани, кипиш от енергия, а рецептите са оригинални и поднесени с вкус .
    Щастлива седмица в очакване на Коледа!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее, Вили, много си мила, както винаги. Щруделът ми е фаворит от цялото меню, а и чушките :) Но определено тиквения щрудел ще го правя не само по Коледа. Страхотен е!Весели и спокойни празници!:)

      Изтриване
  6. Ани, фантастичен е! Просто неустоим!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Candy, благодаря ти за милите думи. Весели празници

      Изтриване
  7. Идеята ще се ползва! Много ароматен щрудел!
    Хубава предколедна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. tillia, непременно я ползвай мила, няма да съжаляваш. Успех с приготовленията.

      Изтриване
  8. Много апетитен и сочен тиквеник,Ани!А аромата на портокали му е придал божествен завършек в това съм убедена!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, наистина е така. Нямам търпение да го направя отново в понеделник за празника. Весели празници мила

      Изтриване
  9. Невероятно съчетание на тиква, портокал, канела и кайсия, непременно ще пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игилика, добре дошла :)
      Много се радвам, че моето предложение ви е харесало. Надявам се да съм успяла да ви дам интересни идеи как да разнообразите празничната си трапеза. Весели празници на вашето семейство! :)

      Изтриване
  10. Честита Коледа,Ани!
    На цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!

    ОтговорИзтриване
  11. А захарта колко да бъде? И не се ли слага никаква захар в плънката, а се ръси направо в кората? Благодаря предварително за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Краси, точно така. Тиквата се задушава самостоятелно само с мъничко вода, колкото да омекне. После при сгъването се поръсва тъмно кафява захар върху плънката, както на картинките. Напълно достатъчна е.

      Изтриване

  12. Меню за гости Доставка на храна в София и Вкусна храна за вкъщи София, се появи на пазара, не само за да се увери, но и за изменение на концепцията за приготвяне на храна.

    ОтговорИзтриване
  13. Не е правилно изписано...щрудел е баница с ябълки, а когато баницата е с тиква е тиквеник...Няма такова нещо като : щрудел с тиква ..

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте Ани! От много време съм ваша почитателка и често приготвям ваши рецепти с повод и без повод. Искам да приготвя този щрудел и ме интересува какво би било количеството пресен джинджифил вместо този на прах. Хубав ден и не спирайте да ни радвате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Криси. Много ви благодаря за милите думи. Радвам се, че намирате вдъхновение във Вкуснотека. Джинджифилът е много силен като вкус, затова сложете едно малко парченце настъргано. На прах е по-лесно, ако откриете. Успех и да ви е сладко! Това е любимият ми щрудел.

      Изтриване
  15. Уникален е! Правя го вече няколко пъти и стана любим на моето семейство! Благодаря за хубавата рецепта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване