сряда, 16 декември 2015 г.

Овчарски пай

    Овчарският пай е много популярно и традиционно ястие в Англия и Шотландия. Най-често се приготвя с картофено пюре, остатъци от изпечено агнешко или овнешко месо и зеленчуци, но е възможно за удобство да бъде и с кайма. Вариациите по отношение на зеленчуците са много. Моят вариант е богат на зеленчуци, включително сварена царевица и грах. Опитайте това изключително богато на вкусове и аромати ястие. То е много уютно и засищащо.


Продукти:

2 глави лук
2 скилидки чесън
30 мл. зехтин
1 морков
1 малка, червена чушка
4-5 бр. гъби Печурка
400 г. кайма смес
3 с.л. сварен грах
3 с.л. сварена царевица
1/2 ч.л. Дижонска горчица
1 с.л. сос Уорчестър
3 с.л. червено вино
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. чубрица
1 стрък наситнен розмарин
черен пипер
сол

продукти за картофеното пюре:

1 кг картофи
50 г масло
50 мл. прясно мляко
1/4 ч.л. индийско орехче
черен пипер
сол

150 г кашкавал за запичане


Измийте добре картофите и ги сложете с обелките да се сварят в тенджера с подсолена вода. Отцедете внимателно горещата вода. Обелете картофите и ги намачкайте, заедно с млякото, маслото и подправките. 
Загрейте фурната на 200 градуса.


Нарежете на ситно лука и чесъна, моркова и чушката и ги задушете в зехтина с малко вода, до омекване. Добавете нарязани на филии гъбите и ги задушете до омекване. Сложете подправките - чубрица, розмарин, черен пипер, сол и сложете каймата. Разбъркайте и я раздробете добре. След като се позадуши добавете сос Уорчестър, червеното вино, доматеното пюре и горчицата. Разбъркайте добре и гответе до готовност.
В съд за печене сложете 1/2 от пюрето на дъното. Отгоре разпределете каймата със зеленчуците и повторете с втората половина от пюрето. Печете ястието на загрята фурна около 30 мин., след това сложете настърган кашкавал и запечете. 
Ястието се реже по-лесно на парчета, след като почине половин час.


-------------------------------------
    Поднасям Ви ястието с чаша червено вино Каменки Каматан. Виното представлява купаж от четирите сорта грозде МАВРУД, МЕРЛО, КАБЕРНЕ СОВИНЬОН и КАБЕРНЕ ФРАН, отглеждани на 200 дка, собствени лозя в Каменки, областта от винарски изби Яката. Насладете се с приятели на това уникално произведение на нашата Родопска природа.

Да ви е сладко!



8 коментара:

  1. Страхотно вкусно изглежда,Ани!Сигурна съм,че наистина е такова.Снимките са много апетитни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви Мира. Наистина е страхотно вкусно. Англичаните знаят най-добре :) Сърдечни поздрави

      Изтриване
  2. И рецептата и презентацията са прекрасни!
    Много уханно и красиво е в твоята кухня, Ани!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам ако я опиташ Хриси. Много се хареса у дома.

      Изтриване
  3. Подобно ястие е много почитано у дома - наричаме го мусака с по-фин вкус, така си го знаем от години, но грах и царевица не съм слагала, сигурно ще обогати. Аз слагам и слой пюре от моркови.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай да ги добавиш Веси. Всяка съставка дава добавена стойност на ястието.

      Изтриване
  4. Паят е божествен! Особено пък поднесен с чаша хубаво червено вино :) Много благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно! Много се радвам, че сте го опитали Стеф. Със сигурност у дома се превърна в любима рецепта.

      Изтриване