Търсене в този блог

сряда, 2 декември 2015 г.

Тартифлет

    Тартифлет е традиционно френско ястие от Савойския регион. Приготвя се с картофи, бекон, лук и невероятно ароматното сирене Реблушон. Името произлиза от Савоярдското наименование на картоф - тартифа. Напомня огретен, но с една доста по-изтънчена нотка, идваща от сиренето Реблушон, което се прави от краве мляко във френските Алпи, също в района на Савой. То представлява меко сирене с ясно изразен ядков вкус и силен аромат. Отвън има по-твърда обвивка, която е желателно да се отстрани при консумация. 



       Ястието е лесно за приготвяне. Необходимо е да се сварят картофите, заедно с обелките, за да съхранят по-голяма част от нишестето си и да запазят вида си. Фантастичното сирене Реблушон можете да откриете в магазини Дар от Боговете, но ако не разполагате с него можете да го замените с друго меко сирене като Бри или Камембер. Налейте си чаша бяло вино Marlbоrough 2014 Sauvignon Blanc, направете си една свежа зелена салата и ще имате перфектната зимна вечеря. 


Продукти:

700 г картофи
2 глави лук
2 скилидки чесън
300 г бекон
1 стрък пресен розмарин
50 мл. зехтин
3 с.л. сухо бяло вино Marlbоrough 2014 Sauvignon Blanc
200 мл. готварска сметана Elle & Vire
300 г сирене Реблушон (може да се замени с Бри или Камембер)
черен пипер
сол




Измийте добре картофите и ги сложете в тенджера със студена вода, с 1 ч.л. сол и стрък розмарин. 



След като водата заври ги варете 15 минути, отцедете горещата вода и ги накиснете в студена. Обелете ги с помощта на нож. 

Загрейте фурната на 200 градуса.
Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете, в тиган със зехтина, до омекване. Добавете, нарязания на кубчета бекон и го запържете. 


Накрая сложете бялото вино и гответе всичко няколко минути, докато се изпари. Изключете котлона.

Нарежете картофите на кръгчета, с дебелина около 0,2 см. 
Наредете половината картофи на дъното на форма за печене. Поръсете с черен пипер и сол и разпределете върху тях 1/2 от беконено-лучената смес. Полейте с 1/2 от сметаната и поръсете с 1/2 от настърганото сирене Реблушон. По същия начин редувайте и останалата част от продуктите. Завършете с настъргано сирене и запечете тартифлета за 30 минути на 200 градуса.
Поднесете топло с чаша, изстудено Marlbоrough 2014 Sauvignon Blanc.


Да ви е сладко!

Tartiflette


Products:

700 g potatoes 
2 onions 
2 garlic cloves 
300 g bacon 
1 sprig fresh rosemary 
50 ml. olive oil 
3 tbsp dry white wine Marlborough 2014 Sauvignon Blanc 
200 ml. cooking cream Elle & Vire 
300 g Reblushon cheese (can be replaced with Brie or Camembert) 
pepper 
salt

Wash the potatoes and place them in a saucepan with cold water with 1 tsp salt and rosemary sprig. Once the water starts boiling, boil them for 15 minutes, drain the hot water and soak in cold water. Peel them using the knife. 

Preheat the oven to 200 degrees.
Finely chop the onion and garlic and saute in a pan with olive oil until soft. Add diced bacon and fry it. Finally, put the white wine and cook it a few minutes until it evaporates. Turn off the heat.

Cut the potatoes into slices with a thickness of about 0.2 cm. 
Arrange half the potatoes in the bottom of the baking tin. Sprinkle with pepper and salt and distribute 1/2 of the bacon-onion mixture. Pour 1/2 of the cream and sprinkle with half of the grated cheese Reblushon. Similarly add the rest of the products. Finish with grated cheese and bake the tartiflette for 30 minutes at 200 degrees.
Serve warm with a glass of chilled 2014 Marlborough Sauvignon Blanc.

Enjoy!

9 коментара:

  1. Много благодаря за чудесната рецепта ;-))))
    Получи се многооооо вкусно, особено с идейкта за розмарин при варенето на картофките.
    Понеже в кварталните магазини (и по принцип) трудно намирам животинска сметана, използвах заквасена леко разредена с прясно мляко, а от мен си добавих почистени сушени маслинки и стана невероятно вкусно! Още веднъж благодаря!!! ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Ели. Много се радвам, че сте опитали тази превъзходна рецепта. Обичам, когато хората влагат творчество и експериментират с вкусове. Браво! Да ви е сладко!

      Изтриване
  2. Страхотна рецепта и снимки,Ани,много апетитно е ястието и така прилежно са се строили картофките като керемидки :) !Сметаната я харесвам и аз,защото е с отлично качество и вкус!Весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за рецептата,Ани,ястието е наистина великолепно,както подсказваха и кадрите!Към сметаната добавих и лъжица медена горчица.
      Пожелавам ти щастлива и успешна нова година!

      Изтриване
    2. Благодаря ти Роси за доверието. Сигурна съм, че сте се насладили на този фантастичен вкус.

      Изтриване
  3. Prekrasna vkusotia! Derzaite v neobiatnoto kulinarno more!!!!

    ОтговорИзтриване
  4. това е една специфична МУСАКА а ла франка, която задължително трябва да е вкусна заради сирената в нея... разбира се, че можем да ги заменим с кашкавал и бяло сирене и пак ще бъде вкусно и то по български...благодарим за чудесната рецепта, обичаме всякакви мусаки с картофи...

    ОтговорИзтриване
  5. Това ястие няма нищо ама абсолютно нищо общо с МУСАКА , а ако сте постигнали този ефект ... Жалко за продуктите, отделно сиренето е само едно ...

    ОтговорИзтриване